ZAVRŠEN 48. FEST: Malkovičev performans i dodela nagrada za kraj

0
64

U Kombank dvorani je 8. marta svečano zatvoren 48. Beogradski međunarodni filmski festival – FEST.

Za kraj izveden je Malkovičev performans, a ceremonija svečanog zatvaranja započela je dodelom nagrada najboljim filmovima i autorima 48. FEST-a. Žiri Glavnog takmičarskog programa radio je u sastavu Sebastijan Kavaca (predsednik žirija); Nataša Ninković; Nikola Ljuca; Dana Budisavljević; i Klemens Šik. Oni su odlučili da “Beogradski pobednik” za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu ode filmu “Nevidljivi život” brazilskog reditelja Karima Anjuza.

48. FEST: Malkovičev performans i dodela nagrada za kraj
Glumica Barbara Santos sa “Beogradskim pobednikom” za najbolji film

– Sa preciznom režijom glumaca i veoma artikulisanim korišćenjem svih aspekta filmske naracije, ovaj film publiku povede na prelepo i gorko putovanje. Film, koji bi lako nazvali remek delom, zaslužio je naše duboko poštovanje i vraća nam nadu u pravu umetnost stvaranja filmova! – istakao je žiri.

48. FEST: Kosta Gavras posetio Kinoteku i primio “Zlatni pečat”

Barbara Santos, glumica u filmu “Nevidljivi život”, primila je nagradu. Ona je istakla koliko je značajno što je upravo film o nevidljivom životu žena trijumfovao baš na 8. mart. Nagradu je posvetila svim ženama, a posebno samohranim majkama, izbeglicama, i Romkinjama u regionu.

Nagradu za najboljeg reditelja odneo je Vaclav Marhoul za film “Obojena ptica”.
– Napravio je iskorak iz svih trenutnih filmskih trendova i zakoračio u ekstrem. Napravio je monumentalno umetničko delo, koje podseća na najveća remek dela sedme umetnosti – naveo je žiri.

“Zbog specifičnosti stilskog postupka prema teškoj i ozbiljnoj temi”, Rita Kalnejais nagrađena je za najbolji scenario za film “Mlečni zubi”.

GORAN PASKALJEVIĆ: “Uprkos magli” je moj prvi italijanski film
48. FEST: Malkovičev performans i dodela nagrada za kraj
Goran Bogdan posvetio je svoju nagradu Nebojši Glogovcu

“Snagom svog izraza, u ulozi poniženog čoveka, sa minimalnim spoljnim sredstvima i snažnom unutrašnjom emotivnom ogoljenošću za lik Oca koji želi da povrati svoju decu” Goran Bogdan je dobio nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Primajući nagradu, Goran Bogdan je priznanje posvetio svom kolegi Nebojši Glogovcu.

– Film “Dama herc” nezamisliv je bez sjajne Trine Dirholm! – naveo je žiri kojije ovu glumicu nagradio za najbolju žensku ulogu.
Za najbolji debi nagrađen je Filipo Menegeti, reditelj filma “Nas dve”. Članovi žirija su obrazložili ovo priznanje: “Film koji svojom zrelošću, finoćom rediteljskih postupaka i briljantnim glumačkim izvedbama, gotovo nadilazi pojam debitantskog filma.”

MILČO MANČEVSKI: Kasting i probe su mi omiljeni deo snimanja
48. FEST: Malkovičev performans i dodela nagrada za kraj
Trine Dirholm osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu

Nagrada publike uz podršku Delegacije EU u Srbiji za najbolji evropski film u Glavnom takmičarskom programu pripala je filmu “Sumrak u bečkom haustoru”. Nagradu je reditelju i scenaristi Mladenu Đorđeviću uručio Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Žiri novouspostavljenog takmičarskog programa FEST Fokus su činili Momir Milošević, Dušan Zorić i Damir Šehanović. Oni su proglasili najboljim filmom ovog programa ostvarenje Ivane Mladenović – “Ivana grozna”.
– Na svojim krhkim plećima, Ivana Mladenović iznedrila je hrabro, autentično, drsko i nesvakidašnje ostvarenje kojim je opravdala postojanje ovog programa – glasilo je obrazloženje žirija.

MLADEN ĐORĐEVIĆ o filmu “Sumrak u bečkom haustoru”

Žiri takmičarskog programa “Nebojša Đukelić” odlučio je da nagradu koja nosi ime našeg čuvenog kritičara, dodeli filmu “Mater”, reditelja Jure Pavlovića. Članovi ovog žirija bili su Sandra Perović, Aleksandar S. Janković i Saša Radojević. Oni svoju odluku obrazložili “zbog inovativnosti u rediteljskom postupku u kontekstu jedne sveobuhvatne porodične drame.”

“Politikina” nagrada “Milutin Čolić”, za reditelja najboljeg srpskog filma na FEST-u, otišla je Mladenu Đorđeviću za “Sumrak u bečkom haustoru”. U žiriju su bili Ana Maria Rossi, Gordan Kičić i Dubravka Lakić. “Za autentičan, iskren i human film o traganju za srećom u doba velikih migracija”, naveo je žiri. Mladen Đorđević nagradu je posvetio gastarbajterima, o kojima njegov film govori.

Film “Otac” Srdana Golubovića osvojio dve nagrade na Berlinalu
48. FEST: Malkovičev performans i dodela nagrada za kraj
Nagrada žirija FEDEORA pripala je filmu “Otac” Srdana Golubovića

“Zbog svoje dramatične atmosfere, odličnog rada reditelja i sjajne glumačke ekipe”, nagrada žirija FEDEORA pripala je filmu “Otac” Srdana Golubovića.
Stella Artois Most wanted movie award otišla je najtraženijem filmu 48. FEST-a – takođe “Otac”. Primajući priznanja, Golubović se zahvalio toplom prijemu publike na premijeri FEST-a, kao i na ovim nagradama. On je istakao da mu mnogo znači što je ta priznanja dobio upravo ovde.

Damir Handanović, v. d. direktora CEBEF-a, najavio je uspešan završetak akcije koja je realizovana kroz saradnju Centra beogradskih festivala i kompanije “Mozzart”. Rezultat ove saradnje je nabavka inkubatora koji će krajem meseca biti uručen porodilištu u Višegradskoj ulici.
– Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti kojom ćemo se truditi da, kao društveno odgovorna ustanova, pomognemo i podržimo humanitarne aktivnosti koje doprinose poboljšanu kvaliteta života naših najmlađih. Hvala svima koji su učestvovali i pomogli ovu akciju i čestitam svim dobitnicima! – rekao je Handanović.

Počeo je 48. FEST: Miri Banjac uručen “Beogradski pobednik”
48. FEST: Malkovičev performans i dodela nagrada za kraj
“Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručen je Džonu Malkoviču

Na samom kraju ceremonije, veliko finale označila je dodela “Beogradskog pobednika” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti Džonu Malkoviču. Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, uručio je priznanje proslavljenom glumcu.
– Nikad nemam osećaj kao da sam zaslužio priznanja jer sam imao toliko sreće u životu. Imao sam priliku da radim sa zaista sjajnim ljudima, fenomenalnim kolegama, rediteljima, piscima, glumcima, glumicama… bila je ovo fenomenalna vožnja! rekao je legendarni holivudski glumac primajući nagradu.

MIRJANA JOKOVIĆ: Nikad nisam raskinula vezu sa Beogradom i Srbijom

Nakon dodele nagrada, Džon Malkovič je izveo muzičko-scenski performans “Muzički kritičar”, koji je osmislio Aleksej Igudesman. Publika je uživala u muzičkim kompozicijama nekih od najvećih kompozitora svih vremena, ispraćenih Malkovičevim recitovanjem užasno oštrih i negativnih kritika koje su pratile ova dela kada su prvi put izvođena.
Za Malkoviča je posle performansa upriličen prijem u Skupštini Grada. Domaćin prijema je bio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

E. A. / Foto: FEST

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde