5. Seanema Film Festival: Specijalna nagrada žirija za film “Grudi”

0
27

Filmski festival je održan od 18. do 22. septembra u Ulcinju.

5. Seanema Film Festival: Specijalna nagrada žirija za film "Grudi"
Marija Perović prima Spercijalno priznanje žirija na festivalu u Ulciju, Foto: Promo

Film crnogorske rediteljke Marije Perović “Grudi” osvojio je Specijalnu nagradu žirija na 5. Seanema Film Festivalu. Žiri festivala bio je u sastavu: Ilir Butka (direktor Albanskog nacionalnog centra za kinematografiju); Veliša Popović (producent iz Crne Gore); i Jovana Bojović (dramaturškinja iz Crne Gore). Osim “Grupi”, isto priznanje dobio je i film “Otvorena vrata” u režiji Florenca Papasa.

Serija “Grudi” Marije Perović osvojila nagradu žirija u Seulu

U obrazloženju žirija navodi se da izdvaja ova dva filma koja tretiraju ženske teme, ali na potpuno različite načine. “Grudi” karakterišu različiti, vrlo slojeviti karakteri, koji oslikavaju društvenu situaciju. Nosi jednu optimističnu notu, koja se bazira na solidarnosti i prijateljstvu.
– “Grudi” u bilo kom žanru prate specijalne nagrade žirija, što raduje, jer prepoznaju posebnu emociju. Na festivalu u Ulcinju prepoznali su je i mladi panelisti sa internacionalne radionice, a susret i razgovor sa njima dragocen je kao i nagrada! – izjavila je rediteljka Marija Perović.

33. FFHN-MFF: Mira Banjac dobitnica Nagrade “Milan Žmukić”
5. Seanema Film Festival: Specijalna nagrada žirija za film "Grudi"
Rediteljka i deo ekipe filma “Grudi” na 5. Seanema film festivalu, Foto: Promo

Radnja filma smeštena je u Nikšić, a likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života; trka za afirmisanjem; opstanak; prijateljstvo; podrška; generacijski sukob; i želja za boljim životom.

Film je snimljen po scenariju Vladislave Vojinović i Marije Perović i očekuje se da uskoro stigne u bioskope širom Srbije. Uloge tumače: Dubravka Drakić; Nada Šargin; Marija Škaričić; Vojin Ćetković; Mira Banjac; Predrag Peđa Bjelac; Jelena Đukić; Danilo Lončarević; Branimir Popović; Aleksandar Đurica…

Inače, film “Grudi” je završen nakon što je TV serija prokstarila meridijanima i ekranima. Preemijerno je prikazan na otvaranju ovogodišnjeg festivala u Herceg Novom – 33. FFHN-MFF. 

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde