Završen 47. Sofest: Gran pri za najbolji film – “Izgrednicima”

0
210

Filmski festival Sofest je svečano priveo kraju svoje 47. izdanje.

Završen 47. Sofest: Gran pri za najbolji film "Izgrednicima"
Nagrade za najbolje, Foto: Sofest

Završen je filmski festival, a glavna nagrada Gran pri za najbolji film pripala je ostvarenju “Izgrednici”, producentskoj kući “Biberče. Tokom pet dana publika je u Sopotu imala prilike da pogleda 23 najbolja ostvarenja domaće kinematografije iz prošle godine. Nezaboravnu festivalsku atmosferu, i ove godine, zabeležile su mlade kolege sa Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda kratkim filmom o ovogodišnjem festivalu, a koji je emitovan pred dodelu nagrada.

Svečanim defileom i vatrometom u Sopotu otvoren 47. Sofest
Završen 47. Sofest: Gran pri za najbolji film "Izgrednicima"
Dejan Zečević i Gordan Kičić na festivalu u Sopotu, Foto: Sofest

Nakon zvuka fanfara počela je ceremonija dodele nagrada o kojima je odlučivao stručni žiri. Bio je sastavljen od prošlogodišnjih laureata: glumica Hristina Popović (predsednica), reditelj Bojan Vuletić i glumac Igor Đorđević. Inače, Popovićeva zbog profesionalnih obaveza nije prisustvovala završnici festivala u Sopotu.

DEJAN ZEČEVIĆ: „Izgrednici“ su film kakav bih ja gledao u bioskopu

Crno-beli društveno-angažovani film “Izgrednici” rađen je po scenariju Đorđa Milosavljevića, a u režiji Dejana Zečevića. Glavne uloge tri studenta pripale su glumcima Radovanu Raši Vujoviću, Marti Bjelici i Mladenu Sovilju, dok lik njihovog profesora tumači Svetozar Cvetković. Raši je u Sopotu pripala Nagrada “Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu, dok je Marta osvojila Specijalno priznanje stručnog žirija.

Godišnja nagrada „Ružica Sokić“ mladoj glumici Jovani Gavrilović
Završen 47. Sofest: Gran pri za najbolji film "Izgrednicima"
Igor Đorđević, Lazar Bodroža i Hristina Popović, Foto: Sofest

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Lazar Bodroža za film “Ederlezi Rising”.
– Nova nagrada nam je veliki vetar u leđa za dalju distribuciju i festivalski život! – poručio je reditelj, koji je pre destak dana nagrađen i na Ravno Selu Film Festivalu.

RSFF 2018: „Zlatni klip“ publike za „Led“, a stručnog žirija za „Ederlezi Rising“

Priznanje koji nosi ime glumice veka Mire Stupice (nagrada za nabolju žensku ulogu) dodeljeno je mladoj Jovani Gavrilović za ulogu u “Horizontima”. Inače ovaj filmu je u isto vreme prikazan i na 14. međunarodnom filmskom festivalu Evroazija u Astani, u Kazahstanu. A na ovom festivalu, uz Vensana Kasela i Leu Sejdu, između ostalih, gost bio i srpski reditelj Emir Kusturica, a jedan od članova žirija Miloš Biković.

FEST 2018: „Beogradski pobednik“ filmu „Ederlezi rising“
Završen 47. Sofest: Gran pri za najbolji film "Izgrednicima"
Milena Radulović, Radovan Vujović, Marta Bjelica i Svetozar Cvetković, Foto: Sofest

Nagrada publike je otišla filmu “Nigde”, Predraga Velinovića. Odluku o ovoj nagradi doneo je žiri publike u sastavu: Slađana Stojanović, Vladan Babić i Snežana Daničić.
Odbor festivala posebno se zahvalio gospođi Nadi Savkić na dugogodišnjoj podršci festivalu. Aleksandar Avramović, član odbora Sofest-a uručio je Nadi Savkić zahvalnicu. Predsednik odbora festivala i opštine Sopot, Živorad Milosavljević, pozvao je publliku da se prvog utorka u julu 2019. godine okupi na istom mestu, na 48. Sofestu!

Završen 47. Sofest: Gran pri za najbolji film "Izgrednicima"
I najmlađi su uživali tokom festivala, Foto: Sofest
SOFEST PLUS
Četiri nagrađena filma: “Nigde” u 15h; “Horizonti” u 17h; “Ederlezi Rising” u 19h; i “Izgrednici” u 21h će činiti filmski maraton, koji će biti prikazan u Domu omladine Beograda, u ponedeljak, 9. jula. Ulaz je, kao i u Sopotu, besplatan. Ovaj mali poklon ljubiteljima filma u Beogradu je novi programski iskorak Sofesta, koji bi trebalo da postane tradicionalan. Sofest Plus su omogućili Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Dom omladine.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde