49. Bemus od 11. do 20. oktobra

0
126

Na ovogodišnjim Beogradskim muzičkim svečanostima od 11. do 20. oktobra biće održano osam koncerata, i to u Kolarčevoj zadužbini, Svečanoj sali Skupštine grada i Etnografskom muzeju.

49. bemus49. Bemus otvoriće nastup čuvenog ruskog horskog ansambla “Glinka”, a završnicu će obeležiti Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.
Kolarčeva zadužbina i Skupština grada ugostiće istaknute soliste, manje ansamble, ali i “Gudače svetog Đorđa”, orkestar koji slavi 25 godina rada. Njih će ovom prilikom predvoditi violinista Jožef Žiga, koncert-majstor Državnog orkestra Braunšvajga. Svojevremeno jedan od najtalentovanijih mladih muzičara Jugoslavije, Žiga je svoje prve umetničke uspehe zabeležio baš u okviru Bemusa 1989. godine.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

Poznati beogradski violista Dejan Mlađenović koncertno će izvesti kompozicije za solo violinu Johana Sebastijana Baha na violi. Fakultet muzičke umetnosti obeležiće 80 godina postojanja sa dva koncerta. Tradicionalni koncert izvorne narodne muzike u saradnji sa Katedrom za etnomuzikologiju u slikovitom prostoru Etnografskog muzeja, a najuspešniji studenti FMU imaće sopstveni celovečernji nastup u Svečanoj sali Skupštine grada.

Aleksandar Sinčuk 49. bemus
Aleksandar Sinčuk, Foto: Narodno pozorište Beograd / Promo

Nastupiće i Aleksandar Sinčuk, ruski pijanista poznat po nadahnutom izvođenju Rahmanjinova, za šta je nagrađen prvom nagradom na konkursu Rahmanjinov.
Slavni španski sopran Nurija Rial će uz pratnju Edina Karamazova na gitari izvoditi dela španskih autora iz pera Enrikea Granadosa, Manuela de Falje i Isaka Albeniza.

51. Bitef od 22. do 30. septembra

Na završnom koncertu Bemusa, uz Simfonijski orkestar RTS-a, nastupiće Jurij Revič, solista na violini. Kuriozitet je da će svirati na violini Stradivarijus iz 1709. godine koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh. Na koncertu će takođe premijerno biti izvedena kompozicija “Matematički san”, koju je Bemus poručio od mladog autora Damjana Jovičina.

Zlatni jubilej: Proslava 50 godina mature učenika Desete beogradske gimnazije

Karte su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 600 do 1.500 dinara.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde