“Vreme koje se ruga razumu”: 5. “Bucini dani”od 12. do 17. juna u Aleksandrovcu

0
151

bucini daniSredina juna opet će biti vreme kada će se svetla pozorišne javnosti smestiti u Župu, Okeaniju čika Milosava Buce Mirkovića, pa još jednom evocirati uspomene na njegovo večito delo i trag koji je ostavio. I, ujedno slaviti pozorište, glumu, glumce i umetnost uopšte.

Pod sloganom “Vreme koje se ruga razumu”, u Aleksandrovcu će se od 12. do 17. juna odvijati 5. “Bucini dani”. Biće to mali jubilej pozorišnog festivala, jednog od najmlađih, ali već čvrsto pozicioniranih na našim prostorima. Organizatori obećavaju još jednu grandioznu pozorišnu svetkovinu.

35. Pozorišni festival „Nušićevi dani“: Aleksandru Berčeku nagrada za životno delo
Počasna predsednica žirija Mira Banjac, Foto: Bucini dani
Počasna predsednica žirija Mira Banjac, Foto: Bucini dani

Selektorski tim skrojio je selekciju kroz repertoare svih pozorišta sa teritorije Srbije opredeljujući se prvenstveno za upečatljiva glumačka ostvarenja, kvalitet predstava u celini i važnost uvek aktuelnih poruka u produkcijama realizovanim u poslednje dve godine, stoji u saopštenju organizatora.

TV drama „Paviljoni“ sa Mirom Banjac, Anicom Dobrom, Ljubivojem Tadićem…
5. Bucini dani, Avgust u okrugu Osejdž, Narodno pozorište Subotica, foto Promo
“Avgust u okrugu Osejdž“, Narodno pozorište Subotica, Foto: Promo

Publika će na sceni Centra za kulturu “Milosav Buca Mirković” imati priliku da pogleda predstave “Na Drini ćuprija” SNP; “Avgust u okrugu Osejdž” Narodnog pozorišta Subotica; “Ožalošćena porodica” beogradskog Narodnog pozorišta; “Korešpodencija” Zvezdara teatra; i “Rubište” Šabačkog pozorišta. Žiri (Mira Banjac i Goran Sultanović) odlučiće o nagradama “Zlatno zrno”, i to za najbolju mušku i žensku ulogu; mladog glumca; glumačku bravuru; kao i nagradu “Milosav Buca Mirković” za glumačko ostvarenje festivala.

Dodeljene nagrade najboljima, zatvoren Jesenji pozorišni festival u Drvengradu
Bucini dani, Milosav Buca Mirković
Milosav Buca Mirković – pesnik, esejista, kritičar i bivši upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Foto: Bucini dani

Na festivalu će biti dodeljena i priznanje “Minja Obradović” – za najbolju produkciju. U čast nagrađenih biće premijerno izvedena predstava “Slobodne žene”, koprodukcija Kruševačkog pozorišta i “Art teme” u režiji Jovane Tomić. Ovu predstavu je po motivima “Koštane”, “Tašane” i “Pokojnikove žene” Bore Stankovića adaptirao Dimitrije Kokanov. U predstavi igraju Gordana Đurđević Dimić, Jelena Matijašević, Jelena Stajkovac, Biljana Nikolić, Nikola Rakić i Dejan Tončić.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde