5. Bucini dani: Gran pri festivala Saši Torlakoviću

0
148

bucini daniPeti festival “Bucini dani” završen je u nedelju, 17. juna u Aleksandovcu svečanom dodelom nagrada i premijernim izvođenjem predstave “I svaki put kao da je prvi” u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i “Art teme”.

Žiri ovogodišnjeg festivala doneo je jednoglasne sve odluke o nagradama, a bio je u sastavu Mira Banjac (predsednica), Ljiljana Stjepanović i Goran Sultanović. Od 12. do 17. juna u takmičarskom programu bilo je pet pozorišnih predstava. Nagrada za produkciju “Minja Obradović” pripala je predstavi “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta iz Beograda. A, Gran pri festivala Saši Torlakoviću.

35. Nušićevi dani: „Ožalošćena porodica“ najbolja predstava po oceni publike
Scena iz predstave Ožalošćena porodica
Scena iz predstave “Ožalošćena porodica”, Foto: Promo

– Mišljenje žirija je da je pet godina ovog festivala donelo veliki značaj na pozorišnoj sceni i potpuno opravdanje postojanja festivala. Da su u selekciji bile ozbiljne predstave ozbiljnih pozorišta i na nivou jubileja festivala koje nosi ime Buce Mirkovića. Žiri zahvaljuje publici i domaćinima ovog grada – ljudima iz lokalne samouprave koji su stali iza festivala i održali ga potpuno sami uz svest i potrebu da u ovim teškim vremenima jedan gradić i njegova publika za tim imaju suštinsku potrebu. U pitanju je vaspitana i kultivisana publika koja je pažljivo odgledala, prihvatila i što je najvažnije, razumela selektovane predstave. Žiri napominje da je pred njima i pred publikom bilo mnogo dobrih ostvarenja – navodi se u saopštenju žirija.

23. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Saši Torlaković
sultanović stjepanović banjac žiri
Goran Sultanović, Ljiljana Stjepanović i Mira Banjac, članovi ovogodišnjeg žirija, Foto: Facebook / Bucini dani

Oni su pohvavi i hrabru ideju organizatora da u čast nagrađenih bude premijerno izvedena predstava “I svaki put kao da je prvi”.
– Na ovom glumačkom festivalu, dodeljuje se nagrada za produkciju pozorišne predstave zamišljena kao omaž Župljaninu, producentu, velikom prijatelju pozorišta Milanu Minji Obradoviću. Ove godine nagrada se dodeljuje predstavi “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta iz Beograda – saopštio je žiri.

bucini dani
Nagrade festivala, Foto: Facebook / Bucini dani

“Zlatno zrno” za najbolju mušku ulogu dodeljeno je Branislavu Lečiću za ulogu Simeona Njegovana Lupusa u predstavi “Korešpodencija” Zvezdara teatra, po tekstu Borislava Pekića i u režiji Gorčina Stojanovića.
– Branislav Lečić je centralnu ličnost predstave doneo na značajan način kreirajući jednu veliku ulogu koja je dominirala scenom – ocenio je žiri.

„Vreme koje se ruga razumu“: 5. „Bucini dani“od 12. do 17. juna u Aleksandrovcu

“Zlatno zrno” za najbolju žensku ulogu pripalo je Gordani Đurđević Dimić.
– Ova glumica ostvarila je dve značajne uloge. I to u predstavama “Na drini ćuprija” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i “Avgust u okrugu Osejdž” Narodnog pozorišta iz Beograda. U različitim žanrovima i kroz vrhunsko umeće pokazala je jedan veliki i bogat glumački raspon! – obrazložio je žiri.

mira banjac i vanja ejdus
Mira Banjac i Vanja Ejdus, Foto: Facebook / Bucini dani

“Zlatno zrno” za najboljeg mladog glumca otišlo je u ruke Joakima Tasića. A, za ulogu mladog gazde Simeona Njegovana u predstavi “Korešpodencija”.
– Ovaj mladi glumac pokazao je neverovatnu sigurnost u kreiranju lika sa razumevanjem jedne komplikovane uloge i iznošenjem iste u bogatom i preciznom scenskom govoru – naveli su članovi žirija.

Ovacije i aplauzi: „Korešpodenti“ oduševili publiku na premijeri

Nagradu za glumačku bravura festivala žiri je dodelio Vanji Ejdus. Priznanje je za ulogu Gine u predstavi “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta iz Beograda. Kao što je poznato, predstava je po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića.
– U jednoj od najvažnijih predstava viđenih na festivalu, sa velikim brojem uloga koje su ravnopravno mogle biti nagrađene, izdvojila se Vanja Ejdus. Ona je dominirala izvanrednim kreiranjem karakternog lika. On je čak pored svoje fizičke devijacije bio jasan, ali i lucidan i šarmantan – navodi se u obrazloženju žirija.

63. Sterijino pozorje: Trijumf predstave „Jami distrikt“
saša torlaković Gran pri festivala
Saša Torlaković, Foto: Facebook / Bucini dani

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala “Milosav Buca Mirković” (Grand prix festivala) dodeljeno je Saši Torlakoviću. I to za ulogu Agatona Arsića u predstavi “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta iz Beograda.
– Saša Torlaković je na jedan potpuno nov način pročitao svoju ulogu neverovatnim talentom. I, ostvario izvanrednu kreaciju potpuno zasluživši nagradu koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića! – ocenio je žiri.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde