51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera “Koštana”, Niu Niu…

0
212

Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, kulturna manifestacija od posebnog značaja za srpsku prestonicu, ove godine održaće se od 6. do 19. oktobra.

51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera "Koštana", Niu Niu...

U selekciji 51. BEMUS-a svaki od odabranih koncerata predstavlja nesvakidašnju priliku za najviše muzičke domete i predviđa superiorni kvalitet, rekao je Bojan Suđić, umetnički direktor festivala. Na svečanom otvaranju nastupiće jedna od najvećih operskih diva današnjice, sopran Anđela Georgiju, dok će ovogodišnji BEMUS biti zatvoren koncertom dva najznačajnija hora naših prostora, Hora RTS-a i Zbora HRT-a. A, tokom festivala će se u Sava centru, Kombank dvorani, Kolarčevoj zadužbini i Narodnom pozorištu odvijati program u kojem će svoje mesto imati izuzetni umetnici – planetarno poznata violinistkinja Vanesa Mej; majstori džeza Duško Gojković i Stjepko Gut; flautski doajen Ljubiša Jovanović; sjajan engleski vokalni ansambl “The Queen Six”; čuvena violončelistkinja Natali Klajn; virtuoz na baroknoj violini Dmitrij Sinkovski; kinesko pijanističko čudo Niu Niu…

BOJAN SUĐIĆ: Sretenjski orden pokazuje da je naša misija uspela
51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera "Koštana", Niu Niu...
Bojan Suđić, Foto: Promo

– BEMUS za sobom ostavlja 50 zlatnih godina ispunjenih veličanstvenim koncertima najvećih stranih i domaćih umetnika i ansambala, i stupa u novo doba, u kome se od njega očekuju još viši dometi. Novi duh vremena, nova publika i novi mediji, te civilizacija koja danas hrli identičnim globalnim vrednostima i potrebama, često lišena kulturne raznolikosti koju je u ranijim vremenima cenila kao kvalitet, nalažu i naglašeniju potrebu za Festivalom koji predstavlja prepoznatljivu i visoko rangiranu odrednicu na svetskoj mapi muzičkih događaja – kazao je Suđić. On je istakao da se može reći da bi svaki nastup na ovogodišnjem BEMUS-u bio ukras bilo kog prestižnog svetskog festivala.

– Naš identitet i tradiciju čuvamo “Saborom u pet slika”. Najbolji mladi umetnici ponovo imaju svoje veče. Zajedno proslavljamo i 150 godina Narodnog pozorišta sa Konjovićevom “Koštanom”. Na kraju, po atraktivnosti, čak i za publiku koja inače ne posećuje često koncerte umetničke muzike, posebno se na ovogodišnjem BEMUS-u izdvaja nastup planetarne muzičke zvezde, violinistkinje Vanese Mej. Kosmopolitski duh Beograda se i dalje prepoznaje po jedinstvenoj muzičkoj publici izgrađenog ukusa, koja zaslužuje – najbolje! Kao potpisnik ovogodišnje selekcije uveren sam da ljubitelji kvalitetne muzike ponovo dobijaju svetkovinu koju ne smeju da propuste – zaključio je umetnički direktor festivala.

Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića “Koštana” posle 60 godina premijerno izvedena

Svečano otvaranje 51. Bemus-a je u Sava centru 6. oktobra. Na koncertu će nastupiti Simfonijski orkestar RTS pod upravom Bojana Suđića i solisti Anđela Georgiju, sopran, i Čarls Kastronovo, tenor. Anđela Georgiju, jedan je od najvećih soprana našeg vremena, koju često porede sa Marijom Kalas. Georgiju nastupa na najznačajnijim svetskim operskim scenama – Metropoliten opera u Njujorku; Kovent Garden u Londonu; Bečka državna opera; milanska Skala… Krasi je i zavidna diskografija za kuće “EMI Classics” i “Decca”. Njen repertoar obeležavaju glavne uloge sopranskog faha, prvenstveno iz opera Pučinija.

51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera "Koštana", Niu Niu...
Anđela Georgiju, Foto: Promo

U Sava centru Anđeli Georgiju će se pridružiti tenor Čarls Kastronovo (umesto prvobitno najavljenog Teodora Ilinkaja, koji zbog povrede nije u mogućnosti da nastupi u Beogradu). Kastronovo peva u mnogim vodećim operskim kućama. Pored klasičnog operskog repertoara u poslednje vreme oduševljava publiku i svojim interpretacijama napolitanskih pesama. U leto 2014. igrao je glavnu ulogu u operi Hektora Berlioza “Faustovo prokletstvo”, kao zamena za Ramona Vargasa na Festivalu u Verbijeu.
Za svečano otvaranje 51. BEMUS-a cene ulaznica su 1.200, 1.900, 2.700 i 3.500 dinara.

Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova

U ponedeljak 7. oktobra u Kombank dvorani biće koncert na kojem će nastupiti trubači Duško Gojković i Stjepko Gut uz Big Bend RTS.
Duško Gojković, džez trubač, aranžer i kompozitor, tokom bogate karijere stekao je istinsku prepoznatljivost na svetskoj džez sceni. Posle studija na Muzičkoj akademiji u Beogradu karijeru nastavlja sa najčuvenijim džez umetnicima svih epoha i nacija, izgrađujući sebe i svoj zvuk do svetske prepoznatljivosti na preko 30 albuma. Scenu Kombank dvorane Gojković će deliti sa svojim trijom sastavljenim od vrsnih džez majstora; Stjepkom Gutom, našim takođe čuvenim trubačem; i Big bendom i Gudačkim orkestrom Muzičke produkcije RTS.
Cene ulaznica za ovaj koncert su 1.200, 1.600 i 2.000 dinara.

Britanski violinista Najdžel Kenedi otvara 50. Zlatni BEMUS
51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera "Koštana", Niu Niu...
Ljubiša Jovanović, Foto: Promo

U Kolarčevoj zadužbini će u utorak, 8. oktobra, koncert održati flautista Ljubiša Jovanović i “Kamerata Serbika” uz dirigenta Igora Grupmana.
Flautista Ljubiša Jovanović jedan je od naših najznačajnijih i najaktivnijih muzičkih umetnika. Ovim koncertom on obeležava 40 godina umetničkog rada posvećenog vrhunskom koncertiranju, ali i pedagogiji, dirigovanju i neumornom angažmanu u radu sa mladima. Gosti na ovim koncertu biće velike internacionalne zvezde – flautisti Jubin Kim iz Južne Koreje, prvi flautista berlinskog Koncerthausa i najmlađi pobednik Takmičenja u Ženevi; i Guoliang Han iz Kine, prvi flautista Kineskog Nacionalnog simfonijskog orkestra i profesor flaute na pekinškom Centralnom muzičkom konzervatorijumu.
Cena ulaznica je 600 dinara.

54. Mokranjčevi dani: Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti
51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera "Koštana", Niu Niu...
“The Queen Six”, Foto: Promo

U sreda, 9. oktobra, u Kolarčevoj zadužbini nastupiće vokalni ansambl “The Queen Six”. Ovaj vokalni sekstet sastavljen je od profesionalnih pevača Vindzorske kapele, koji svakodnevno pevaju na bogosluženjima i svim kraljevskim ceremonijama. Njihov repertoar izlazi iz okvira dvorca Kraljice Elizabete II osvajajući širu publiku i kreće se od jednostavnih srednjovekovnih napeva i renesansnih dela, preko pesama za lov, do džeza i pop aranžmana.
Cene ulaznica je 800, 1.200, 1.500 dinara.

Završeni Cloud festivali na Ušću – 920.000 posetilaca tokom 11 večeri
51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera "Koštana", Niu Niu...
Vanesa Mej, Foto: Promo

Vanesa Mej sa kamernim ansamblom održaće koncert u četvrtak, 10. oktobra, u Sava centar. Violinistkinja planetarno pouznata, među publikom je okarakterisana i kao pop ikona klasične muzike. Pomerila je muzičke granice u 16. godini objavljivanjem prvog “pop” albuma “Violin Player”. Stvorila je neuobičajen stil kombinovanjem klasičnog, pop, džez i tehno zvuka, ali i upečatljivim scenskim izgledom. U Ginisovu knjigu ušla je kao najmlađi instrumentalista koji je snimio violinske koncerte Betovena i Čajkovskog. Njen kultni aranžman Bahove Tokate i fuge u de molu i dalje je jedna od najslušanijih klasičnih numera ikada. Sa prodatih preko 10 miliona albuma širom sveta, smatra se jednim od najzanačajnijih violinista koji su obeležili svet interpretacije kraljice instrumenata.
Cene ulaznica za koncert Vanese Mej su 1.500, 2.000, 2.500, 3.000 i 3.500 dinara.

Noć muzike: “Karmina Burana” pod zvezdama na prepunom stadionu Tašmajdan
51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera "Koštana", Niu Niu...
Natali Klajn, Foto: Promo

U Svečanoj sali Skupštine grada 11. oktobra biće koncert mladih umetnika Petra Pejčića (violončelo) i Milice Zulus (violina), ulaz je slobodan.
Naredne večeri, u subotu, u Kolarčevoj zadužbini publika će uživati u koncertu britanske violončelistkinje Natali Klajn, koja će nastupiti uz Kamerni orkestar Slovenačke filharmonije. Ova umetnica je dospela u žižu muzičke javnosti osvajanjem titule BBC Mladi umetnik godine 1994. Bila je prvi britanski pobednik Evrovizijskog takmičenja mladih muzičara, a nagrađena je i Klasičnom BRIT nagradom za najboljeg britanskog izvođača. Debitovala je na čuvenom Promsu 1997, a potom je bila jedan od prvih umetnika pozvanih da se pridruže novoj šemi naširoko slušanog BBC Radija 3. Ekskluzivno snima za kuću “Hyperion”. Nastupa sa svim najznačajnijim britanskim orkestrima, ali i Montrealskom simfonijom; Nacionalnim orkestrom Liona; Novozelandskom simfonijom; filharmonijskim orkestrom Buenos Airesa. Cene ulaznica za koncert Natali Klajn su 600, 800, 1.000 dinara.

Svemirsko putovanje sa Beogradskom filharmonijom na Ušću
51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera "Koštana", Niu Niu...
Ansambl “La Voce Strumentale” i Dmitrij Sinkpvski, Foto: Promo

Nedelja veče, 13. oktobra, u Kolarčevoj zadužbini rezervisana je za Dmitrija Sinkovskog i Ansambl “La Voce Strumentale”. Sinkovski je violinista koji peva! Ovaj nesvakidašnji muzički genije ne samo da je vrhunski violinista, već i svojim glasom kontratenora osvaja sve poštovaoce starog baroknog i ranoklasičnog repertoara donoseći bravurozne interpretacije bilo na svojoj violini “Ruđeri” iz 1675, bilo neverovatnim glasom. Dmitrij je vrata vrhunskog izvođaštva otvorio pobedom na čuvenom Bahovom takmičenju. Od tada nastupa širom sveta, između ostalih i sa svojim ansamblom “Instrumentalni glas”.
Cene ulaznica su 600, 800 i 1.000 dinara.

Hor “Glinka” pozdravljen ovacijama na otvaranju 49. Bemusa
51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera "Koštana", Niu Niu...
Niu Niu, Foto: Promo

Kinesko pijanističko čudo od deteta – Niu Niu, na 51. BEMUS-u održaće koncert u utorak 15. oktobra, u Kolarčevoj zadužbini. Debitovao je u šestoj godini, a već u osmoj je postao najmlađi student u istoriji Šangajskog konzervatorijuma! U desetoj godini, kao najmlađi pijanista ikada, potpisao je ekskluzivni ugovor sa “EMI Classics”. Nastupa u najznačajnim svetskim muzičkim dvoranama, a ove sezone je na svetskoj turneji.
Cene ulaznica su 800, 1.000 i 1.200 dinara.

Promocija albuma “Live In Theater Akzent” Nenada Vasilića
Koštana
Opera “Koštana”, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

U sredu, 16. oktobra, BEMUS će biti u Narodnom pozorištu, gde će publika uživati u operi “Koštana”. U čast velike godišnjice nacionalnog teatra, 150 godina postojanja, ova renomirana kuća postavila je operu Petra Konjovića “Koštana”, pisanu po drami Bore Stankovića, a u režiji Juga Radivojevića. Fantastični vranjanski folklorni motivi utkani su u ruho ovog dramskog i muzičkog remek dela, a vodeći operski umetnici Narodnog pozorišta, uključujući hor, orkestar i baletski ansambl doprineli su monumentalnosti ovog jedinstvenog nacionalnog umetničkog dragulja.
Cene ulaznica je 200, 400, 500, 700, 1.000 i 1.200 dinara.

U petak, 18. oktobra, u Narodnom muzeju na programu BEMUS-a je koncert izvorne muzike “Sabor u pet slika”. Autor progrma je Mirjana Drobac, a za posetioce ulaz je slobodan.

PRiZnanje 2019 za Beogradsku filharmoniju

Svečano zatvaranje 51. BEMUS-a je u subotu, 19. oktobra, u Kolarčevoj zadužbini. “Svenoćno bdenije” Sergeja Rahmanjinova biće centralno delo repertoara udruženih horskih ansambala Radio-televizije Srbije i Hrvatske radio televizije. Neverovatno duhovno delo spojiće dva najznačajnija hora naših prostora pod upravom Bojana Suđića. Inače, Hor RTS obeležava 80 godina postojanja. A, kako su naveli organizatori, ovaj koncert i pored toga što zatvara 51. BEMUS, svakako otvara novu stranicu muzičkog izvođaštva u Beogradu i nove etape života našeg najznačajnijeg festivala umetničke muzike.
Cena ulaznica je 800, 1.000 i 1.200 dinara.

53. BITEF: “Počnimo ljubav iz početka” od 17. do 26. septembra
Zbor Hvatske radio televizije, Foto: Promo

Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, osnovane 1969. godine, predstavljaju najstariji i najznačajniji muzički festival u Srbiji i jedan od najprepoznatljivijih festivala umetničke muzike u Jugoistočnoj Evropi, uživajući status kulturne manifestacije od posebnog značaja za grad Beograd. Iako se oduvek posebna pažnja poklanjala promociji lokalnih umetnika i njihovog stvaralaštva, BEMUS duguje svoju reputaciju pre svega predstavljanju najatraktivnijih inostranih programa.

Otvoren 28. BELEF: U Hangaru ovacije za Šerbedžiju i “Antigonu”

Zahvaljujući BEMUS-u, Beograd je ugostio neke od najpoznatijih ansambala i solista našeg vremena kao što su Bečka filharmonija; Njujorška filharmonija; Kraljevski Konserthebau orkestar; Berlinska filharmonija; Simfonijski orkestar Radio Frankfurta; Minhenska filharmonija; RAI Orkestar iz Torina… tu su i Gidon Kremer i Kremerata Baltika; Kamerata Salcburg; Il Đardino Armoniko; Pekinška opera; Kvartet Kronos; Balet Morisa Bežara iz Lozane; Balet Borisa Ejfmana… Od solista i dirigenata izdvajaju se neki od najznačajnijih muzičara XX ali i XXI veka – Herbert fon Karajan; Evgenij Svetlanov; Marta Argerič; Henrik Šering; Jozef Krips; Zubin Mehta; Nelson Freire; Leonid Kogan; Alan Gilbert; Stiven Kovačević; Žan-Iv Tibode; Miša Majski; Elizabet Leonskaja; Maksim Vengerov; Džulijan Rahlin; Leonidas Kavakos… Pored svetski poznatih izvođača, BEMUS otvara vrata koncertnih dvorana mladim muzičarima koji su na početku svoje profesionalne karijere. Izvršni producent BEMUS-a je gradska ustanova kulture Centar beogradskih festivala – CEBEF, a funkciju umetničkog direktora obavlja dirigent Bojan Suđić.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde