49. SOFEST: “Otac” Srdana Golubovića otvara festival u Sopotu

0
32

Slogan ovogodišnjeg festivala je “U predvorju jubileja”, kao podsećanje i najava da će naredne godine manifestacija doživeti svoje 50. izdanje.

49. SOFEST: "Otac" Srdana Golubovića otvara festival u Sopotu

49. izdanje Filmskog festivala u Sopotu – SOFEST, u izvršnoj produkciji Centra beogradskih festivala (CEBEF), biće održano od 7. do 11. jula u Centru za Kulturu Sopot. U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 domaćih ostvarenja i koprodukcija. Festival će otvoriti film “Otac” reditelja Srdana Golubovića, kome će ovo biti prvo festivalsko prikazivanje nakon ukidanja vanrednog stanja.

Golubovićev film je u februaru imao svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu, gde je osvojio dve značajne nagrade – za najbolji film u programu “Panorama” po izboru Ekumenskog žirija; kao i Nagradu publike u istoj selekciji. Na FEST-u u Beogradu dobio je nagradu FEDEORA za najbolji film, dok je Goran Bogdan dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

48. SOFEST: Gran Pri za najbolji film u celini za “Koja je ovo država”

Reditelj filma Srdan Golubović je rado viđen gost na festivalu u sopotu, gde su njegova ostvarenja do sad beležila uspehe.
– Sva tri moja filma su osvojila glavnu nagradu na SOFEST-u tako da se, samim tim, ja tamo dobro osećam. Volim da dođem i drago mi je da festival opstaje. SOFEST je veoma značajan za tu sredinu, posebno kao festival koja ima sada već toliko dugačku tradiciju – rekao je Golubović.

On se osvrnuo i na trenutno stanje u kinematografiji.
– Bilo je strašno intenzivno oko Berlina i FEST-a. Sad se odjednom sve to vraća, ali nažalost cela jedna filmska godina, u celom svetu, pretrpela je veliki gubitak. Biće teško sa bioskopima, neće se ljudi tako lako vraćati… ali mislim da su letnji festivali veoma važni da se to dogodi – kazao je reditelj.

sofest20 srdan golubović
SRDAN GOLUBOVIĆ: Film “Otac” – mitsko putovanje u borbi protiv nepravde

“Otac” je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj. Srdan Golubović potpisuje i scenario zajedno sa Ognjenom Sviličićem. Uloge u filmu tumače Goran Bogdan; Boris Isaković; Nikola Rakočević; Ljubomir Bandović; Nada Šargin; Jovo Maksić; Milica Janevski; Mirko Vlahović; Vahid Džanković; Ajla Santić; Muharem Hamzić…

SOFEST se, zajedničkim naporima organizacionog tima iz Beograda i Sopota, sa velikom pažnjom priprema za veliki jubilej naredne godine – pedesetogodišnjicu manifestacije. Predsednik odbora festivala je Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot; umetnički direktor festivala je Aleksandar Avramović; dok je direktor CEBEF-a Damir Handanović. Osnivač festivala je Grad Beograd, a domaćini su Centar za kulturu Sopot i Opština Sopot. Sve projekcije filmova će biti u sali Centra za kulturu Sopot. Ulaz je slobodan, uz besplatne ulaznice.

Završen 47. Sofest: Gran pri za najbolji film – “Izgrednicima”

SOFEST je osnovan 1972. pod nazivom Slobodarske filme svečanost,i i tih godina bile su festival filmskog stvaralaštva koji se po karakteru i ciljevima razlikovao od većine do tada postojećih. Osnovni cilj ovog festivala bio je da okupi filmske stvaraoce čiji su filmovi prožeti slobodarskim i humanim porukama, uz prikazivanje filmova sa idejnom i umetničkom sadržinom kojom se bitno doprinosi reafirmaciji ideja slobode i opštedruštvenog progresa.

Tokom svog postojanja, Slobodarske filmske svečanosti su postale internacionalna filmska smotra. Godine 1989. grad Beograd je uvrstio Slobodarske filmske svečanosti u red svojih manifestacija. U skladu sa promenama u društvu tokom devedesetih godina prošlog veka i Slobodarske filmske svečanosti su preimenovane u Filmski festival Sopot. Zbog ekonomskih teškoća i izolacije zemlje, Festival je od međunarodne manifestacije postao festival domaćeg filma. Godine 1996. organizaciju Filmskog festivala ponovo preuzima Skupština opštine Sopot sve do 2007. kada festival ponovo postaje manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, koju danas organizuje CEBEF.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde