48. FEST: U Glavnom takmičarskom programu 20 jakih autorskih filmova

0
22

Ovogodišnji, 48. FEST, pod sloganom “Skupljači emocija”, održaće se od 28. februara do 8. marta.

48. FEST: U Glavnom takmičarskom programu 20 jakih autorskih filmova

Za “Beogradskog pobednika” i druge nagrade, ove godine u Glavnom takmičarskom programu nadmeće se 20 filmova iz Srbije; Francuske; SAD; Irana; Italije; Grčke; Slovenije; Australije; Bugarske; Brazila; Češke; Severne Makedonije; Sudana; Saudijske Arabije; Hrvatske; Danske; i Kolumbije.

48. FEST: Film “Otac” Srdana Golubovića otvara festival
48. FEST: U Glavnom takmičarskom programu 20 jakih autorskih filmova

– Ono što zasigurno ne dominira u tim izuzetno jakim autorskim filmovima jeste optimizam. No i ukoliko ga je moguće osetiti, proizvod je neosnovanih nadanja i vere u to da na kraju uvek sve bude dobro… Junaci filmova Glavnog programa 48. FEST-a jesu ljudi, najčešće čudnih i u manjoj meri čudesnih sudbina, čija budućnost tek donekle zavisi od njih samih. Naviknuti na ograničenja koja im nameću najrazličitije društvene i porodične, tj. tradicionalne stege, junaci filmova dominantno su okrenuti uvođenju evolutivnih životnih promena radi ostvarenja krajnjeg cilja, koji najčešće ne biva dostignut – izjavio je umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić.

48. FEST: Britanski glumac Džulijan Sends gost festivala

Jedan od takvih filmova, u kojima cilj ne biva dostignut, je “Samo 6,5“, iransko ostvarenje reditelja Saida Rustajia. Film prati Samada, pripadnika specijalnih policijskih snaga za borbu protiv narkotika, u gradu prepunom zavisnika od droge. Vrhunski iranski film o narko-dilerima, istovremeno uzbudljiv krimić ali i oštra kritika mnogo širih društvenih prilika. Najgledaniji iranski film (koji nije komedija) u istoriji ove zemlje.

Nasuprot ovom ostvarenju je australijski film “Mlečni zubi”, rediteljke Šenon Marfi. On se takođe, između ostalog, bavi i pitanjem droge, ali na jedan dosta pitkiji način, budući da je u pitanju komedija. Glavna junakinja je Mila, teško bolesna tinejdžerka. Ona se zaljubljuje u sitnog dilera droge, što njene roditelje dovodi do očajanja. Mila pokazuje svima oko sebe kako izgleda živeti život kad nemaš šta da izgubiš. Film je prikazan u takmičarskom programu Venecije.

Serija “Tajkun” prvo na 48. FEST-u, od marta na SuperStar TV

Prošlogodišnji festival u Lokarnu otvorio je debitantski film italijanske rediteljke Đinevre Elkan “Kamo sreće”. Kritičari ga zovu pravim crowd-pleaser filmom – neočekivano zabavna, lagana, i sentimentalna priča o razvodu ispričana kroz perspektivu šestogodišnje devojčice.

Još jedan film koji ulazi u strukturu porodice je “Dama herc”, erotska drama rediteljke Mej el-Tuki. Glavna junakinja je Ana, briljantna i posvećena advokatica. Ona vodi naizgled savršen život sa mužem i njihovim kćerkama bliznakinjama. Kada njen otuđeni pastorak dođe da živi sa njima, sve jača žudnja dovodi Anu u opasnu situaciju i pokreće niz događaja koji prete da unište njen svet. Film je osvojio nagradu publike za najbolju internacionalnu dramu na Sandensu. Glavnu ulogu tumači čuvena danska glumica Trine Dirholm.

48. FEST: Performans “Muzički kritičar” osmislio Aleksej Igudesman

Rušenje postojećeg i formiranje novog sveta tema je koja je obrađena i u filmu “Otpisan”, grčkog reditelja Zahariasa Mavroeidisa. Aris je neuspešni biznismen u tridesetim godinama. On nalazi sklonište u domu svog dede, odavno preminulog veterana iz Drugog svetskog rata. Kada ponovo počne da se viđa sa starim prijateljima, život u konzervativnom predgrađu u kome žive generali pretvara se u poželjan nov početak.

O jednoj specifičnoj porodici u širom kontekstu govori i “Monos”. Reč je o najuspešnijem kolumbijskom filmu iz prošle godine, u režiji Alehandra Landesa i Aleksisa Dos Santosa. Ovo ostvarenje prati osam tinejdžera-gerilaca. Oni živi u napuštenom bunkeru u jednoj južnoameričkoj zemlji. Kritičari opisuju ovaj film kao psihodelični triler koji kombinuje “Apokalipsu danas” i “Gospodara muva”. Prikazan je u Berlinu i na Sandensu, gde je osvojio specijalnu nagradu žirija.

48. FEST: Gost festivala Kosta Gavras koji predstavlja novi film

U Glavnom takmičarskom programu našla su se dva domaća ostvarenja. To su dugoočekivani drugi film Mladena Đorđevića, “Sumrak u bečkom haustoru”; i “Otac” Srdana Golubovića. “Otac” će otvoriti FEST, i to odmah nakon svetske premijere na Berlinalu.

Od regionalnih naslova očekuju nas dobro poznata imena kao što su Milčo Mančevski i njegov novi film “Vrba”; nagrađivani slovenački reditelj Damjan Kozole sa dramom “Polusestra”; kritika katoličke crkve u filmu “Glas” Ognjena Sviličića; i debitantska psihološka drama “Mater” Jure Pavlovića.

U Glavnom takmičarskom programu su i francusko-italijanski film “Gloria Mundi” u režiji Roberta Guédiguiana; “Idealan kandidat” (Saudijska Arabija, režija Haifaa Al-Mansour); “Medeni dečak” (SAD, režija Alma Har’el); “Nas dve” (Francuska, režija Filippo Meneghetti, sa Barbarom Sukovom u glavnoj ulozi); “Nevidljivi život” (Brazil, režija Karim Aïnouz); “Obojena ptica” (Češka, režija Václav Marhoul); “Patrole” (Bugarska, režija Stephan Komandarev); i sudanski “Umrećeš u dvadesetoj” (režija Amjad Abu Alala i Yousef Ibrahim).

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde