50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji

0
259

50 god koncertne rok fotografije u srbijiU Galeriji “Pro3or” posetioci će moći od 10. do 17. decembra da pogledaju  izložbu “50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji”.

Izložba obuhvata 100 fotografija 25 autora različitih generacija, koji su dali značajan doprinos promovisanju rokenrola i koncertne rok fotografije u Srbiji.
Pre više od pola veka u beogradskom Domu omladine održana je prva izložba koncertne fotografije. Nju su pod sasvim prikladnim naslovom “Koncert u sto fotografija” priredili Tomislav Peternek i Branibor Debeljković. I pet decenija kasnije o revoluciji koju je rokenrol, kao muzički žanr, izazvao i značaju koji više od pola veka uživa još jedno svedočanstvo pružiće izložba “50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji”.

Izložba fotografija „Krenuo sam davno“ posvećena Delči

Među autorima fotografija, koje su objavljivane u novinama, časopisima i veb portalima su, između ostalih, Tomislav Peternek; Branibor Debeljković; Brajan Rašić; Slobodan Purić; Goranka Matić; Kamenko Pajić; Zoran Trbović; Slobodan Sarić Hemfri; Nebojša Babić; Stanislav Milojković…

50 god koncertne rok fotografije u srbiji
Prva Gitarijada na Sajmu, 1966, Foto: Tomislav Peternek / Promo

Među izloženim artefaktima naći će se fotografije koje beleže događaje, bitne za istoriju popularne kulture u Srbiji. Posetioci će tako videti fotografije sa prve Gitarijade održane na beogradskom Sajmu 1966; sa koncerta “Bijelog dugmeta” kod Hajdučke česme iz 1977; “Bum” festivala u Novom Sadu 1978; sa prvog nastupa inostranog pank benda “The Ruts” u Srbiji 1980. u “Pinkiju”… Takođe, brojne domaće (Električni orgazam; Džonija Štulića, Točka; Divlje jagode; U škripcu; Idoli; EKV…) i strane izvođače (Nick Cave; Sisters of Mercy; Alice Cooper; Motorhead; Rolling Stones; Iron Maiden; Guns n’ Roses; Eric Burdon…).

U Kući kralja Petra otvorena prva VR umetnička izložba „Fidelium“

50 god koncertne rok fotografije u srbiji
Guns N’Roses, 2010, Foto: Milena Anđela Mišić Atanacković / Promo

Na izložbi će se naći i fotografije “Bajage i instruktora” i Slađane Milošević autorke Vukice Mikače. Ona je za “Politiku” ponosno istakla podatak da je bila prva žena fotograf na rok koncertu.
– Bilo je to 1977. na koncertu “Bijelog dugmeta” u hali “Pionir”, kada sam imala 16 godina. Slika sa tog koncerta bila je i moja prva fotografija objavljena u “Politici”, na Kulturnoj rubrici – priseća se Mikača. Ona dodaje da joj je podršku pružio Petar Peca Popović, urednik u časopisima “Pop rok” i “Zdravo”, odredivši time njen životni put.

50 godina stvaralaštva Petra Pece Popovića

50 god koncertne rok fotografije u srbiji
Koja, 1989, Foto: Stanislav Milojković / Promo

– Prvu zlatnu plaketu Foto saveza Jugoslavije dobila sam za fotografiju Željka Bebeka, koja je bila i izložena u SKC-u 1980. Od tad nižem nagrade, i danas sam likovni umetnik fotografije – priča Mikača i naglašava da je većina fotografa, uglavnom, i počinjala slikajući rokenrol.

– Imam ogromnu kolekciju rok fotografija, u kojoj su, između ostalih, Bajaga, Slađana Milošević, Rambo Amadeus, “Tajm”, “Indeksi”, “Bijelo dugme”… Posle mene tim pozivom počele su da se bave i Goranka Matić i Zorica Bajin-Đukanović. Međutim, kako se devedesetih raspadala Jugoslavija, i kako je jenjavala muzička scena zbog političkih okolnosti, rokenrol sam zamenila teatrom. Imam reflektor, scenu, čaroliju. I tu sam našla sličnost između rok i pozorišne fotografije – kaže Mikača.

Festival fotografije Vizualizator: Izložba „Press Photo Srbija“ u Domu omladine
50 god koncertne rok fotografije u srbiji
Bajaga 1988, Foto: Vukica Mikača

Vukica Mikača pamti i ova iskustva:
– Počela sam karijeru sa “Dugmetom” i od 1977. godine nisam propustila nijedan koncert Zdravka Čolića. Međutim, pred poslednji Čolićev koncert u Areni polomila sam ruku na službenom ulazu dvorane, zbog pokvarene brave. I bila sam više od pola godine nesposobna za rad. Eto, i to je velika cena ljubavi prema sceni…

Autor fotografija sa poslednjeg koncerta za života Ejmi Vajnhaus, na beogradskom Ušću ili “Bijelog dugmeta” sa Hajdučke česme jeste jedan od najpoznatijih srpskih fotografa Branislav Brajan Rašić, koji je karijeru počeo još sedamdesetih u “Džuboksu”. Onda se otisnuo u London, gde je počeo da ide na koncerte i slika da bi video svoje idole i ovekovečio ih fotoaparatom.

Izložba fotografija porodice Romanov u Sremskim Karlovcima

50 god koncertne rok fotografije u srbiji
Ekatarina II 1982-3, Foto: Goranka Matić / Promo

– Grupa “Led cepelin”, čiji sam veliki fan, svirala je u Briselu. Otišao sam u njihovu izdavačku kuću i pitao da li postoji šansa da slikam koncert. Kada su me pitali za koga radim, rekao sam za “Džuboks”. Iako su u “Džuboksu” smatrali da nema šanse da slikam koncert, uspeo sam! Usledili su koncerti “Kleša”, “Bič bojsa”, Santane, Majka Oldfilda koje sam slikao, i sve je objavljeno u “Džuboksu”. Prva slika koju sam prodao bila je fotografija grupe “Dženezis”, gde su obučeni kao Meksikanci – priseća se za Rašić. Brajan je tokom karijere najviše slikao “Stonse” koji su mu i najveća ljubav. Prati ih više od 30 godina, a bio je i zvanični fotograf čuvenog benda.

Izložba fotografija „Beograd koji nestaje“ u „Parobrodu“

50 god koncertne rok fotografije u srbiji
The Casualties, 2017, Foto: Nemanja Đorđević / Promo

– Uz arhiviranje, dokumentovanje, čuvanje istorijske i umetničke građe, ova izložba ističe i značaj istorijsko-društvenog i kulturnog konteksta rokenrola! – poručuju organizatori Anamarija Vartabedijan, Nebojša Babić i David Vartabedijan.

Izložba će biti otvorena do 17. decembra u Galerija “Pro3or” (Koče Popovića 9).

E. A. / Izvor: Politika, Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde