52. BITEF: Dve režije Olivera Frljića, muzički spektakl Alana Platela…

0
69

Pedeset drugo izdanje Bitefa održaće se u Beogradu, od 14. do 22. septembra.

KZŠ BITEF
Regionalana konferencija u zagrebačkom teatru Kerempuh, Foto: Promo

Na predstojećem Bitefu publika će imati priliku da vidi dve režije Olivera Frljića – “Šest lica traži autora” i “Gorki – Alternativa za Nemačku”. A, festival će svečano zatvoriti u beogradskom Sava centru predstava “Rekvijem za L” belgijske kompanije “Les ballets C de la B”.

Foaje Satiričnog kazališta Kerempuh bilo je prepuno zainteresovanih za prvu regionalnu konferenciju, na kojoj je najavljen 52. Bitef. U glavnom programu je i u regionu čuvena predstava ovog teatra “Šest lica traži autora”, koju je, pošavši od slavnog dela Luiđija Pirandela, radio Oliver Frljić.

51. BITEF: Gran Pri za najbolju predstavu pripao „Olimpu“
Šest lica traži autora
“Šest lica traži autora”, Foto: Ines Stipetić / Promo

Budući da je u Hanoveru, gde trenutno radi predstavu “Natin mudri”, Frljić se prisutnima obratio preko skajpa.
– Velika mi je čast da sam ove godine prisutan na Bitefu sa dve predstave; “Šest lica traži autora”, u kojoj se bavim ekstremnom desnicom, i korifejima ekstremne desnice u Hrvatskoj; i ostvarenjem “Gorki: Alternativa za Nemačku?” berlinskog pozorišta “Maksim Gorki”, gde je fokusirana današnja desnica u Nemačkoj. Meni je, u mom bavljenju pozorištem, Bitef veoma važan festival. Prvi put sam 2009. bio član žirija. Potom je više mojih predstava bilo deo tog festivala, skoro da bih mogao reći da postoji kontinuitet. Bitef je mesto gde sam se informisao o tome šta se i kako radi u raznim drugim pozorištima, drugim sredinama, što mi je uvek bilo dragoceno. Ne znam šta je još u ovogodišnjoj selekciji, ali sa velikim zanimanjem očekujem da vidim – rekao je Frljić.

Premijera predstave „Pluto“ u režiji Nikite Milivojevića 13. jula u antičkom Epidaurusu
Gorki - Alternativa za Nemačku Foto MG Ute Langkafel Promo
“Gorki – Alternativa za Nemačku”, Foto: MG © Ute Langkafel / Promo

Prisutne je pozdravio čelnik Kerempuha Roman Šušković Stipanović. On je izrazio veliko zadovoljstvo što taj teatar prvi put učestvuje na Bitefu. Selektor i umetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica se osvrnuo na praksu prvih regionalnih konferencija (prošlogodišnja je bila u Ljubljani; godinu pre toga u Rijeci).

– Bitef ima dve glavne osovine, estetsku i tematsko problemsku. Dve predstave koje danas najavljujemo među ključnima su za tematski aspekt glavnog programa 52. Bitefa. Reč je o ostvarenjima koja beskompromisno problematizuju vrlo opasnu društvenu pojavu koja obeležava današnju Evropu, naš regijon i svet. Reč je o jačanju desnog populizma, ksenofobije, netolerancije, autoritarnih režima koji razgrađuju demokratske ustanove i sistem ljudskih prava, čak i u državama koje su njihove kolevke, a sve to u sprezi s pomahnitalim neoliberalnim kapitalizmom. O tome govore dve predstave u režiji Olivera Frljića.

63. Sterijino pozorje: Trijumf predstave „Jami distrikt“
requiem_pour_l_foto_chris_van_der_burght__2
“Rekvijem za L”, Foto: Chris Van Der Burght / Promo

– Iako je još jedno od najotvorenijih u Evropi, i nemačko društvo danas skreće, kao i sva druga, udesno. To potvrđuje činjenica da je na poslednjim izborima, prvi put posle Drugog svetskog rata, u Bundestag ušla partija ekstremne desnice, koja se zove upravo – Alternativa za Nemačku. Na umetnički vrlo originalan i inventivan način, Oliver Frljić i ovog puta pokreće svoju omiljenu temu: društvenu funkciju teatra, njegov potencijal za politički otpor. Da li je pozorište alternativa? Drugim rečima, pokreće se pitanje da li jedno progresivno pozorište, ako pristane na izvesnu getoizaciju i igru u sistemu, stvarni otpor tom sistemu, ili samo alibi za savest umetnika? – rekao je Medenica.

Publika i žiri saglasni: Predstava „Ivanov“ najbolja na festivalu u Užicu

On je dodao, da predstavom “Šest lica traži autora”, Frljić se još jednom beskompromisno suočava s hrvatskom radikalnom desnicom.
– Na prvi pogled deluje neobično kako mu to polazi za rukom kad za polazište ne uzima dokumentarnu građu, već poznato klasično delo Luiđija Pirandela koje ima filozofsku a ne političku tematiku. Na samom početku predstave, Frljić udara pravo u lice. Posle bespoštednog, komički punokrvnog uvoda, on čvršće vezuje scensku akciju za Pirandelovu priču. Između ostalog “lica” se i stalno pozivaju na “obiteljske vrednosti”. Nasilje, incestuozno ponašenje… u ovoj se predstavi prikazuje kao naličje pokliča “u ime obiteljskih vrednosti”, te tako postaje ono što u stvarnosti često i jeste: izraz dvostrukih moralnih standarda- izjavio je Medenica.

Premijerno izveden „Bolivud“, prvi mjuzikl Narodnog pozorišta
KZŠ BITEF
Frljić se na konferenciju za novinare obratio preko skajpa, Foto: promo

Selektor i umetnički direktor Bitef festivala je napomenuo da ima još predstava u sličnom tematskom ključu koje govore i o drugim državama.
– Ima jedna predstava koja govori o gotovo svim zemljama u Evropi, zatim predstava u kojoj je reč o prilikama u Rusiji, u Srbiji takođe. Kao selektor, svim snagama sam nastojao da dovedem i predstavu koja govori o Trampu, ali nisam siguran da ćemo imati finansijskih mogućnosti, budući da je skupa za naše uslove.
Istakao je zatim da se često sreće sa pitanjima da li predstave koje odlikuje kritičnost treba da se rade u budžetskim pozorištima.
– Treba. Svako demokratsko, ozbiljno društvo je dužno da neguje i razvija kritičku svest.

Predstava „Sonet 66“ u režiji Kokana Mladenovića najbolja na 12. Joakim InterFestu

Na predstojećem 52. Bitefu u glavnom programu će biti desetak predstava iz Francuske, Nemačke, Hrvatske, Srbije, Estonije, Švajcarske, Izraela, Belgije…
Posebno interesovanje publike, naročito one naklonjene muzičkom pozorištu i muzici uopšte, sigurno će izazvati predstava koja će i svečano zatvoriti festival u beogradskom Sava Centru. Radi se o produkciji kompanije “Les ballets C de la B” iz Belgije pod nazivom “Rekvijem za L”. Čuveni koreograf Alan Platel, jedna od najvećih međunarodnih zvezda ovogodišnjeg Bitefa, u saradnji sa kompozitorom Fabiriciom Kasolom i uz učešće muzičara iz različitih delova sveta, kreira svoju sopstvenu verziju Mocartovog “Rekvijema”. U ovoj verziji, mešaju se muzički uticaji i žanrovi, uključujući džez, operu i popularnu afričku muziku, suočavajući nas sa smrću, na način koji je u isto vreme i tužan i veseo.

Godišnja nagrada „Ružica Sokić“ mladoj glumici Jovani Gavrilović
Ivan Medenica
Ivan Medenica, Foto: Promo

Platel je 2012. gostovao na 45. Bitefu sa predstavom “Gardenija” koja je naišla na fantastičan prijem kod Bitefove publike. Od tada je prošlo šest godina i Platel je, kako je sam izjavio, doživeo mnoga nova iskustva.
– “Gardenija” mi veoma nedostaje. Jedna od glumica iz te predstave je u međuvremenu umrla, tako da ta predstava za mene ima i izvestan istorijski značaj. Međutim, “Rekvijem za L”, predstavlja nešto potpuno drugačije. To je pre svega muzička predstava. Kompozitor Fabricio Kasol je radio na muzici Mocarta, na “Rekvijemu”. I to sa četrnaest muzičara iz Afrike, iz Južne Afrike, kao i sa muzičarima iz Evrope. Zajedno sa njima on je kreirao potpuno novu interpretaciju tog celokupnog Mocartovog dela, nakon čega se obratio meni da tu muzičku izvedbu postavim na scenu – izjavio je Platel.

Širom otvorenih vrata: Besplatni koncerti i predstave u Ateljeu 212

U produkciji ovog projekta, pored matične kompanije, učestvuju i renomirani međunarodni festivali i insitutcije, kao što su Berliner festšpile, Marsejski festival i Onazis centar iz Atine. U strategiji Bitefa, koja u poslednjih nekoliko godina podrazumeva rad na stvaranju nove publike festivala, “Rekvijem za L” zauzima važno mesto. Posebne aktivnosti će se usmeriti ka pobuđivanju interesovanja učenika muzičkih škola i fakulteta da prisustvuju izvođenju ovog neobičnog scensko-muzičkog spektakla.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde