48. FEST: Na festivalu najbolji španski filmovi

0
143

Ovogodišnji, 48. FEST pod sloganom “Skupljači emocija” održaće se od 28. februara do 8. marta.

48. FEST: Na festivalu najbolji španski filmovi

Pre nekoliko dana su po 34. put dodeljeni “Španski Oskari”, odnosno nagrade “Goja” Španske akademije filmske umetnosti i nauka. Film “Za vreme rata” Alehandra Amenabara poneo je najviše nominacija od svih filmova u konkurenciji, čak 17, od čega je odneo pet. Pripala su mu priznanja za najboljeg sporednog glumca; najboljeg glumca debitanta; kostim; šminku; najbolju produkciju. Alehandro Amenabar je čuven po filmovima “Otvori oči” i “More u nama”, za koji je nagrađen Oskarom. Filmom “Za vreme rata” vratio se režiji na španskom jeziku nakon 15 godina.

48. FEST: Film “Otac” Srdana Golubovića otvara festival

“Za vreme rata” je intenzivna, emotivna drama, smeštena u 1936. godinu, na sam početak Španskog građanskog rata. Film je sagledan kroz perspektivu jednog od tada najboljih španskih pisaca, Migela de Unamuna.

Slavni pisac odlučuje da javno podrži vojnu pobunu u uverenju da će ona uneti red u haos koji vlada u Španiji. Levičarska vlada ga odmah otpušta sa mesta dekana na Univerzitetu u Salamanki. U međuvremenu, general Fransisko Franko okuplja snage za pobunu. Započinje uspešnu vojnu akciju sa juga, tajno planirajući da preuzme kontrolu nad zemljom. Sukob je sve krvaviji, a neki od Unamunovih prijatelja i kolega su uhapšeni…

48. FEST: Performans “Muzički kritičar” osmislio Aleksej Igudesman

To primorava Unamuna da preispita svoju prvobitnu podršku generalu Franku i svoje principe. Kada Franko premesti glavni štab u Salamanku i bude proglašen za komandanta, Unamuno ga posećuje. On je odlučan da zatraži milost za svoje prijatelje i kolege.

Ovo je priča o prošlosti koja postavlja urgentna pitanja našoj sadašnjici, i koju kritičari nazivaju jednim od ključnih filmova 2019. Ne samo zbog toga što je važna istorjiska lekcija, već zato što donosi izuzetno relevantnu antifašističku poruku. Ovo je raskošna drama o početku Frankovog režima, i o tome kako je zapečatio budućnost Španije na skoro četiri decenije.

48. FEST: Na festivalu najbolji španski filmovi
48. FEST: Gost festivala Kosta Gavras koji predstavlja novi film

Film “Za vreme rata” biće prikazan na FEST-u u sredu, 4.marta, u Sava Centru u 21.30h. FEST je za ovaj film obezbedio ekskluzivna festivalska prava, i nakon toga se neće naći u redovnoj distribuciji. Zato – ne treba propustiti priluku da ga pogledate na velikom platnu!

U kategoriji najboljeg iberoameričkog ostvarenja trijumfovao je film “Veličanstveni gubitnici” argentinskog reditelja Sebastijana Borenstejna. Ovo je bio najgledaniji film u Argentini u protekloj godini, kao i argentinski kandidat za Oskara.

48. FEST u znaku Bekima Fehmiua

Posebna poslastica je i konačno udruživanje na platnu oca i sina – Rikarda i Ćina Darina. Rikardo je jedan od najboljih argentinskih glumaca, dok je njegov mladi sin Ćino veoma uspešno krenuo očevim stopama. Ćina smo imali prilike da upoznamo prošle godine, kada otvorio FEST i očarao domaću publiku promovišući film “Crni anđeo”. Sudeći po izuzetnom uspehu argentinskog filma “Divlje priče” od pre nekoliko godina, koji je bio apsolutni favorit FEST-ove publike, nema sumnje da argentinski smisao za humor i te kako odgovara našem podneblju, pa će i “Veličanstveni gubitnici” bez sumnje ostvariti sličan uspeh.

U pitanju je akciona komedija koju kritičari porede sa filmom “Ocean’s 11”. Film prati grupu komšija i prijatelja koji se udružuju da povrate svoj teško zarađeni novac od bankara koji ih je prevario. Neočekivani, nesnađeni kriminalci iz naroda protiv korporativnog sistema, uz gomilu zabavnih i sumanutih situacija – zvuči kao recept za još jedan hit kod FEST-ove publike.

Preminuo ugledni filmski radnik i publicista Miloš Paramentić
48. FEST: Na festivalu najbolji španski filmovi

Za najbolji iberoamerički film bio je nominovan i kolumbijski film “Monos”. On će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu FEST-a. U pitanju je hipnotički triler koji prikazuje dečju gerilsku vojsku, inspirisan knjigama “Gospodar muva” i filmom “Apokalipsa danas”.

– Raskošan film koji morate pogledati na velikom platnu sa odličnim zvučnim sistemom – izjavio je jedan kritičar.

Film je prikazan na Sandensu, gde je osvojio specijalnu nagradu žirija. Pored mnogih drugih priznanja, trijumfovao je i na festivalima u Palm Springsu i San Sebastijanu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde