47. Dani komedije u Jagodini: Komične tragedije našeg vremena

0
194

jagodina 47. dani komedijePozorišni festival “Dani komedije” u Jagodini, po tradiciji, održava se od 20. do 27. marta. Podnaslov ovogodišnjeg festivala je – “Komične tragedije našeg vremena”.

Ove godine biće 47. izdanje festivala. A kako je ranije najavila teatrolog i pozorišni kritičar dr Ana Tasić, inače selektor pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije, na festivalskom repertoaru preovladavaće crne komedije. Reč je o predstavama koje se ponekad nalaze na granici komičnog i tragičnog izraza. podnaslov festivala je: Komične tragedije našeg vremena. Festival će biti održan pod poktroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine.

Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Svetlani Bojković

dani komedije jagodina – Predstave na ovogodišnjim “Danima komedije” se bave savremenim temama, smešno i tužno su ogledalo naših života. One razbijaju balkanske stereotipe, kritički posmatraju sveprisutni uticaj tehnologija, društvenih mreža i virtualnih komunikacija, analiziraju društvene razlike, kao i dubinski narušene porodične odnose. Likovi ovih predstava izvesno ne žive u blagostanju, uslovi njihovih egzistencija su daleko od zadovoljavajućih. Ali oni ipak ne odustaju od pokušaja da ih učine lagodnijim. Možda ovaj niz komično tragičnih predstava ne može da promeni svet u kome živimo, ali ih izvesno čini prihvatljivijim. Ove godine, za razliku od prošle, biće samo dve predstave po tekstu savremenih domaćih pisaca, dok su ostali ili strani ili klasici – rekla je Ana Tasić.

Zlatni ćuran: Nagrada za životno delo Predragu Ejdusu
urnebesna tragedija atelje
Iz predstave “Urnebesna tragedija”, Foto: Atelje 212

Prva predstava u konkurenciji za nagrade, na otvaranju festivala ove godine je “Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića, u režiji Marka Manojlovića, a u izvođenju Atelje 212. Sledećeg dana, 21.marta, na programu je “Smrt čoveka na Balkanu”, po tekstu i u režiji Miroslava Momčilovića, u izvođenju Narodnog pozorišta Kikinda. Trećeg dana, 22.marta, biće izvedena predstava “Amateri” Borivoja Radaković. Ovu predstavu je režirala Andrea Ada Lazić, a izvodi je Narodno pozorište “Bora Stanković” iz Vranja.

Završeni Dani Danila Lazovića u Priboju
47. 47. dani komedije jagodina ozaloscena-porodica
Iz predstave “Ožalošćena porodica”, Foto: Narodno pozorište Beograd

Na repertoaru 23. marta je “Avgust u okrugu Osejdž” (autor Trejsi Lets) u režiji Aleksandra Božina i u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica. “Florentinski šešir” (autor Ežen Labiš) u režiji Darijana Mihajlovića i u izvođnju beogradskog Pozorišta “Boško Buha” je na programu petog dana, 24. marta. Sledi šesta predstava, “Moj deda je aut” Dušana Jankovića, u režiji Đurđe Tešić i u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta. Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji je “Sumnjivo lice” Branislava Nušića. Nju je režirao Andraš Urban u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

PREDRAG MIKI MANOJLOVIĆ: Gluma je više od života
47. dani komedije jagodina florentinski šešir Foto Pozorište Boško Buha
Iz predstave “Florentinski šešir”, Foto: Pozorište Boško Buha

Nagrade, statuete ćurana, biće dodeljene za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, tekst, kao i mladom glumcu i glumici. Najbolja predstava po oceni stručnog žirija, dobija nagradu “Mija Aleksić”. A, najsmešnija po oceni publike – nagradu “Miodrag Petrović Čkalja”. “Zlatnog ćurana” za životno delo ove godine je dobio doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus. On će i otvoriti ovogodišnju manifestaciju u Jagodini. U žiriju će ove godine biti Nikola Zavišić, pozorišni reditelj i dramaturg; Srđan Aleksić glumac; i Olivera Milošević, urednica u Redakciji za kulturu RTS-a. Kao i ranijih godina najavljen je i bogat prateći program.
A, 27. marta biće izvedena predstava u čast nagrađenih – “Šampioni”. Po motivima Džejsona Milena (That Championship Season), u adaptaciji Ivana Velisavljevića nju je režirao Marko Misirača. Izvešće je PR Party plan & Carte Blanche pozorište iz Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde