48. Dani komedije: Najbolja i najsmešnija predstava po oceni publike “Tenor na zajam” Narodnog pozorišta Sombor

0
160

U Jagodini su od 20. do 27. marta održani 48. Dani komedije. Sedam predstava koje je odabrao selektor Nebojša Bradić takmičile su se u zvaničnoj konkurenciji za nagrade festivala.

48. Dani komedije: Najbolja i najsmešnija predstava po oceni publike "Tenor na zajam" Narodnog pozorišta Sombor
“Tenor na zajam”, Foto: Dani komedije

Predstava “Tenor na zajam”, po tekstu Kena Ludviga, u režiji Olivere Đorđević, a u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor je najbolja i najsmešnija po oceni publike (4,84) na pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije. Njoj je pripala Nagrada “Miodrag Petrović Čkalja”, odnosno statueta “Jovanča Micić”, kao i specijalna diploma lista “Politika”. Olja Đorđević je bila zadužena i za prevod komada i izbor muzike.

Dani komedije 2018: Žiri i publika saglasni – “Florentinski šešir” najbolja predstava

Nagrada “Mija Aleksić” za najbolju predstavu u celini, po oceni stručnog žirija, dodeljena je “Noćnoj straži” (Ateljea 212 iz Beograda) po tekstu Fedora Šilija i u režiji Borisa Liješevića. Ova predstava je inače otvorila festival 20. marta. A, Liješeviću je pripala i statueta “Ćuran” za najbolje rediteljsko ostvarenje. Publika je ovu predstavu ocenila ocenom 4,42.

"Noćna straža", Foto: Dani komedije
“Noćna straža”, Foto: Dani komedije

Ove godine stručni žiri je radio u sastavu: reditelj Goran Marković (predsednik); dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini prof. dr Violeta Jovanović; i novinar kulturne rubrike “Vecernjih novosti” Vukica Strugar. Nagradu “Zlatni ćuran” za životno delo, dobila je ove godine pozorišna, filmska i televizijska glumica Ljiljana Dragutinović. Nagrada se sastoji od statute “Zlatni ćuran”, unikatne povelje i novčanog iznosa. Dragutinovićevoj je nagrada uručena na otvaranju 48. Dana komedije.

Ljiljana Dragutinović dobitnik “Zlatnog ćurana” za životno delo
"Balkanski špijun" publika je ocenila sa 4,70, a statuete "Ćuran" za najbolja glumačka ostvarenja dobili su Nela Mihailović i Ljubomir Bandović, Foto: Dani komedije
Predstavu “Balkanski špijun” publika je ocenila sa 4,70, statuete “Ćuran” za najbolja glumačka ostvarenja dobili su Nela Mihailović i Ljubomir Bandović, dok je Milutinu Miloševiću pripala Nagradu “Nikola Milić” za najbolju epizodnu ulogu, Foto: Dani komedije

Statuetu “Ćuran” za najbolja glumačka ostvarenja dobili su ravnopravno: Ljubomir Bandović za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi “Balkanski špijun” (Narodno pozorište Beograd) po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Tatjane Mandić Rigonat; Nela Mihailović za ulogu Danice Čvorović u istoj predstavi; i Milan Vasić za uloge Podkoljosina u predstavi “Ženidba” (Narodno pozorište Priština i Srpsko narodno pozorište Novi Sad) po Gogoljevom tekstu i u režiji Milana Karadžića; i Ahmeda u predstavi “Ljubav u Savamali” (Zvezdara teatra) po tekstu Ivana Lalića u režiji Darijana Mihajlovića.

Ljiljani Dragutinović uručen je “Zlatni ćuran” za životno delo, Foto: Dani komedije

Nagrada za najbolju mladu glumicu dodeljena je Danici Grubački za ulogu Megi u predstavi “Tenor na zajam”; a za najboljeg mladog glumca pripala je Aleksandru Ristoskom za ulogu Maksa u istoj predstavi. Nagrada “Nikola Milić” za najbolju epizodnu ulogu dodeljena je Milutinu Miloševiću za ulogu Podstanara u predstavi “Balkanski špijun” (Narodno pozorište Beograd).

Narodno pozorište: Premijerno izveden “Balkanski špijun”, ansambl predstavu posvetio Predragu Ejdusu
"Ljubav u Savamali" ocenjena je sa 4,80 od publike, a Milan Vasić dobio je statuetu "Ćuran" za najbolje glumačko ostvarenje, Foto: Dani komedije
“Ljubav u Savamali” ocenjena je sa 4,80 od publike, a Milan Vasić dobio je statuetu “Ćuran” za najbolje glumačko ostvarenje, Foto: Dani komedije

Specijalna nagrada za glumačke bravure veterana dodeljena je ansamblu predstave “Šuplji kamen” (UK Vuk Karadžić) po tekstu Nikolaja Koljade u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Nagrada za kostimografiju pripala je Dragani Lađevac za predstavu “Noćna straža”; a za scenografiju Diani Radosavljević Milović za predstavu “Tenor na zajam”. Nagrada za najbolji savremeni domaći komediografski tekst izveden na festivalu pripala je Ivanu M. Laliću za predstavu “Ljubav u Savamali”.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde