5. Dead Lake: Festival horora i vina na Palićkom jezeru

0
53

Slogan ovogodišnje manifestacije je “U zemlji horora i vina”.

5. Dead Lake: Festival horora i vina na Palićkom jezeru

Peti Dead Lake festival horora i vina održaće se od 14. do 16. novembra u bioskopu “Abazija” na Palićkom jezeru. Tokom trodnevnog festivala ljubiteljima žanra biće predstavljena raznovrsna selekcija dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja.

Poseban kuriozitet ove godine je premijera filma “Deathcember”, uzbudljivog omnibusa od 24 priče sa najrazličitijim idejama, stilovima i narativnim formatima koje se bave mračnom stranom novogodišnje praznične sezone. Među rediteljima koji dolaze iz različitih zemalja su i autori iz Srbije – Lazar Bodroža (Ederlezi Rising); i Milan Todorović (Zona mrtvih, Mamula). Oni će zajedno sa glumicama Nabi Tang, Tamarom Radovanović i Helenom Babić, koje igraju u domaćem segmentu filma, predstaviti ovo jedinstveno ostvarenje.

13. FSFF: Koskar za najbolji domaći film za “Bio dvaput jedan kralj”
5. Dead Lake: Festival horora i vina na Palićkom jezeru

U razgovoru će učestovati i Džulijan Ričards. On je autor segmenta “Bad Santa”. Ričards je cenjeni velški reditelj, scenarista i producent. Dvostruki je dobitnik Zlatnog Melijesa, zajedničke nagrade koju dodeljuju svi festivali fantastike jednom godišnje za najbolji evropski horor ili film fantastike. Ovu nagradu je dobio za debitantsko ostvarenje “Darklands” (1996). Ovaj film će publika imati priliku da pogleda na festivalu, kao i njegovo novo delo “Reborn”, savremenu frankenštajnsku priču o mrtvorođenoj devojčici koju je oživela električna oluja.

Nagrada “Bela Lugoši” uručena Maksimu Aleksandru

Na Dead Lake festivalu biće prikazan i jedan film za koji je potrebno potpisati pristanak kako bi se ušlo na projekciju! Reč je o hororu “Antrum: The Dealiest Film Ever Made”. Film se smatra ukletim! Veoma mali broj ljudi koji ga je video i preživeo, tvrdi da ovo zaista nije običan film, kao i da su se tokom projekcije dešavale “čudne stvari”. Prema legendi, film je snimljen 70-ih u Kaliforniji, a jedinu javnu projekciju imao je 1988. u Budimpešti gde se projekcija završila tragedijom. Verovalo se da je zauvek uništen, ali kopiju filma pronašli su 2014. Michael Laicini i David Amito, obožavaoci underground filma. Oni su odlučili da ga ponovo dovedu u svet, snimivši 15-minutni dokumentarac koji prati film.

Završen 47. FEST: Laureati “Divljina” i “Slučaj Makavejev”
5. Dead Lake: Festival horora i vina na Palićkom jezeru

Festivalska publika imaće priliku da pogleda i novo ostvarenje čuvenog nemačkog reditelja, scenariste i glumca turskog porekla, Fatiha Akina “Zlatna rukavica” (The Golden Glove). To je horor o serijskom ubici koji seje strah među stanovnicima Hamburga početkom sedamdesetih godina prošlog veka.
U programu se izdvaja i crna komedija “Prokletstvo Valburge” (The Curse of Valburga) u režiji Tomaža Gorkiča. On je autor čuvenog horora “Idila”, proglašenog za najradikalniji slovenački film. U novom filmu vraća se nekorektnoj crnoj komediji u duhu sočnih slasher klasika iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

PREDRAG LIČINA: Filmom “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” malo sam potkačio sve

Na velikom platnu biće prikazan i film “Lov” (Prey) reditelja Frenka Kalfoua. Govori o avanturi milenijalca Tobija koji posle gubitka voljene osobe počinje problematično da se ponaša. Festival počinje sa satiričnom zombi komedijom reditelja i scenariste Predraga Ličine “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, dobitnikom pet Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli (ženska uloga; scenografija; kostim; maska; režija).

Selektor festivala Milan Todorović u program je uvrstio i višestruko nagrađivani kratki film “Mališan”. Režirao ga je Danilo Bećković po scenariju Dimitrija Vojnova. Biće prikazani i “Videćeš večeras”, kratkometražno ostvarenje Miomira Miloševića (autor uspešnog filma Otvorena); kao i “Poslednji putnik” u režiji Janka Đurića, kratki naučno-fantastični film o devojci koja se bori za opstanak u opustošenom gradu punom kanibala.

Srpski naučno-fantastični film “Ederlezi Rising” privlači pažnju američke publike

Festival prati i muzički program. Tako će u petak, 15. novembra, nastupiti jedan od najenergičnijih bendova u Srbiji, pančevački “Iskaz”. Grupa je prepoznatljiva po socijalno i psihološki angažovanim tekstovima i muzičkom stilu koji je fuzija hip hopa, fanka, hard roka i sličnih pravaca koji pojačavaju poruke o buntu i pozivu na buđenje.

Dead Lake Festival horora i vina se održava od 2015. u renoviranom bioskopu “Abazija” iz 1925. godine na Palićkom jezeru nadomak Subotice. Pored izuzetnih žanrovskih filmova, ovaj festival je i prilika da se uživa i u najkvalitetnijim vinima iz vinarije “Podrum Tošići”, koji je tradicionalni partner festivala.
Festival organizuje producentska kuća “Art&Popcorn” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Subotice.

5. Dead Lake: Festival horora i vina na Palićkom jezeru

PR

5. Dead Lake festival horora i vina PROGRAM I SATNICA FESTIVALA

Četvrtak, 14.11.
19h – POSLEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ
Gosti: producent filma Miroslav Mogorović i masker Miroslav Lakobrija;
20.30h – VIDEĆEŠ VEČERAS
Gost: reditelj filma Momir Milošević;
21h – THE CURSE OF VALBURGA
Gosti: reditelj filma Tomaž Gorkić i producent Nejc Sae;
23h – ANTRUM: THE DEADLIEST FILM EVER MADE
*Za ovaj film neophodno je potpisati pristanak kako bi se ušlo na projekciju!

Petak, 15.11.
17h – PREY (LOV) režija: Franck Khalfoun;
19h – THE GOLDEN GLOVE (ZLATNA RUKAVICA) režija: Fatih Akin;
21.15h – REBORN Gost: reditelj Džulijan Ričards
Gost: reditelj Džulijan Ričards;
23h – KONCERT – ISKAZ;

Grupe “Ničim izazvan” i “Iskaz” snimile zajedničku pesmu “Okej, okej”

Subota, 16.11.
18h – DARKLANDS
Gost: Džulijan Ričards;
19.30h Kratki filmovi
MALIŠAN
Gost: Danilo Bećković, reditelj filma;
POSLEDNJI PUTNIK
Uloge: Sloboda Mićalović, Goran Šušljik, Jovana Milovanović, režija: Janko Đurić;
Gosti festivala biće autori filma – studenti druge godine FTV produkcije na FDU;
20h – DEATHCEMBER
Gosti: reditelji Džulijan Ričards, Milan Todorović i Lazar Bodroža, glumice Nabi Tang, Tamara Radovanović i Helena Babić;
23h – ŽURKA – DJ Tamara

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde