49. Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije od 24. do 28. juna

0
56

Slogan manifestacije je “Bolje da se deca igraju filmom nego film decom”.

49. Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije od 24. do 28. juna

49. Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije održaće se od 24. do 28. juna. Ova tradicionalna godišnja smotra radova mladih filmskih autora od 7 do 19 godina starosti, održava se svake godine krajem juna u organizaciji Centra amaterskog filma Srbije. Ove godine, zbog epidemije koronavirusa, neće biti javnih bioskopskih projekcija, već će svi filmovi koje odabere i nagradi stručni žiri, biti prikazani putem interneta, odnosno sajta filmskarevija.com. A, kasnije, kada to bude dozvoljeno, i u zatvorenom prostoru. Sedište 49. Revije ove godine je u Beogradu, u Dobračinoj 15.

“Vrabac Džoni” – prvi roman za decu glumca Nikole Đurička
žiri 49.revija filmskog stvaralaštvadece i omladine
Žiri festivala, Foto: Promo

Žiri u sastavu Gradimir Stojković, pisac; Zoran Stefanović, pisac; Strahinja Savić, reditelj; Snežana Trstenjak, reditelj i animator; i dr Marko Stojanović, etnolog, će na svečanosti povodom zatvaranja proglasiti dobitnike nagrada 29. juna.

Na 49. reviji će biti dodeljene sledeće nagrade: Grand prix, prva, druga i treća nagrada za film i nagrade za najbolji scenario (ili ideju), kameru, montažu, zvuk (ili dizajn zvuka) i režiju. Predviđena je i nagrada za najuspešniji klub i najuspešnijeg mentora, kao i nagrada za najgledaniji film na sajtu. Ove godine biće dodeljene i nagrada Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i nagrada Etnografsko-antropološkog društva Srbije. Sve nagrade se dodeljuju u dve starosne kategorije – od 7 do 15 godina; i od 15 do 19 godina – odnosno za decu iz osnovnih škola i srednjoškolce.

Spisateljica Jasmina Petrović pokrenula “Čitanjac, igranjac” na YouTube

Kako Revija nije komercijalnog karaktera i organizuje se u cilju predstavljanja, popularisanja, afirmisanja i unapređenja filmskog stvaralaštva najmlađih filmskih stvaralaca, sve filmove publika će moći da pogledate besplatno putem sajta filmskarevija.com tokom sva četiri festivalska dana.

O festivalu

49 (revija filmova dece i omladine on line festival

Prva Revija održana je 1961. kao Revija filmova pionira Jugoslavije. Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije je njen pravni naslednik. Poslednjih 18 godina Revija je održavana u Beogradu, u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Tradicionalno, Reviju pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije i Jugoslovenska kinoteka. A, ove godine generalni pokrovitelji Revije su Fondacija za mir i rešavanje kriza i asocijacija Civis.

Centar amaterskog filma Srbije osnovan je na neodređeno vreme kao dobrovoljno, nestranačko, nevladino, nedobitno udruženje građana radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva u oblasti kulture, medija i obrazovanja kroz razvoj i predstavljanje amaterskog, neprofesionalnog, alternativnog filma. Centar je pravni naslednik Centra organizacije amaterskog filma Jugoslavije sa sedištem u Beogradu (Trg republike 3). Predsednik Centra amaterskog filma Srbije je Vladimir Anđelković.

O pokroviteljima

Boris Vukobrat je već više decenija jedan od najuspešnijih Srba u dijaspori. U svojstvu osnivača i Predsednika dokazao se kao humanista i filantrop kroz aktivnosti Fondacije za mir i rešavanja kriza sa sedištem u Švajcarskoj i kroz rad u CIVIS – Asocijaciji nevladinih organizacija Jugoistočne Evrope sa sedištem u Beogradu. Kroz svoj rad na pomirenju i rešavanju kriza na prostoru Balkana, ali i na ekonomskom povezivanju Francuske i Rusije i drugih zemalja, Vukobrat je odlikovan sa dve Legije časti i nominovan nekoliko puta za Nobelovu nagradu za mir.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde