5. Pančevo Film Festival od 5. do 9. septembra

0
151

5. Pančevo Film Festival od 5. do 9. septembraPančevo Film Festival je manifestacija i platforma posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije. Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Peto izdanje ovog festivala održaće se od 5. do 9. septembra.

5. Pančevo Film Festival (PAFF) biće otvoren u sredu, 5. septembra u 20,30h u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. I, to projekcijom dokumentarnog esej-filma nagrađivanog srpskog reditelja Mladena Kovačevića “4 godine u 10 minuta”. Ovo je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića. Njegovi su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film.

Svečano zatvoren 11. Beldocs

4 godine u 10 munutaNa kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja u večnu slavu. Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, zastrašujući momenti i san o avanturi koji se umesto pokličem pobednika završio krikom poraženog. Ovaj filma je nakon svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu Visions du Reel u Nionu (Švajcarska) prikazan i na velikom broju festivala širom sveta. Dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

Dokumentarac o kojem se priča: „Isti“ Dejana Petrovića, film o ljudima „iza rešetaka“

Posle projekcije filma, ispred Kulturnog centra Pančeva nastupiće poznati dream pop bend iz Beograda “Bitipatibi”. Ulaz na sve programe Pančevo Film Festivala je besplatan.
Pančevo Film Festival organizuju filmski radnici i umetnici okupljeni oko istoimenog udruženje građana, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo. PAFF je podržan od strane Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde