47. FEST: U selekciji Srpski film “Delirijum tremens”, “Šavovi”, “Slučaj Makavejev”…

0
193

Pored Glavnog takmičarskog programa, na 47. FEST-u će se naći još jedna takmičarska selekcija pod nazivom Srpski film (Srbija i prijatelji). U ovoj selekciji nalaze se srpska ostvarenja, ali i ona rađena u koprodukciji sa Srbijom. Svi ti filmovi će biti u konkurenciji za Beogradskog pobednika kao i za druge nagrade festivala.

47. FEST: U selekciji Srpski film "Delirijum tremens", "Šavovi", "Slučaj Makavejev"...
“Delirijum tremens”, Tihomir Stanić i Gorica Popović, Foto: Printskrin RTS

U selekciji Srpski film, između ostalog, Goran Marković će predstaviti svoj novi film “Delirijum tremens”; biće prikazan i “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali ” Gorana Radovanovića; “Šavovi” Miroslava Miše Terzića; kao i prva hrvatska zombi komedija “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, reditelja i scenariste Predraga Ličine.

47. FEST: Dobitnici Zlatnog globusa na beogradskom festivalu
47. FEST: U selekciji Srpski film "Delirijum tremens", "Šavovi", "Slučaj Makavejev"...
“Delirijum tremens”, Tihomir Stanić, Miodrag Miki Krstović i Gorica Popović, Foto: RTS

Marković novi film “Delirijum tremens” je ekranizacija istoimenog dramskog teksta koji se uspešno igrao u Beogradskom dramskom pozorištu više od 10 godina. Tihomir Stanić našao se u glavnoj ulozi poznatog glumca koji se iznenada razboli. Tek će u bolnici, uz pomoć psihodrame, uspeti da se izleči i da odgovori na egzistencijalna pitanja koja ga muče. Muziku za film potpisuje Zoran Simjanović, a u ostalim ulogama našli su se Gorica Popović; Anita Mančić; Dragan Petrović Pele; Igor Đorđević; Bereda Rešit; Milica Zarić… Nakon premijere filma, očekuje se i mini serija od četiri epizode koja će biti prikazana na RTS-u.

Snima se: “Delirijum tremens” sa Tihomirom Stanićem u glavnoj ulozi
"Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" , Milena Dravić i Goran Radovanović, Foto: Nama film
“Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” , Milena Dravić i Goran Radovanović, Foto: Nama film

Posle višestruko nagrađivanog filma “Enklava”, Goran Radovanović predstaviće svoj novi, ovog puta dokumentarni film – “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali”. Ovo ostvarenje ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji. Posebno se fokusira na političku i socijalnu klimu koja je dovela do toga da film “W.R. Misterije Organizma” (1971) bude zabranjen.

47. FEST: “Omiljena” Jorgosa Lantimosa otvara festival
Dušan Makavejev i Goran Radovanović, Foto: Nama film
Dušan Makavejev i Goran Radovanović, Foto: Nama film

Okosnica filma su četiri audio trake, tajno snimljene na debati održanoj nakon specijalne projekcije filma, koja je dovela do nezvanične cenzure. Iako zvanično nikad nije bio zabranjen, i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, u Jugoslaviji je prikazan tek 1988. “Slučaj Makavejev” je poslednji film u kome se pojavljuje Milena Dravić. Ona je ujedno i glavna glumica Makavejevog filma i jedan od najvažnijih svedoka tadašnjih događanja.

47. FEST: Film “Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice o Hoseu Muhiki
Glumci Igor Benčina i Snežana Bogdanović sa rediteljem Mišom Terzićem na snimanju filma "Šavovi"
Glumci Igor Benčina i Snežana Bogdanović sa rediteljem Mišom Terzićem na snimanju filma “Šavovi”

Miroslav Miša Terzić na scenu je stupio debitantskim filmom “Ustanička ulica”, a na FEST-u će predstaviti film “Šavovi”. On se bavi veoma teškom ali značajnom temom – krađom beba iz porodilišta. Scenario potpisuje Elma Tataragić, a priča je zasnovana na istpovesti jedne krojačice iz Beograda koja veruje da joj je dete oteto pre 20 godina. Glavnu ulogu tumači Snežana Bogdanović. Snažan ženski ansambl upotpunjuju i Vesna Trivalić; Jelena Stupljanin; Ksenija Marinković; Jovana Stojiljković; i Dragana Varagić.

Trejler za horor komediju “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”
"Poslednji Srbin u Hrvatskoj", Foto: Promo
“Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, Foto: Promo

Iz regiona stiže prva hrvatska zombi komedija pod imenom “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”. Reditelj i scenarista Predrag Ličina na izrazito duhovit način koristi večite tenzije između dva naroda. Film je smešten u blisku budućnost, u kojoj se vode ratovi oko vode za piće. U hrvatskoj vodi se pojavljuje zombi virus koji se ubrzano širi, a jedini imuni na njega su – Srbi! Glavni junak je Mićo (Krešimir Mikić), zagrebački bonvivan (i takođe Srbin). On sa svojom omiljenom glumicom Frankom (Hristina Popović) kreće u borbu protiv zombi pošasti. U ostalim ulogama našli su se Dado Ćosić; Tihana Lazović; Rene Bitorajac; Sergej Trifunović; kao i Severina koja glumi italijansku aktivistkinju koja se bori za ljudska prava zombija.  

47. FEST: U selekciji Srpski film "Delirijum tremens", "Šavovi", "Slučaj Makavejev"...


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde