48. FEST: Retrospektiva filmova Bekima Fehmiua

0
61

Ovogodišnji FEST, pod sloganom “Skupljači emocija”, održaće se od 28. februara do 8. marta.

Povodom desetogodišnjice smrti legende jugoslovenske kinematografije, glumca Bekima Fehmiua, na 48. FEST-u biće održana retrospektiva njegovih filmova. On je bio jugoslovenski filmski i pozorišni glumac, ujedno prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u Holivudu tokom trajanja Hladnog rata.

48. FEST u znaku Bekima Fehmiua
Bekim Fehmiu u “Skupljačima perja”

Rođen je u Sarajevu, u albanskoj porodici sa Kosova. Studirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kom je i upoznao suprugu Branku Petrić. Proslavio se ulogom u “Skupljačima perja”, jednom od najznačajnijih filmova crnog talasa. Godinu dana ranije igrao je u “Toplim godinama”, filmskom ostvarenju Dragoslava Lazića. Ujedno to je jedan od Bekimovih filmova koje će publika imati prilike da pogleda u okviru programske celine “FEST klasik”.

48. FEST: Retrospektiva filmova Nede Arnerić – “Podne”, “Kvar”, “Kraj rata”…

Film “Tople godine” je priča o dvoje mladih koji se nisu snašli u velikom gradu. On je došao sa sela i radi u železari, a ona je zaposlena u radničkom restoranu. Život im se menja onog trena kada se upoznaju i zavole.
Bekim je sa Lazićem sarađivao i nekoliko godina kasnije, na “Košavi”, filmu o dvojici radnika koji se vraćaju iz inostranstva. Jedan od njih želi da zarađuje baveći se švercom, a drugi da nađe pošten posao. Između njih dvojice nalazi se mlada žena, koja je ranije već bila sa prvim. Bežeći od čoveka koji je za nju oličenje zla, ona uzalud pokušava da nađe sreću i mir sa onim koji je pošten. Pored Bekima jednu od glavnih uloga u filmu igra i Velimir Bata Živojinović.

48. FEST: U Glavnom takmičarskom programu 20 jakih autorskih filmova

Sa Batom je Bekim glumio i u filmu “Uzrok smrti ne pominjati”, reditelja Jovana Živanovića. Tokom života, Fehmiu je sarađivao sa mnogim velikim imenima domaće, ali i svetske kinematografije.

U filmskom ostvarenju “Dozvola za ubistvo“, za koji režiju potipisuje Siril Frenkel, Bekimovi partneri na filmu su Ava Gardner, Dirk Bogard i Timoti Dalton. Intenzivnu saradnju imao je i sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom. U Holivudu međutim, ne uspeva da se probije, a brojni kritičari smatraju da krivica za to leži u njegovoj ulozi u filmu “Avanturisti“, Luisa Gilberta.

48. FEST: Film “Otac” Srdana Golubovića otvara festival

Pored navedenih ostvarenja, u okviru programske celine “FEST klasik”, publika će ove godine imati priliku da pogleda i film “Poslednji snegovi proleća”, za koji režiju potpisuje Raimondo del Balzo a u kojem igra i Agostina Beli; kao i “Avanture Odiseja” u režiji Franka Rosija, gde je Bekimova partnerka Irena Papas.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde