5. PozitivNI festival: U Niš stižu Josipa Lisac, “Lollobrigida”, “Irie FM”…

0
120

Ako vam neko govori o najposećenijoj manifestaciji u južnoj Srbiji, o jedinom street art festivalu koji spaja sve oblasti umetnosti, znajte da vam priča o festivalu PozitivNI!

5. PozitivNI festival: U Niš stižu Josipa Lisac, "Lollobrigida", "Irie FM"...
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

5. PozitivNI festival održaće se 30. maja do 2. juna i prvi put će trajati četiri dana. Ulaz za posetioce je slobodan za sve dogaađaje. A, biće, kao i ranije, obuhvaćene sve oblasti umetnosti i svi oblici kreativnosti na jednom mestu. I to za sve generacije kako izvođača tako i posetilaca.

“Ljubav što smo stvorili” novi singl benda “Irie FM”

– U priči o nama, možete čuti i da je ovaj festival nastao kako bi probudio duh urbanog Niša koji je devedestih godina prošlog veka ostao zakopan negde u Dušanovoj, u ulici koja pamti najbolje svirke u gradu. PozitivNI su tu da taj duh vrate gradu, u njegovu slavu, i na njegovoj slavi! Zapravo, termin održavanja festivala određen je tako da se poklapa sa datumom gradske slave – dana Svetog cara Konstantina i carice Jelene! – kažu organizatori.

5. PozitivNI festival: U Niš stižu Josipa Lisac, "Lollobrigida", "Irie FM"...

Oni podsećaju da će opet spajati klasicizam i alternativu, preplitati sport i muziku, pozorište i izlete…
– Kroz interakciju će učiti o svetu umetnosti, a onda pravu umetnost i slušati. A sadržaji, pitate se, kome su namenjeni? PozitivNI su tu za svakog, od 1 do 101! Ovo je mesto gde će svaka osoba naći nešto njoj zanimljivo, lepo i vredno divljenja. Dobrodošli!

5. PozitivNI festival: U Niš stižu Josipa Lisac, "Lollobrigida", "Irie FM"...

KlasičNI – Čair slavi prošlost

Kao i prethodnih godina, prvi dan festivala rezervisan je za oživljavanje nepravdeno zapostavljene i pomalo izgubljene klasične umetnosti iz daleke prošlosti i vraćanje pozitivu u grad. Šetajući parkom Čair, posetioci će imati priliku da se bliže upoznaju sa vremenom u kome su stvarala najveća imena i nastajala pojedina dela u istoriji umetnosti. Za posetioce će biti postavljeni punktovi podeljeni po istorijskim epohama.
– Glumci će sa kostimima iz perioda klasicizma i romantizma šetati rame uz rame sa vama. Slike niških umetnika će i ove godine obojiti najveći niški park i upotpuniti KlasičNI dan. Uz melodije orkestra, bendova, vokalnih i instrumentalnih solista uživaćete u dobroj atmosferi. Svi ljubitelji umetnosti moći će da se oprobaju u radionicama koje će i ove godine biti otvorene i besplatne za sve posetioce. Možda baš na festivalu otkrijete svoj skriveni talenat za vajarstvo ili slikarstvo. Dan ćemo ispratiti velikim koncertom klasične muzike i time zvanično otvoriti peti PozitivNI festival! – najavljuju organizatori dešavanja za 30. maj, u parku Čair.

5. PozitivNI festival: U Niš stižu Josipa Lisac, "Lollobrigida", "Irie FM"...

NIški

Drugi dan festivala biće poslednjeg majskog dana, a nazvan je – NIški. Obeležiće ga uveče besplatan koncert jugoslovenske legendarne pevačice Josipe Lisac u parku Čair. Posle više od 10 godina muzička diva će nastupiti u Nišu.
– Nemerljivim talentom, pojavom, eksperimentisanjem i dokazivanjem u širokom spektru muzičkih žanrova Josipa Lisac je sinonim svih vrednosti kojima PozitivNI festival teži već petu godinu. Hitovi “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Živim po svome”, “Danas sam luda”, “O jednoj mladosti”, “Kapetane moj”… obeležili su skoro 50 godina njene solo karijere, a sada imate priliku da ih čujete uživo! Uz Josipu Lisac vraćamo stari duh Niša 31. maja! – najavljuju ovaj koncert organizatori.

Kad Josipa Lisac zapeva sevdalinku “Omer beže”
5. PozitivNI festival: U Niš stižu Josipa Lisac, "Lollobrigida", "Irie FM"...
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

Ali, to nije sve. Drugog dana biće još dešavanja pre ovog koncerta…
– PozitivNI, ali pomalo nostalgičNI, upravo za tim starim NI. Grad Niš je oduvek bio sinonim za urbani centar omladine, koja je živela na gramofonima i rok pločama. Kako se, možda, vremenom taj duh pomalo izgubio, mi smo odlučili da ga, barem na kratko, probudimo. PozitivNI festival, jednostavno rečeno – pravi galeriju sećanja u jednom danu. NIški dan oživljava urbanu kulturu grada, koji evoluira i ne dozvoljava, da u zaborav odu prave vrednosti, koje su ostavile trag. Ove godine za Vas smo, pored nastupa najveće jugoslovenske dive, Josipe Lisac, pripremili i berzu ploča, murale, oslikavanje majica, hipi modnu reviju i još mnogo toga, što je tih, osamdesetih godina Niš činio posebnim. S merakom, 31. maja u parku Čair, NIški ali kao nekad! – saopštili su organizatori. Najavili su brojne radionice različitog sadržaja, kao i nastupe najmlađih muzičara, plesača, pevača, horova i orkestara tokom celog dana. Osim toga, jedni od najpoznatijih jutjubera imaće svoj nastup – Yasserstain.

5. PozitivNI festival: U Niš stižu Josipa Lisac, "Lollobrigida", "Irie FM"...

RadosNI

U subotu 1. juna rezervisan je za PozitivNI, RadosNI i AlternativNI.
– Pozitiva uzrokuje radost, a ko se raduje lepše od dece? Dečji bioskop, radionice, animatori, horovi i bendovi usmeriće pozitivnu energiju u pravcu koji direktno vodi do osmeha najslađe, a istovremeno i najzahtevnije publike, naših mališana. Lepo vreme u Čairu dodatno će ukrasiti sadržajni program koji će zasigurno odvojiti vaše najvoljenije od televizora i video igrica. Razni performeri, plesači, kao i cirkus biće tu samo iz jednog razloga. A, taj razlog objedinjuje stotine malih srca da tog dana kucaju u radosnom ritmu. Najmlađi za najmlađe, PozitivNI za Nišlije!

5. PozitivNI festival: U Niš stižu Josipa Lisac, "Lollobrigida", "Irie FM"...
Foto: PozitivNI ulični festival – Niš

AlternativNI

– Sa nama uvek postoji alternativa! Treći dan festivala PozitivNI posvećen je modernoj umetnosti, pa će biti pravo mesto da saznate nešto više o street i body artu, stripovima i grafitima, dok simultano uživate u alternativnom plesu, hip hopu ili džez baletu. Prošetajte do Čaira, provedite dan u prirodi i makar na kratko iskočite iz unapred planirane svakodnevice. Samo tokom trajanja AlternativNI biće i Street movie festival. Kako bez muzike zabava ne bi bila potpuna, postarali smo se da ovogodišnji muzički program festivala ne bude ništa manje atraktivan od prošlogodišnjeg. Nastupiće bendovi “Irie FM” i “Zemlja gruva” (kao i lane), a i “Lollobrigida” i “Ničim izazvan”. A, na bini “Mostić” i deset, na konkursu izabranih, bendova rok i alternativne muzike.

5. PozitivNI festival: U Niš stižu Josipa Lisac, "Lollobrigida", "Irie FM"...

PrirodNI

Poslednji dan festivala PozitivNI je 2. juna i nazvan je – PrirodNI. Rekreativni dan za filtriranje duha i tela.
– Biće to dan u znaku porodice, sporta i rekreacije, gde će svi posetioci moći da se igraju i zabave uz različite rekvizite i treniraju sa sportistima niških sportskih klubova koji će održati celodnevni trening sa posetiocima. U zdravom telu, osim što je duh zdrav, on je i pozitivan! Dođite da zajedno slavimo ljubav, sreću, umetnost, igru, sport i prijateljstvo! Vidimo se uskoro na najpozitivNIjim lokacijama u gradu, a do tada, ne zaboravite… Sve je moguće kad smo pozitivNI!

Bend “Ničim izazvan” objavio spot za pesmu “Pusti ljubav”
5. PozitivNI festival: U Niš stižu Josipa Lisac, "Lollobrigida", "Irie FM"...

– Postanite košarkaš, fudbaler, dizač tegova, gimnastičar, teniser ili ragbi igrač u jednom danu i na jednom mestu. Reprezentativni trening u omiljenom parku svih Nišlija, parku Čair, održaće nekoliko desetina niških klubova, iz mnoštva različitih sportova. PorodičNI praznik, užitak i nedeljna relaksacija od stresnih dana uz pozitivnu energiju su činioci koji izmame osmeh na lice kako najmlađima, tako i ljudima u bilo kojim godinama. Od opreme neophodno poneti – entuzijazam, osmeh i energiju koja sve nas čini da budemo PozitivNI!

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde