5. FRKA: Na festivalu Slađana Milošević, “Kal”, Gorica Popović…

0
100
5. FRKA: Na festivalu Slađana Milošević, "Kal", Gorica Popović...

U petak, 13. decembra, od 20 do 23h, u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda biće održano peto izdanje Festivala romske kulture i aktivizma FRKA.

5. FRKA okupiće poznata imena domaće muzičke i glumačke scene. Na festivalu će nastupiti: glumica Gorica Popović; pevačica Aleksandra Slađana Milošević; glumac Slobodan Boda Ninković; grupa “Kal”; voditelj Zoran Kesić; pevači Ivan i Dušan Kurtić; orkestar Ivana Makevića.

Ovo je peta godina kako Romski kulturni centar i partnerske organizacije organizuju festival FRKA. Cilj je da postane najveći tradicionalni događaj u Evropi i da svojim aktivnostima stavi u žižu ljudska i manjinska prava.

DRAGAN RISTIĆ, grupa “KAL”: Koliko je Kusta pomogao Romima, toliko nam je i odmogao

U Srbiji, manifestacije iz oblasti kulture i kulturno-umetničke aktivnosti Roma su ograničene na lokalni nivo. Njihov domet se uglavnom završava publikom iz romske zajednice. Kulturni događaji Roma retko su zastupljeni na javnim medijskim servisima i obično nemaju adekvatno mesto u vodećim institucijama kulture.

5. FRKA: Na festivalu Slađana Milošević, "Kal", Gorica Popović...
Na festivalu će nastupiti grupa “Kal”

– FRKA#5 je jedan od načina da se pronađe novi model kako bi se naglasile pozitivne vrednosti Roma kao što su: vrhunska umetnost (naročito iz oblasti muzike), slobodan duh, tolerancija i dr. Cilj festivala je da predstavi savremenu romsku kulturu na kreativan i inovativan način, bez isticanja kulturnih i etničkih razlika, naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke – navode organizatori. Dodaju da je trenutno romska zajednica kao i njihova kultura marginalizovana u svim aspektima socijalnog i ekonomskog života.

Pesma “Opa cupa” peva se diljem sveta

Želja organizatora je da romska kultura bude atraktivnija i dostupnija svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, obrazovni status i starost. Takođe, da dobije na snazi i privuče pažnju javnosti u promovisanju otvorenog dijaloga, koji je okrenut ka rešavanju problema i najvažnijih pitanja romske zajednice.

Prvi događaj ovakvog tipa u Srbiji je organizovan 25. septembra 2015. Ispred Vlade Srbije se tom prilikom okupilo oko 250 učesnika, gde im se obratila između ostalih, i predstavnica Evropskog parlamenta – Soraja Post.

Sistemski rep hit Zorana Kesića – “Brže, jače, bolje”

Povorka učesnika je prošetala Nemanjinom ulicom, ispred autobuske stanice Beograd je uručena humanitarna pomoć migrantima. Nakon toga, u Mikser House-u otvorena je izložba “Romi i umetnost” Ivana Prede. Usledile su tribina “Evropa, Balkan i Romi”; debata o Romkinjama između tradicije i emancipacije; i projekcija filma o Šabanu Bajramoviću. U večernjim satima nastupili su bend “Crne mambe” iz Niša, “Gipsy mafia” iz Zrenjanina, i “GRUBB” iz Beograda.

Festival FRKA podržali su: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave; Sekretarijat za kulturu – Grad Beograd; Ministarstvo kulture i informisanja; SOKOJ; i Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde