48. SOFEST: “Po jutru se dan poznaje” od 2. do 6. jula

0
36

Filmovi koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu odlikuju se tematskim i žanrovskim bogatstvom i kreativnom raznolikošću među autorima kao i među glumačkim kreacijama.

48. SOFEST, pod sloganom “Po jutru se dan poznaje”, biće održan od 2. do 6. jula. Filmski festival u Sopotu, u organizaciji CEBEF-a i CZK Sopot, u takmičarskom programu prikazaće 18 filmova, od kojih sedam manjinskih koprodukcija. Festival će odati zasluženo priznanje i počast reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću, kome će biti uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti. Biće organizovana specijalna projekcija njegovog filma “Jutro”, kojim je, prema rečima umetničkog direktora SOFEST-a Aleksandra Avramovića, “ondašnja jugoslovenska kinematografija napravila prvi veliki korak u svet”. U galeriji Centra za kulturu Sopota biće postavljena izložba plakata njegovih filmova i fotografija Branka Belića. Na istom mestu će 5. jula biti organizovan panel na kome će o stvaralaštvu Puriše Đorđevića govoriti filmski znalci Srđan Vučinić; Radoslav Zelenović; Dejan Dabić; i Jovan Marković.

Završen 47. Sofest: Gran pri za najbolji film – “Izgrednicima”

– Puriša je uvek bio ispred drugih, na čelu kolone duha i stvaralaštva. On je bežao i svojim mislima, uranjajući u nove, još slojevitije od prethodnih. Samo je deo tog vulkana misli i ideja završio na filmskoj ili video traci i u tekstovima, među kojima mnogi čekaju da dobiju svoje knjige gde bi uvek bili spremni da oplemene neke nove radoznale generacije – istakao je Avramović. On je dodao i da planiraju izdavanje monografije o Puriši Đorđeviću sa njegovim pričama i tekstovima o njemu.

Tradicionalni dolazak gostiju i učesnika na festival u fijakerima, Foto: SOFEST

– Mladomir Puriša Đorđević je tačno pre 10 i po godina obećao da neće više pisati knjige niti snimati filmove. Tu odluku saopštio je u svom tradicionalno ironično vickastom stilu: “Jednom prilikom su mi rekli prestani, nemaš više talenta. Možda ću ga ponovo dobiti u devedesetoj godini, pa čekam tu poruku!” – citirao je Avramović. Napomenuo je da je Puriša jedan od retkih koji u devedesetim godinama snima. Upravo ovih nedelja nastaje Đorđevićev dokumentarac o pesniku Matiji Bećkoviću.

Sofest 2017: Nagrade za “Jesen samuraja”, Goricu Popović, Igora Đorđevića

Pored otvaranja izložbe “Po jutru se dan poznaje” i uručenja nagrade Đorđeviću, prvog dana festivala biće tradicionalni defile filmskih ekipa i gostiju u fijakerima. Takođe, najavljeni su za 2. jul i nastupi Big benda RTS-a, grupe “Kal”, KUD-a “Kosmaj” i Jelene Tomašević, kao i projekcija filma “Šavovi” Miroslava Terzića.
– Na delu će biti smotra filmskih ostvarenja ex-Yu što je dragocena prilika za publiku da dobije uvid u tokove filmske industrije i njenom kvalitetu – rekao je Avramović.

Konferencija za novinare povodom 48. SOFEST-a, Foto: SOFEST

U ovogodišnjem žiriju SOFEST-a će biti filmski poslenik Radoslav Zelenović (direktor festivala na Paliću); glumica Jovana Gavrilović (prošlogodišnja najbolja glumica festivala); i filmski kritičar Dejan Dabić (selektor Filmskih susreta u Nišu). Među filmovima u takmičarskom programu su i “Balkanska međa”; “Delirium tremens”; “Granice kiše”; “Između dana i noći”; “Južni vetar”; “Zlogonje”… detaljan program OVDE. Najmlađi će u okviru pratećeg programa moći da pogledaju crtaće “Ko se boji vuka još 2”; “Mali veseljak: Brod spasilac”; i “Misija Katmandu: Avanture Neli i Sajmona”.

Po zavšetku sopotskog festivala biće organizovan SOFEST plus u Domu omladine Beograd, gde će biti prikazani nagrađeni filmovi sa festivala.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde