5. Bašta Fest: Festival zatvoren uz sjajnu atmosferu i poznate glumce

0
133

Na upravo završenom filmskom festivalu Bašta fest dodeljene su nagrade najboljima.

5. Bašta Fest: Festival zatvoren uz sjajnu atmosferu i poznate glumce
Foto: Bašta Fest

Petu godinu zaredom u Bajinoj Bašti održan je uzbudljiv internacionalni festival kratkog igranog filma. Ovaj festival akcentuje filmove sa kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, one u kojima se jasno vidi rad reditelja s glumcima. Osim toga, glavna ideja Bašta festa je da skrene pažnju na mlade autore, kratki film, kao i da napravi pomak u decentralizaciji kulture u našoj zemlji. Svečano je festival zatvoren 8. jula uz sjajnu atmosferu i poznate glumce.

5. Bašta fest: 26 filmova iz 18 zemalja u takmičarskom programu

5. Bašta Fest: Festival zatvoren uz sjajnu atmosferu i poznate glumce
Slaven Došlo, direktor Jovan Jelisavčić i Maja Šuša na zatvaranju Bašta Festa, Foto: Bašta Fest

Ceremonija zatvaranja održala se u bioskopu “Vlaja” (zbog lošeg vremena). Tu su se publici obratili članovi žirija – Domeniko La Porta (filmski novinar i urednik Cineuropa.org), Nikolina Vučetić Zečević (producentkinja) i Milica Gojković (glumica). Oni su tokom protekla tri dana pogledali 26 ostvarenja iz takmičarskog programa.

Žiri petog Bašta festa
Članovi stručnog žirija 5. Bašta Festa, Foto: Bašta Fest

Žiri je, nakon kratkog govora o tome šta za njih znači ovaj festival, saopštio svoje odluke. Nagradu za najbolji film “Zlatna imaginacija” dobila je rediteljka Roksana Stroe za film “Noć u Tokorikiju”; nagrada za najbolju režiju “Zlatna indikacija” dodeljena je Kristosu Masalasu za film “Kopa Loca”; nagradu za najbolji scenario “Zlatna inspiracija” osvajila je rediteljka i scenaristkinja Nikica Zdunić za film “13+”; nagrada za najbolju kameru “Zlatna vizualizacija” pripala je Mariu Pušiću za film “13+”; nagrada za najbolju mušku ulogu “Zlatna interpretacija” dodeljena je Teodoru Pelerinu za ulogu u filmu “Zvučni test”; dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala Sonji Sanjari za ulogu u filmu “Ulepšavanje”.

65. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran Pri i strukovnih nagrada
Nagradu za najbolji film "Zlatna imaginacija" dobila je rediteljka Roksana Stroe za film "Noć u Tokorikiju";
Nagradu za najbolji film “Zlatna imaginacija” dobila je rediteljka Roksana Stroe za film “Noć u Tokorikiju”;

Specijalne nagrade dodeljene su Tomasu Širi (za kameru za film “Nakon zore”); rediteljki Katarini Koljević za film “Život traje tri dana”; i glumici Aji Crnić za film “Uvoz”. Nagrada žirija mladih za najbolji film pripala je ostavrenju “Život traje tri dana” rediteljke Katarine Koljević.

Bašta fest
Foto: Promo

Posle saopštenja odluka članova žirija, učesnicima i gostima festivala obratio se direktor Jovan Jelisavčić. On se zahvalio celokupnom timu Bašta festa, sponzorima, kao i mnogobrojnim mladim volonterima bez kojih ne bi bilo jednostavno izvesti ovogodišnji festival. Dugometražno ostvarenje “Banditi u potrazi za mamom” reditelja i scenariste Koste Ristića zatvorilo je festival.

KOSTA RISTIĆ o filmu „Banditi u potrazi za mamom“: Naturščici moraju da veruju reditelju
Perućac branislav lecic
Ove godine gost festivala bio je Branislav Lečić, Foto: Bašta Fest

U okviru festivala održan je i Kritični kamp – radionica filmske kritike za srednjoškolce širom Srbije kao i Mali film radionica za osnovce iz Bajine Bašte, koja se ove godine prvi put uvedena. Festival je ove godine podržao glumac Branislav Lečić.

bašta žurka
Bašta žurka, Foto: Bašta Fest

Nakon ceremonije dodele nagrada, startovao je muzički program Bašta festa. Ovog leta se održavao u Ustanovi “Kultura”, a na zatvaranju muziku je puštao sjajni DJ Iron.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde