5. Dok’n’Ritam: Trijumf dokumentarca “Indexi”

0
34

Peto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma održano od 22. do 25. septembra u prostorima Doma Kulture Studentski Grad. Festival je završen dodelom nagrada i koncertom sastava “Viva Vops”.

5. Dok'n'Ritam: Trijumf dokumentarca "Indexi"
Bojan Hadžiabdić, Sandra Rančić i Zoran Kubura, Foto: Dok’n’Ritam festival

Dokumentarac “Indexi” Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure trijumfovao je na 5. Dok’n’Ritam, osvojivši nagrade stručnog žirija i publike. U produkciji BHRT-a, priču o jednom od najvažnijih sastava pop scene bivše Jugoslavije, te po mišljenju mnogih stručnjaka i najvećoj sarajevskoj grupi svih vremena, autori su ispričali kroz precizan spoj neverovatnog arhivskog materijala i upečatljivim intervjuima. U filmu o “Indexima”, osim članova grupe, govore Josipa Lisac, Goran Bregović, Abdulah Sidran i mnogi poznati muzički novinari iz regiona.

13. Beldocs: “Govori da bih te video” najbolji domaći dokumentarac

– Ovaj film, stvaran čak tri godine, otkriva i aktuelizuje neverovatan potencijal i talenat kakav su umetnici imali na ovim prostorima. Ljudi koji su prošli kroz ovaj bend i njihovo tiho ili glasno svedočenje je prava vrednost ovog izvanrednog filma, kao omaž vremenu kada je jutro zaista moglo da promeni sve! – ocenio je žiri dokumentarac “Indexi”.

A članovi ovogodišnjeg žirija bili su: reditelj Milorad Milinković; profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti Aleksandar S. Janković; glumac i muzičar, frontmen sastava “Zoster” Mario Knezović.

Doktor za rokenrol: U izradi dokumentarac o Miliću Vukašinoviću

Inače, dokementarac “Indexi” imao je svetsku premijeru upravo na ovom festivalu. Prikazan je 23. septembra, na rođendan Davorina Popovića. Pre projekcije, Mirko Vincetić je predstavio svoj vergl koji svira prvi hit “Indexa” – “Pružam ruke”.

5 DoknRitam 2020 Miroslav Cigoja и Milić Mića Vukašinović
Na festivalu je prikazan i film “70 godina Doktora za Rock’n’Roll”, posvećen je Miliću Vukašinooviću, Foto: Dok’n’Ritam

Specijalnu nagradu žirija osvojio je dokumentarac “Viktorija, 15” Mine Petrović o mladoj bubnjarki iz Smedereva.

U takmičarskoj selekciji 5. Dok’n’Ritam prikazano je 15 filmova, od kojih 13 premijerno pred srpskom publikom. Publika je u revijalnom programu, između ostalog, imala priliku da pogleda ekranizovanu priču o čuvenom fotografu Džimu Maršalu, koji je tokom XX veka fotografisao najveće svetske rok zvezde; zatim priču o živoj legendi ex-YU i hrvatske muzičke scene Džimiju Staniću, koji i u 93. godini sa puno radosti i entuzijazma nastupa na klupskim scenama u Zagrebu; pa dokumentarac o nastupu sastava “Repetitor” u Centralnom zatvoru; film o legendarnom Tusti iz benda “KUD Idijoti”; kao i priču o bioskopu sa (nekada) najvećim platnom na Balkanu, a sada centru urbane kulture – “Kino Šipka”.

Autobiografska knjiga “Život s Idi(j)otima” Nenada Marjanovića dr Frica
5DoknRitam festival Dokumentarni film Tusta
Vladimir Stakić i Dejana Vukadinović razgovarali su posle projekcije filma “Tusta”, Foto: Dok’n’Ritam

– U godini koju je planetarno obeležila pandemija Dok’n’Ritam je jedan od retkih festivala u zemlji i regionu koji je ipak održan uživo. Pokazalo se da i u ovim vremenima naš festival ima vernu publiku, koja je prisustvom i odgovornim ponašanjem festivalske sadržaje učinila još više vidljivim, u ovom kovidljivom trenutku XXI veka! – ocenila je Sandra Rančić, osnivač i umetnička direktorka Festivala muzičkog dokumentarnog filma.

5 DoknRitam 2020 sandra rančić Milorad Milinkovic Mario Knezovic
Milorad Milinković, Sandra Rančić i Mario Knezović, Foto: Dok’n’Ritam

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde