47. FEST: Najnoviji ruski, francuski, argentinski filmovi u distribuciji Dexin Filma

0
173

Predstojeći 47. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta.

47. FEST: Najnoviji ruski, francuski, argentinski filmovi u distribuciji Dexin Filma

Najnovija ostvarenja svetske kinematografije dolaze na ovogodišnji FEST i u distribuciji Dexin Filma. Biće prikazana ostvarenja koja su izazvala veliku pažnju na međunarodnim festivalima.

47. FEST: 125 premijernih filmova
47. FEST: Najnoviji ruski, francuski, argentinski filmovi u distribuciji Dexin Filma
TVRĐAVA
Iz filma “Tvrđava”, Foto: FEST / Promo

1. Ruski istorijski spektakl “Tvrđava” (Tobol) snimljen prema motivima romana Alekseja Ivanova. Priča je smeštena u vreme reformi Petra Velikog kada je rastuća imperija žestoko menjala srednjovekovni provincijalizam u gustim polarnim šumama. U to vreme sve je ključalo kao u loncu – od ubeđenja do nacija. Istoriju azijskog dela Rusije stvarali su švedski zarobljenici, stranci, trgovci, kineski šverceri, šamani, odbegli disidenti, pravoslavni misionari… Film je snimljen u istorijskom okruženju modernog Toboljska i obiluje uzbudljivim scenama bitke, raskošnim kostimima, briljantnom glumom najvećih ruskih zvezda. Ovo ostvarenje porede sa ”Igrom prestola”, gde je uspešno kombinovano više žanrova.

47. FEST: “Omiljena” Jorgosa Lantimosa otvara festival

2. Argentinsko-španski film “Crni Anđeo” (El Angel) u režiji Luisa Ortege, premijerno je prikazan u Kanu u selekciji Un Certain Regard. Producent filma je Pedro Almodovar. Ovo je argentinski kandidat za Oskara i govori o serijskom ubici koji je trenutno poznat kao najduže zatočeni zatvorenik u argentinskom zatvoru. Debitant Lorenco Fero našao se u glavnoj ulozi okrutnog tinejdžera Karlosa. On kreće na krvavu avanturu sa svojim najboljim prijateljem.

47. FEST: Najnoviji ruski, francuski, argentinski filmovi u distribuciji Dexin Filma
CRNI ANĐEO
“Crni anđeo”, Foto: Dexin Film

Za razliku od većine filmova o serijskim ubicama, Ortega se ne udubljuje previše u psihologiju i ne traži opravdanje u mračnoj prošlosti. Karlos je obožavan od malih nogu, odrastao je sasvim srećan. On izgleda kao pravi anđeo. Kako neko toliko lep može da bude toliko ružan iznutra? Ovaj film pruža fascinantan uvid u svet jednog od najozloglašenijih argentinskih zločinaca. Ortega na interesantan način tretira ovu mračnu figuru i stvara film koji je visoko stilizovan, okupan suncem i svetlim bojama, i oplemenjen momentima humora. To je subverzivan krimi triler koji na inovativan način ruši konvencije žanra.

47. FEST: Film “Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice o Hoseu Muhiki

3. U francuskoj krimi komediji “Ceo svet je tvoj” (Le monde est à toi) glavne uloge tumače zvezde evropskog filma: Vincent Casel, Isavelle Ađani, Karim Leklou. Film je prikazan na Kanskom festivalu i bavi se sudbinom sitnog kriminalca koji sanja o drugačijem životu ali ne može da ga priušti. Da bi pobegao od svog okruženja, on mora da prihvati još jedan, poslednji posao koji uključuje Španiju, drogu, Iluminate i dominantnu majku. Glavni junak čini sve moguće da spase glavu, i to na urnebesan način.

47. FEST: Dobitnici Zlatnog globusa na beogradskom festivalu

4. Triler “Hotel Mumbaj” (Hotel Mumbai) zasnovan je na istinitoj priči o terorističkom napadu na “Taj Mahal Palace Hotel” u Mumbaju 2008. Sastavljen iz nekoliko priča gostiju i radnika koji su se zatekli u hotelu, kao i četvorice terorista koji su izvršili napad. Dev Patel (Slumdog Milionaire) igra jednog od zaposlenih koji iznenada mora da postane spasilac svojih gostiju. U ostalim pričama vidimo druge goste, radnike koji su odlučili da pobegnu sa lica mesta, kao i one koji su odlučili da ostanu, policiju, napadače, i porodice zatočenih koje sa strepnjom prate vesti o napadu. Debitant Entoni Maras zasnovao je priču na intervjuima sa žrtvama ovog događaja. Trudio se da na autentičan način prenese napetu atmosferu iznenadnog napada. Film je prikazan na festivalima u Torontu i Kanu, gde je doživeo ovacije u trajanju od čak 10 minuta.

47. FEST: Premijera filma “Reži” Koste Đorđevića

5. Nezavisni argentinski triler “Optužena” (Acusada) dolazi posle prikazivanja na festivalima u Veneciji i Torontu. Bavi se mladom Dolores koja ima život bezbrižne studentkinje sve do momenta dok joj najbolja prijateljica biva brutalno ubijena. Dve godine kasnije, ona je jedina optužena za zločin. Pod pritiskom medija postaje veoma izložena javnosti: svako ima mišljenje o njenoj nevinosti ili krivici. U ovom napetom trileru glavne uloge tumače Gael García Bernal i Lali Espósito.

6. Francuska istorijska dramska komedija “Edmon” (Edmond) je o piscu najpoznatije priče o Sirano de Beržeraku. Smeštena je u Pariz krajem XIX veka. Edmon Rostan još nema 30 godina, ali već ima dvoje dece i mnogo briga. Dve godine nije ništa napisao. U očajanju, on nudi pozorištu novu predstavu, herojsku komediju u stihu, za praznike. Njegov jedini problem je u tom što ona još nije napisana. Ignorišući hirove glumica, zahteve korzikanskog producenta, ljubomoru svoje žene i nedostatak entuzijazma svih onih oko njega, Edmon počinje da piše komad u koji niko ne veruje, a koji za početak ima samo naslov: “Sirano de Beržerak”.

47. FEST: U selekciji Srpski film “Delirijum tremens”, “Šavovi”, “Slučaj Makavejev”…

7. “Ratnice sunca” (Les filles du soleil) je francusko-holandski film. Prikazan je na festivalima u Kanu i Torontu. Na originalan način govori o kurdskom ženskom bataljonu koji priprema da vrati svoj grad od ekstremista. Bahar je vrhovni komandant Devojaka sunca – kurdskog ženskog bataljona. Ona će se vratiti u grad Korduenu, gde su je zarobili ekstremisti. Matilda, francuska novinarka, pokriva prva tri dana ofanzive. Tokom njihovog susreta, putanja kojom je krenula Bahar, pre nego što su muškarci obučeni u crno promenili taj tok, ponovo se nastavlja.

Svečana sala Jugoslovenske kinoteke zvaće se “Makavejev”

8. Ruska istorijska ratna drama “Sobibor” bila je ruski kandidat za Oskara u 2018. Zasnovana je na istinitim događajima. Film je posvećen 75. godišnjici pobune ljudskog duha protiv bezumne razarajuće ratne mašine u oktobru 1943. u nacističkom koncentracionom logoru Sobibor. Nju je predvodio ruski oficir Aleksandar Pečerski – u istoriji jedine uspešne pobune u logorima smrti. Učešće u filmu uzela je međunarodna ekipa glumaca i oko 1.000 statista! U filmu se čuje pet jezika: ruski, nemački, poljski, holandski i jidiš. “Sobibor” je snimljen po romanu Ilije Vasiljeva ”Aleksandar Pečerski: Put u besmrtnost”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde