5. KMMFF: 13 filmova na festivalu od 11. do 14. decembra u Gračanici

0
46
5. KMMFF: 13 filmova na festivalu od 11. do 14. decembra u Gračanici

U bogatom festivalskom programu su najnovija domaća filmska ostvarenja, kao i strani filmovi koji su osvojili prestižne nagrade na najznačajnijim evropskim festivalima.

Peto izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF) biće održano od 11. do 14. decembra u Domu kulture Gračanica. Tokom festivala biće prikazano 13 filmova.
Publici će biti predstavljen film “Asimetrija”, prvo dugometražno ostvarenje Maše Nešković. Ovaj film je veliku pažnju privuklo tokom premijernog prikazivanja na nedavno održanom Festivalu autorskog filma. Drama u kojoj glavne uloge tumače Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Uliks Fehmiu, Daria Lorenci i Tamara Krcunović, kroz tri narativna toka prati pitanja transformacije ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju.

Zatvoren 4. Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival

U festivalskom programu izdvaja se i bioskopski hit “Realna priča”, rediteljski prvenac Gordana Kičića. Glavni junak ove priče je glumac Veljko koji je imao trenutke slave, ali shvata kako ona može da bude prolazna. Pored Kičića u filmu igraju Nina Janković, Vojin Ćetković, Katarina Gojković, Branimir Brstina, Svetozar Cvetković.

Krimi drama sa elementima komedije, “4 ruže” Vasilija Nikitovića, upravo stiže u bioskope Srbije. Donosi priču o jednom običnom čoveku poreklom iz Zvečana. Privučen svetlima prestonice sa svojim čarima i porocima, otkrivaju se dileme i ideje sa kojima se svako od nas susretne pre ili kasnije. Glavne uloge tumače Miloš Samolov, Dragan Gagi Jovanović, Srđan Žika Todorović, Boris Milivojević, Nada Macanković, Sonja Kolačarić, Dragana Dabović, Milutin Milošević.

25. FAF: Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” za “Moj jutarnji smeh”

Biće prikazan i višestruko nagrađivan na domaćim i regionalnim filmskim festivalima – film “Ajvar”. Režirala ga je Ana Maria Rossi, a glavne role poverene su Nataši Ninković i Sergeju Trifunoviću. Njih dvoje tumače bračni par čiji će dolazak u Srbiju za praznike promeniti iz korena njihov gastarbajterski život.

Festival predstavlja i dva ostvarenja iz regiona. To su zombi komediju Predraga Ličine “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, koja se takođe okitila brojnim festivalskim priznanjima; i dramu “Pijavice” u režiji Dragana Marinkovića, čiji je scenario pisan po istoimenom romanu Davida Albaharija, a glavne uloge tumače Nikola Đuričko i Lazar Ristovski.

ANA MARIA ROSSI: “Ajvar” je film o ljudima koji suštinski ne pripadaju nigde

Pred publiku stiže i drama “Sinonimi”, ovogodišnji dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu. Film Nadava Lapida prati mladog Izraelca koji po svaku cenu želi da izraelsko državljanstvo zameni francuskim. Mladi par sa kojim se sprijateljio ima čudne ideje o tome kako da mu pomognu.

Dobitnik nagrade za najboljeg glumca na festivalu u Veneciji, Luka Marineli, tumači glavnu ulogu u istorijskoj romantičnoj drami Pjetra Marčela “Martin Eden”. To je filmska adaptacija poznatog romana Džeka Londona čija je radnja premeštena u Napulj sedamdesetih godina XX veka.
U okviru inostrane selekcije, stiže i novi film Abela Ferare “Tomazo”. Ovo ostvarenje postavlja pitanje da li ostareli glavni junak može da nađe sreću u ulozi supruga i oca.

“Realnu priču” za dve nedelje videlo više od 30.000 gledalaca

Kao i prethodnih godina, festival je pripremio bogat program i za najmlađu publiku. Tako će u subotu, 14. decembra, biti prikazani porodični i animirani sinhronizovani filmovi – “Ailovo putovanje”; “Solan i Ludvig: Misija na Mesec”; “Lote i izgubljeni zmajevi”; i “Čuvena invazija medveda na Siciliju”.

Posetioci festivala imaće priliku da glasaju i na taj način izaberu najbolji domaći film koji će biti proglašen na zatvaranju 5. KMMFF-a.

VASILIJE NIKITOVIĆ: “4 ruže” mali film koji diže veliku prašinu

Bogatim programom KMMFF želi da ojača kulturnu ponudu u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Posle uspešnih izdanja koja su održana u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, KMMFF se, kao prethodne dve godine organizuje u Gračanici.
Festival organizuje Evropski kulturni forum uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde