48. FEST: Gost festivala Kosta Gavras koji predstavlja novi film

0
44

48. Međunarodni filmski festival FEST održaće se u periodu od 28. februara do 8. marta. Program festivala biće objavljen 22. januara.

48. FEST: Kosta Gavras gost festivala, a predstavlja i novi film
Kosta Gavras, Foto: FEST

Gost ovogodišnjeg FEST-a biće proslavljeni reditelj Kosta Gavras. Tokom posete Beogradu, biće mu uručeno i FEST-ovo priznanje – Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. A, na festivalu će predstaviti i novi film.

Nakon više od 50 godina karijere, kultni reditelj, Kosta Gavras, prvi put je snimio film u rodnoj Grčkoj, na maternjem jeziku. Film “Adults in the room” je premijerno prikazan u Veneciji. Gavras će ga promovisati na 48. FEST-u zajedno sa glavnim glumcem, Kristosom Lulisom.

48. FEST: Gost festivala holivudski glumac Džon Malkovič

Film “Adults in the room” zasnovan je na knjizi bivšeg grčkog ministra finansija, Janisa Varufakisa. Prikazuje dešavanja vezana za veliku finansijsku krizu koja je potresla Grčku 2015. Gavras nastoji da pojasni kompleksnu situaciju i prikaže pravu akciju koja se odigravala iza zatvorenih vrata, i o kojoj šira javnost ne zna previše. Ovaj uzbudljivi politički triler može se smatrati klasičnom grčkom tragedijom: njegovi junaci nisu ni dobri ni zli, već vođeni posledicama sopstvenih ideja o tome šta je ispravno učiniti.

48. FEST u znaku Bekima Fehmiua

– Napustio sam svoju zemlju jer je tada mladim ljudima mog socijalnog statusa mogla da ponudi samo život podređen teokratskoj-demokratiji. Kao imigrantu, Francuska mi je omogućila da ostvarim svoje najluđe snove. Pre 10 godina, grčka kriza gurnula je zemlju u istu situaciju koja me je naterala da odem. To me je nateralo da izrazim svoj bunt još jednom, kroz ovaj film – izjavio je osamdesetšestogodišnji reditelj.

U ranoj mladosti, Gavras je napustio Grčku i školovao se u Francuskoj, gde je i snimio većinu svojih filmova. Slavu je stekao filmom “Z”, trilerom koji se bavi istragom ubistva levičarskog političara u Grčkoj. On mu je doneo Oskara za najbolji strani film, i Gran pri žirija u Kanu.

Preminuo ugledni filmski radnik i publicista Miloš Paramentić

Za film “Nestali”, o nestalima za vreme krvavog puča u Čileu, dobio je Oskara za najbolji adaptirani scenario; BAFTA za najbolji scenario; i Zlatnu palmu na Kanskom festivalu. Film “Muzička kutija” osvojio je Zlatnog medveda u Berlinu, a govori o suđenju mađarskom imigrantu u Americi za ratne zločine počinjene za vreme Drugog svetskog rata.

Gavrasovu filmografiju odlikuje angažovanost, hvatanje u koštac sa kontroverznim političkim temama, koje su upakovane na uzbudljiv i prijemčiv način, najčešće u žanr političkog trilera. Zakon i pravda, ugnjetavanje, nasilje, desničarski pokreti i režimi… česte su teme njegovih filmova koji su neretko zasnovani na istinitim događajima.

E. A. /

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde