49. Bemus: Nurija Rial i Edin Karamazov prvi put zajedno

0
96

49. bemusSlavni španski sopran Nurija Rial i gitarista Edin Karamazov prvi put će nastupiti zajedno u okviru 49. BEMUS-a, 19. oktobra u 20h u Kolarčevoj zadužbini.

Kako najavljuju organizatori, na programu će pretežno biti dela sa snažnim pečatom Mediterana i španskog muzičkog nasleđa: kompozicije Manuela de Falje, Enrikea Granadosa i Lorenca Paloma, kao i “Katedrala” paragvajskog kompozitora Agustina Bariosa, jedno od najizvođenijih dela u literaturi za solo gitaru.

49. Bemus od 11. do 20. oktobra

– Nurija i ja želimo da nastupamo zajedno već dvadesetak godina, i koncert u Beogradu će biti naša zajednička premijera. Malo je potrajalo, ali je vredelo čekati. Jutro posle koncerta putujemo na ostrvo Zlarin kod Šibenika, gde ćemo snimati naš prvi zajednički album – izjavio je Karamazov.

51. BITEF: Gran Pri za najbolju predstavu pripao „Olimpu“

Nurija Rial Bemus
Nurija Rial Foto: Promo

Ulaznice za koncert su u prodaji na blagajni Kolarca po ceni od 900 i 1.200 dinara.

Nurija Rial je studije pevanja pohađala na Muzičkoj akademiji u Bazelu kod Kurta Vidmera. U svojoj plodnoj solističkoj karijeri nastupala je sa vodećim ansamblima posvećenim izvođenju rane muzike, uključujući “Il Giardino Armonico”; Kamerni orkestar iz Bazela; “L’Arpeggiata”; Barokni orkestar Sevilje; “Les Musiciens du Louvre” i druge. Ostvarila je zapažene uloge u operskim produkcijama u vodećim evropskim kućama kao što su La Mone u Briselu; Državna opera u Berlinu; Teatar Šanzelize u Parizu. A, nedavno se predstavila kao Pamina (Mocart, „Čarobna frula“) u Teatru „Karlo Feliče“ u Đenovi.

Ivo Pogorelić odabira klavir za koncert na Kolarcu

Edin Karamazov, Bemus Foto: Promo
Edin Karamazov, Foto: Promo

Edin Karamazov je počeo je da gradi karijeru klasičnog gitariste pod mentorstvom maestra Serđua Čelibidakea, pre nego što je prešao na baroknu lautu koju je studirao kod Hopkinsona Smita na Scholi Cantorum Basiliensis u Švajcarskoj. Karamazov je kao lautista debitovao 1998, zamenivši u poslednjem trenutku legendarnog Džulijana Brima. Njegova virtuozna izvođenja na lauti i gitari, sa repertoarom koji se proteže od muzike XVI veka do današnjice, stekla su dotad nezabeležene pohvale u Evropi i Americi. Kao solista nastupao je i snimao sa vodećim međunarodnim ansamblima za ranu muziku i umetnicima. Među njima su “Hilliard ansambl”, “Hespèrion XX”, “Andreas Šol”, kao i poznati pop muzičar Sting. Edin Karamazov je nastupio u brojnim dvoranama uključujući amsterdamski Konserthebau, londonski Vigmor Hol, berlinsku Filharmoniju i bečki Koncerthaus, između ostalih.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde