48. SOFEST: Gran Pri za najbolji film u celini za “Koja je ovo država”

0
104

Ovogodišnji filmski festival u Sopotu održan je pod sloganom “Po jutru se dan poznaje” od 2. do 6. jula. Na kraju dodeljene su nagrade najboljima.

Petar Ristovski, Goran Marković, Milica Glogovac i Vinko Brešan, Foto: SOFEST

U Centru za kulturu Sopota je održana svečana dodela nagrada 48. izdanja festivala koji je realizovan u produkciji CEBEF-a, a uz pomoć domaćina CZK Sopot. Žiri takmičarskog programa 48. SOFEST-a bio je u sastavu: Radoslav Zelenović (predsednik); Jovana Gavrilović; i Dejan Dabić. Pošto je odgledao 18 filmova doneo je jednoglasno odluku da nagrada Grand Prix festivala dodeli producentima ostvarenja “Koja je ovo država” u režiji Vinka Brešana, i u produkciji “Interfilma” i “Zillion filma”.
– Ova kompleksna filmska priča ispričana je nelinearnom dramaturgijom. U njoj se kombinuju san i java, komični i dramski elementi. U suštini je melanholična satira koja opisuje stanje duha u našem regionu. Svaki segment filma, od glume do kamere i muzike, uklopljen u jednu neraskidivu celinu – navodi se u saopštenju žirija.

48. SOFEST: “Po jutru se dan poznaje” od 2. do 6. jula

– Žiri je uspešno dokazao da film zaista nema granice. Lepo je kada se kao manjinska koprodukcija možete takmičiti, te osvojiti nagradu. U naslovu se krije usklik negodovanja na sve apsurde sa kojima se ljudi svakodnevno susreću. To smo digli do groteske, ali nas je stvarnost prestigla, pa su apsurdi postali činjenice – rekao je na Svečanoj ceremoniji zatvaranja Brešan.

48. SOFEST: Izložbe, projekcije, panel u pratećem programu

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Gorana Markovića za film “Delirijum tremens”. To je priča o glumcima i glumi, podignuta na nivo univerzalne metafore virtuoznim filmskim rukopisom, čime je Marković još jednom potvrdio svoje mesto među klasicima domaće kinematografije, obrazložio je žiri.
– Nagrada mi veoma znači jer je SOFEST jedno od retkih preostalih mesta gde se neguje autorski film i dobra festivalska atmosfera. A i SOFEST danas predstavlja jedini preostali festival nacionalnog filma – istakao je reditelj Goran Marković. On je dodao da je ulogu Dagija namenio preminulom Predragu Ejdusu, tako da je ovo i njegova nagrada.

66. Pula Film Festival: Takmiče se i “Teret”, “Šavovi” i “Reži”, na zatvaranju film o Oliveru

Nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu pripala je Snežani Bogdanović za ulogu Ane u filmu “Šavovi” u režiji Miroslava Terzića. Kako je naveo žiri u obrazloženju, glumica postepeno, suptilno, poput tkanja, izgrađuje psihološku studiju žene koja ne odustaje od potrage za sinom, čak i onda kada njeni bližnji to smatraju uzaludnim. Nagrada “Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu dodeljena je Tihomiru Staniću za ulogu Dagija u filmu “Delirijum tremens” u režiji Gorana Markovića.
– Sugestivno dočarano preispitivanje glumca koji se nalazi na životnoj i stvaralačkoj prekretnici. Stanić je još jednom demonstrirao široki repertoar glumačkih mogućnosti – od komičnih do dramskih – naveli su članovi žirija.

Završen 47. Sofest: Gran pri za najbolji film – “Izgrednicima”

– Specijalno priznanje stručnog žirija dodeljuje se posthumno Nebojši Glogovcu za ulogu Goluba u “Južnom vetru” reditelja Miloša Avramovića. Ovom rolom je potvrdio ne samo svoju glumačku neponovljivost, kreirajući zastrašujući lik glavnog antagoniste filma, već nam je, poslao i svojevrsno upozorenje. Ovo priznanje je povod da odamo počast celokupnom glumačkom doprinosu koji je dao srpskoj i kinematografijama u regionu – saopštili su članovi žirija.
– Potresao me je ovaj aplauz, koji potvrđuje odjeke dobra koje je Nebojša Glogovac za života činio i kao čovek i kao umetnik. Ovo je dokaz da Nebojša živi i živeće – rekla je glumčeva supruga Milica Glogovac.

GORAN MARKOVIĆ: Film “Delirijum tremens” bila je ideja Pece Ejdusa

– Specijalno priznanje stručnog žirija za negovanje pomalo zapostavljenog, važnog žanra naše kinematografije, dečjeg filma, dodeljuje se filmu “Zlogonje” Raška Miljkovića, filmu sa humanom porukom koji sa zadovoljstvom gledaju sve generacije – navedeno je u obrazloženju žirija.

Nagrada publike otišla je ostvarenju “Kralj Petar prvi” u režiji Petra Ristovskog. Priznanje je dodelio žiri koji su činili građani Sopota: Danijela Velikinac; Goran Krčo; i Marija Rajšić.

Aleksandra Kovač napisala pesmu “Neko čeka na tebe” za Gabi Novak i film “Šavovi”

Na otvaranju 48. SOFEST-a uručeno je još jedno priznanje – “Statueta slobode”, nagrada za doprinos filmskoj umetnosti, reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću. Tokom festivala upriličena je panel diskusija “Po jutru se dan poznaje”, posvećena ovom reditelju ili kako ga je sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl nazvao “ikona naše kinematografije”. Umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu Aleksandar Avramović najavio je da će sledeće godine u okviru pratećeg programa pubilika moći da vidi izbor Purišinih filmova, koji nisu do sada prikazani. Takođe, i da će biti izdata monografija sa teksovima o Puriši, kao i nekoliko njegovih kratkih proznih radova.

U ponedeljak 8. jula u Domu omladine Beograda, publika će besplatno moći da pogleda nagrađene filmove sa 48. SOFEST-a. I to od 15h “Delirijum Tremens”; od 17h “Šavovi”; od 19h “Kralj Petar prvi”; i od 21h “Koja je ovo država”.

E. A. / Foto: SOFEST

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde