48. FEST: Film “Otac” Srdana Golubovića otvara festival

0
98

Ovogodišnji, 48. FEST pod sloganom “Skupljači emocija” održaće se od 28. februara do 8. marta. Na plakatu je glumački velikan Bekim Fehmiu, kome će biti priređen omaž povodom desetogodišnjice smrti. U prvom planu na festivalu biće autorski fimovi.

48. FEST: Film "Otac" Srdana Golubovića otvara festival
Sa konferencije za novinare, Foto: Beoinfo

Na programu 48. Međunarodnog filmskog festivala je 96 filmova sa više od 300 projekcija u osam bioskopskih dvorana. Filmovi su svrstani u različite programe – Glavni takmičarski; Glavni van konkurencije; Fokus FEST; Gala; FEST klasik; FEST 48; Specijalne projekcije; i FEST fokus van konkurencije. 48. FEST će otvoriti film “Otac” u režiji Srdana Golubovića. Inače, nekoliko dana ranije ovo ostvarenje će imati svetsku premijeru na Berlinskom festivalu.
– Reč je o izuzetnom filmu, sa snažnom temom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim – rekao je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a.

Završeno snimanje filma “Otac” Srdana Golubovića
48. FEST: Film "Otac" Srdana Golubovića otvara festival
Film “Otac” sa Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, Foto: Maja Medić

Film “Otac” je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.
Scenario potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić. Uloge tumače: Goran Bogdan; Boris Isaković; Nikola Rakočević; Ljubomir Bandović; Nada Šargin; Jovo Maksić; Milica Janevski; Mirko Vlahović; Vahid Džanković; Ajla Santić; Muharem Hamzić…

48. FEST u znaku Bekima Fehmiua

Zatvaranje će obeležiti Džon Malkovič muzičko-scenskim performansom “Muzički kritičar”. Njemu, reditelju Kosti Gavrasu i glumici Miri Banjac pripašće nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da je svako od članova Odbora festivala, koji čine Damir Handanović, Dragan Jeličić, Dragan Karadžić i Miloš Đukelić, dao svoj maksimum da festival ispadne onako kako se očekuje.

48. FEST: Gost festivala Kosta Gavras koji predstavlja novi film

– Glavna promena koja se tiče kontura festivala jeste da će imati jedinstveni takmičarski program. FEST je u proteklih pet godina imao nekoliko takvih programa, a sada smo ga uobličili tako da bude interesantniji i zanimljiviji, kako za učesnike tako i za publiku. Dvadeset filmova čini glavni takmičarski program, a nagrada “Beogradski pobednik” biće dodeljena za najbolji film; najbolju režiju; mušku ulogu; žensku ulogu; scenario; i za najboljeg debitanta – rekao je Karl.

On je naglasio da će žiri koji odlučje o nagradama biti petočlani i međunarodni. Članovi žirija su slovenački glumac Sebastijan Kavaca; srpska glumica Nataša Ninković; hrvatska rediteljka Dana Budisavljević; nemački glumac Klemens Šik; i srpski reditelj Nikola Ljuca. A, biće još nekih sporednih programa u kojima će se dodeljivati nagrade.

48. FEST: Gost festivala holivudski glumac Džon Malkovič

– Želimo da ovaj takmičarski program objedini nešto što je pre bio glavni takmičarski i program srpskog filma, što znači da će u program ući filmovi iz Srbije, regiona ili iz čitavog sveta po izboru umetničkog direktora. Ideja je da se pod kupolom FEST-a, pod dva krova, u Sava centru i Kombank dvorani, susretnu prošlost, sadašnjost i budućnost festivala. I, da zauzme ono mesto koje mu pripada po tradiciji, veličini, ali i po svim onim parametrima koje Grad Beograd stvara da bi bio najznačajniji festival na ovim prostorima – kazao je Karl.

Preminula Neda Arnerić: Odlazak jugoslovenske glumačke zvezde

Program Klasika ove godine između ostalog biće posvećem nedavno preminuloj divi glumišta Nedi Arnerić. Gosti festivala, kako su organizatori otkrili, biće brojni. Među njima će se naći i Kristos Lulis; Milčo Mančevski; Ougust Dil; Atom Egojan; Mirjana Joković; Goran Bogdan…

Karte za 48. FEST biće puštene u prodaju 25. januara na blagajnama svih dvorana, kao i online. Prvih sedam dana prodaje odobrava se popust sa 10% na komplete karata i online.
Prvi put u Kombank dvorani od 10h stariji sugrađani imati 50% popusta na ulaznice.

J. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde