48. FEST u znaku Bekima Fehmiua

0
81

48. Međunarodni filmski festival FEST održaće se u periodu od 28. februara do 8. marta. Program festivala biće objavljen 22. januara.

48. FEST u znaku Bekima Fehmiua

Kako je ranije najavljeno, čuveni holivudski glumac Džon Malkovič biće počasni gost 48. FEST-a. Tokom festivala će mu biti uručeno priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Prilikom gostovanja u Beogradu, ovaj svestrani umetnik takođe će upriličiti i resital uz muzičku pratnju. A FEST 2020 biće u znaku Bekima Fehmiua.

48. FEST: Gost festivala holivudski glumac Džon Malkovič

Ove godine navršava se decenija od smrti jednog od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije – Bekima Fehmiua. U znak sećanja na ovog velikana domaćeg glumišta, predstojeći FEST održaće retrospektivu njegovih filmova. Lik Bekima Fehmiua će imati centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala.

Bekim Fehmiu ostvario je preko 40 uloga u filmovima širom Jugoslavije, ali i brojnim internacionalnim produkcijama. Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u holivudskom filmu za vreme Hladnog rata (“Avanturisti”, 1971). Sarađivao je sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom. Partneri na velikom platnu bili su mu Olivija de Hevilend, Ava Gardner, Dirk Bogart, Šarl Aznavur i druge svetske zvezde.

ULIKS FEHMIU: Uzbudljivo je baviti se produkcijom

Iako nije uspeo da se probije u Holivudu, ostvario je značajnu karijeru u evropskim arthaus produkcijama, a glumio je na čak devet jezika. Jednu od najzapaženijih uloga u inostranstvu ostvario je u mini seriji “Odiseja” gde je glumio glavnu ulogu.

Kritičari i istoričari filmske umetnosti ocenili su ga kao glumca koji je promenio istoriju naše kinematografije, i to najviše zbog uloge u jednom od ključnih filmova crnog talasa – “Skupljači perja”. Ovo ostvarenje Aleksandra Saše Petrovića nagrađeno je Gran prijem žirija u Kanu, a Bekima je gurnulo u sam vrh domaćeg glumišta. Za ulogu Halil-bega u filmu “Roj” Miće Popovića nagrađen je na Festivalu u Puli. Miljenik publike bio je kao vaspitač Žarko u “Specijalnom vaspitanju” Gorana Markovića.

Nove poštanske markice sa likovima glumačkih velikana

Pozorište je bilo njegova velika ljubav. Upravo u teatru se njegova karijera simbolično i završila. Godine 1987. tokom izvođenja predstave Fehmiu je išetao sa scene u znak protesta zbog zapaljive anti-albanske propagande koja je počela da se širi državom. Bio je jedna od retkih figura iz javnog života koja se pobunila protiv rastućeg nacionalizma i bratoubilačkih ratova, a svoj protest iskazivao je potpunim povlačenjem iz javnosti.

48. FEST u znaku Bekima Fehmiua
Bekim Fehmiu kao Bora u filmu”Skupljači perja”

Rođen kao Albanac u Sarajevu, odrastao na Kosovu, studirao u Beogradu, a radio širom Jugoslavije – Bekim Fehmiu bio je simbol jugoslovenstva i čovek koga su bezrezervno voleli i poštovali u celoj Evropi.

Letelo perje opet u Kanu, Olivera Katarina zapevala “Đelem đelem”

Godine 2001. objavio je knjigu uspomena – “Blistavo i strašno”. Drugi deo knjige objavljen je posthumno 2012. Fehmiu je bio oženjen glumicom Brankom Petrić, sa kojom ima sinove Hedona i Uliksa, takođe poznatog glumca.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde