48. FEST: Gost festivala holivudski glumac Džon Malkovič

0
148

Slavni holivudski glumac dolazi u srpsku prestonicu kao gost filmskog festivala.

48. FEST: Gost festivala holivudski glumac Džon Malkovič
Džon Malkovič, Foto: sl.wikipedia.org

Džon Malkovič (John Malkovich) stiže u Beograd!
– Nikada nije rano da govorimo o gostima FEST-a. Sa nekim imenima već kontaktiramo, a jedno možemo i sada da potvrdimo. Džon Malkovič će na zatvaranju Festa dobiti nagradu počasni “Beogradski pobednik” i održaće resital uz muzičku pratnju! – najavio je, eksluzivno za “Novosti”, Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa.

Završen 47. FEST: Laureati “Divljina” i “Slučaj Makavejev”

Slavni američki glumac je dva puta nominovan za Oskar, i tumač je maestralnih rola u filmovima “Mesta u srcu”; “Opasne veze”; “Čaj u Sahari”; “Na liniji vatre”; “Čovek sa gvozdenom maskom”; “Biti Džon Malkovič”; “Spaliti posle čitanja”… On će se pridružiti plejadi filmskih zvezda koji su se tokom gotovo pet decenija trajanja FEST-a poklanjali srpskoj i beogradskoj publici.

REJF FAJNS: Film “Bela vrana” snimili smo zahvaljujući Beogradu
48. FEST: Gost festivala holivudski glumac Džon Malkovič

Dolazak velikog Džona Malkoviča, kako je otkrio Karl, nije jedina velika novost 48. FEST-a.
– Prva i najvažnija promena je da će festival imati jedan takmičarski program, čiju će okosnicu činiti “Srpski film”, koji smo ove godine privremeno preimenovali u “Srbija i prijatelji”. U takmičarski program tako ulaze odabrani novi domaći i filmovi iz regiona, gde je Srbija manjinski koproducent. I, naravno, ostvarenja iz svih krajeva sveta. Njih ukupno do 20 naslova boriće se za nagradu “Beogradski pobednik” u šest kategorija: najbolji film; režija; muška uloga; ženska uloga; scenario; i debitant – najavljuje Karl.

47. FEST: “Beogradski pobednik” za dosadašnje stvaralaštvo Rejfu Fajnsu
48. FEST: Gost festivala holivudski glumac Džon Malkovič
Malkovič sa Mišel Fajfer u “Opasnim vezama”, Foto: IMDb

O nagradama, čiji je novčani fond uvećan, odlučivaće petočlani žiri. Po rečima Karla, usvojen je predlog umetničkog direktora Jugoslava Pantelića da 48. FEST kroz retrospektive obuhvati filmske radove nobelovca Petera Handkea i najpoznatije role Bekima Fehmiua.

Prvu godinu rada na mestu sekretara za kulturu Karl je “zaokružio” oktobarskim manifestacijama – BEMUS, Beogradski džez festival i Sajam knjiga. BEMUS je dobio novog umetničkog direktora Bojana Suđića; BDžF je produžio trajanje i izašao van Beograda; dok će Sajam od sledeće godine trajati dan duže.

46. FEST: “Beogradski pobednik” uručen Nedi Arnerić, “Šarmer” najbolji film
48. FEST: Gost festivala holivudski glumac Džon Malkovič
Debra Vinger i Džon Malkovič u “Čaju u Sahari”, Foto: IMDb

– Oktobarske manifestacije su dobar presek festivalske scene Beograda koja je u ovo doba godine, nimalo slučajno, najgušća. Oktobar je mesec oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i zato su svojevremeno BEMUS, Džez festival i Sajam knjiga baš tada pokretani. Zato su i Dani slobode, kao nova manifestacija od značaja za Grad Beograd, podjednako bitni jer poput kulturnog mosta povezuju datume oslobođenja prestonice u oba svetska rata i vešto se svojom žanrovskom raznolikošću uklapaju među navedene starije festivale. Zadovoljan sam kako su svi prošli, a posebno me raduje što se uočavaju promene u odnosu na prethodnu godinu – kaže Karl.

Holivudski glumac Kevin Spejsi posetio Narodno pozorište u Beogradu
Brus Vilis, Džon Malkovič i Helen Miren u filmu “Opasni penzioneri”, Foto: IMDb

U pripremi su već nova izdanja festivala, a kako kaže Karl, iako “uvek ima prostora za bolje i više, na festivalima nema instant rešenja, već je potreban kontinuirani rad, čiji se plodovi osećaju tek nakon nekoliko izdanja”.

Kada je pre dve godine boravio u Zagrebu, Džon Malkovič je na konferenciji za medije odgovorio na pitanja o svom “hrvatskom poreklu”.
– Majka mi je kazala da je iznenađena izveštavanjem medija o mojim hrvatskim korenima. Rekla mi je da sam Crnogorac, odnosno da sam poreklom iz Crne Gore – pojasnio je tada Malkovič.

E. A. / Izvor: Novosti


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde