49. Dani komedije: Program ovogodišnjeg festivala

0
67

49. Dani komedije biće održani od 20. do 27. marta u Jagodini.

49. Dani komedije: Objavljen program ovogodišnjeg festivala

Na ovom prvorazrednom kulturnom događaju za nagrade takmičiće se sedam predstava. Njih je odabrao selektor Nebojša Bradić. Osma predstava biće izvedena van konkurecije, poslednje večeri manifestacije, u čast nagrađenih. Kome će pripasti nagrade na 49. pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije Dani komedije odlučivaće tročlani žiri. Čine ga glumac Dragan Mićanović (predsednik žirija); novinarka kulturne rubrike dnevnog lista “Politika” Borka Golubović Trebješanin; i u ime grada domaćina, profesor srpskog jezika i književnosti Aleksandra Petrović.

Milan Lane Gutović dobitnik Nagrade za životno delo “Zlatni ćuran”

Na završnoj svečanosti uručiće se statueta “Jovanča Micić” za najsmešniju predstavu i statuete “Ćuran” za najbolje uloge i režiju. Na otvaranju manifestacije biće uručeno i najviše priznanje festivala, “Zlatni ćuran” za životno delo, a ovogodišnji dobitnik je glumac Milan Lane Gutović.

49. Dani komedije: Program ovogodišnjeg festivala
Konferencija za novinare povodom 49. Dani komedije, Foto: KCJ

Selektor 49. festivala Dani komedije Nebojša Bradić, pozorišni reditelj iz Beograda, od odgledanih četrdesetak predstava odlučio se za sedam takmičarskih predstava. Neke od njih, prema rečima Bradića, imaće svoje prvo izvođenje u Jagodini. Saopšteno je i da će izvođenjem komada “Korešpodencija” Zvezdara teatra iz Beograda, Jagodina biti jedan od retkih gradova u Srbiji u kojima će se na dostojan način obeležiti 90 godina od rođenja velikog srpskog pisca Borislava Pekića.

48. Dani komedije: Najbolja i najsmešnija predstava po oceni publike “Tenor na zajam”

– U “godinama opasnog življenja” komedija je ozbiljan posao. Pozorišta se, međutim, opredeljujući se za “komični zalogaj”, najčešće zadovoljavaju odveć malim i suviše lakim. Reditelji prepuštaju komediografske tekstove glumcima, koji se, opet, oslanjaju na nekoliko poznatih i ne preterano inventivnih komičnih efekata, pa se oko svega mnogo i ne trude. Sve ostaje na mršavim dosetkama, koje se ne rasplamsavaju u pozorišnu igru – kaže Bradić.

– Viktorijanski glumac Edmund Kin je na samrtnoj postelji, kad ga je neko upitao kako se oseća, rekao: “Umiranje je lako, komedija je teška!” Kada radite klasično dramsko delo, imate neograničeno zadovoljstvo u otkrivanju onoga što zovemo ljudskim sudbinama. Ako se prilikom scenskog izvođenja komedije publika ne smeje, ne možete je optuživati da nije sagledala najviše ciljeve drame – rekao je selektor.

64. Sterijino pozorje: Žiriju najbolja predstava “Hasanaginica” publici “Kozocid”

– Komedije koje sam izdvojio za ovogodišnju ediciju Festivala Dani komedije, možda neće publiku nasmejati u očekivanoj meri. Pokazaće se, međutim, da se u najboljim komedijskim predstavama i te kako mogu otkriti ljudske sudbine i tamne strane ovog sveta, kao što je to moguće i u predstavama tragedija. Tako postaje jasno da “tragično” i komedija mogu sasvim lepo da se sjedine u delu koje predstavlja “naš svet” – dodao je Bradić.

Ljiljana Dragutinović dobitnik “Zlatnog ćurana” za životno delo
49. Dani komedije: Program ovogodišnjeg festivala
49. Dani komedije održaće se od 20. do 27. marta, Foto: KCJ

– Gorka komedija je estetska objektivacija proistekla iz haotične realnosti morala i izgubljenog, narušenog poretka sveta. U gorkoj komediji komični naboj je istovremeno neodoljiv i opasan, zato što se nalazi na granici između pozorišne predstave i privatnog života. Kriterijumi izbora predstava podrazumevali su kritički angažman, profesionalizam i celovitost izraza. Ovaj izbor karakterišu rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj glumačkih kreacija i produkcijska zaokruženost – obrazložio je svoj izbor Nebojša Bradić.

27. Vršačka pozorišna jesen: Žiriju najbolja predstava “Zločin i kazna”, publici “Nečista krv”
49. Dani komedije: Program ovogodišnjeg festivala 
JOvanča na putu oko sveta
“Jovanča na putu oko sveta”, Foto: SNP

Na repertoaru festivala 49. Dani komedije su:
1. “Jovanča na putu oko sveta”, po tekstu Branislava Nušića, u režiji Zoltana Puškaša i u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.
Komedija Branislava Nušića na sceni Srpskog narodnog pozorišta u “novom ruhu” i novom duhu, pomerena u žanru ka izrazu bližem današnjem pozorišnom senzibilitetu.

49. Dani komedije: Program ovogodišnjeg festivala
Zla žena
“Zla žena”, Foto: Narodno pozorište Subotica

2. “Zla žena”, Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice.
Bidermajerski stilizovana, na tragu “mijačevskih” čitanja Sterije, ova “Zla žena” progovara o sudbini žene koja se suprotstavlja bračnim konvencijama.

49. Dani komedije: Program ovogodišnjeg festivala
Vlast i njena opozicija
“Vlast i njena opozicija”, Foto: Narodno pozorište Niš

3. “Vlast i njena opozicija“, po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša.
Romčevićevićev komad dolazi iz stvarnosti koju živimo, u kojoj vlada mešavina populizma, korupcije i niskosti svake vrste.

Zvezdara teatar: Premijerno izvedene obnovljene “Tre sorele”
49. Dani komedije: Program ovogodišnjeg festivala
Crna kutija
“Crna kutija”, Foto: Atelje 212

4. “Crna kutija”, po tekstu Ane Đorđević, u režiji Andreja Nosova i u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta.
Tragikomedija zasnovana na filmu “Savršeni stranci” Paola Đenovezea, kroz tamnu gamu sa komičnim detaljima govori o haotičnoj labilnosti savremenih brakova i međuljudskih odnosa uopšte.

49. Dani komedije: Program ovogodišnjeg festivala
gustav je kriv za sve
“Gustav je kriv za sve”, Foto: Pozorište “Kostolanji Deže”

5. “Gustav je kriv za sve”, na osnovu crtanog filma, po konceptu i u režiji Kokana Mladenovića, i u produkciji Pozorišta “Kostolanji Deže” iz Subotice.
Inspirisana poznatim mađarskim crtanim filmom, predstava o malom čoveku koji se isključivo bavi sopstvenim svetom, prilagođava se nevoljama pristajući na poniženja, uvek spreman za bekstvo umesto za bitku.

Ovacije i aplauzi: “Korešpodenti” oduševili publiku na premijeri
49. Dani komedije: Program ovogodišnjeg festivala 
tartif
“Tartif”, Foto: SNP

6. “Tartif”, po tekstu Žan Baptist Poklen Molijera, u režiji Igora Vuka Torbice i u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.
Scenska dekonstrukcija klasične Molijerove komedije koja istražuje licemerstvo kao suštinsku bolest savremenog društva.

ovacije i aplauzi premijera korešpodencija Foto Nikola Vukelić zvezdara
“Korešpodencija”, Foto: Nikola Vukelić

7. “Korešpodencija”, po tekstu Borislava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića i u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.
Pekićevi “Cincari ili Korešpodencija” postavljaju uvek prisutnu dilemu: kako ostati dosledan svom slobodarskom duhu, a ipak, očuvati porodicu.

53. BITEF: Gran pri, nagrada za najbolju režiju, i nagrada publike za “Ali: strah jede dušu”
49. Dani komedije: Program ovogodišnjeg festivala
ART A212
“Art”

U čast nagrađenih, na završnoj svečanosti biće izvedena predstava “Art”, Jasmine Reze, u režiji Alise Stojanović i u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Podsećamo, prvi Festival komedije održan je 1971. i imao je revijalni karakter. Već sledeće godine, održan je Festival sa sadašnjim nazivom. Prikazano je sedam predstava u konkurenciji i jedna van konkurencije. Takvu formu je Festival zadržao do danas.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde