43. Festival filmskog scenarija: U konkurenciji za nagrade 14 filmova

0
115

Festival filmskog scenarija imaće svoje 43. izdanje, od 13. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji.

43. Festival filmskog scenarija
Ove godine za nagrade će konkurisati 14 filmova, Foto: Festival filmskog scenarija

U takmičarskom programu je 14 filmova. Tako će u konkurenciji za najbolji scenario festivala i ostale nagrade biti: “Kralj Petar Prvi” po scenariju Milovana Vitezovića, Petra Ristovskog i Vladimira Ćosića, u režiji Ristovskog; “Psi umiru sami” Nikole Petrovića; “Aleksandra” Saše Radojevića; “Ajvar” Ane Marie Rossi i Maje Todorović, u režiji Rossieve; “4 ruže” po scenariju Balše Labovića i Vasilija Nikitovića u režiji Nikitovića; “Zlogonje” po scenariju Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića u režiji Raška Miljkovića; “Delirijum tremens” Gorana Markovića; “O životu i o smrti” Predraga Perišića u režiji Predraga Velinovića; “Teret” Ognjena Glavonića; “Taksi bluz” Marka Backovića i Marka Jocića, u režiji Miroslava Stamatova; “Šavovi” prema scenariju Elme Tataragić i u režiji Miroslava Terzića; “Reži” Dragana Nikolića, u režiji Koste Đorđevića; “Južni vetar” Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića u režiji Avramovića; i “Pijavice” za koji su scenario napisali David Albahari, Dragan Marinković i Dušan Spasojević, a režirao Marinković. Članovi ovogodišnjeg žirija su Biljana Maksić i Đorđe Milosavljević, inače laureati Festivala filmskog scenarija, kao i Milan Nikodijević, nekadašnji direktor festivala.

“Izgrednici” pobednici 42. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Van konkurencije 17. avgusta će biti prikazan film “Godine u (v)etru” Daneta Stanojčića. Ovo ostvarenje je ekranizovana priča o kultnom mediju – Radio Vrnjačka Banja, koji je 2. juna 2019.proslavio 50 godina postojanja. RVB je upisana zlatnim slovima u istoriju Banje, pre svega zbog prepoznatljivog programa, ljudi koji su radili i rade, i po dubokom tragu u srpskoj i jugoslovenskoj radiodifuziji. Više od 30 sagovornika je u dokumentarcu. Oni se sećaju prohujalih pola veka, kao i priča koje su otišle u etar. Čuće se o pionirskim poduhvatima RVB, kao što je “večernji” program uveden 1983; jedinstvenog u SFRJ “festivalskog” radija koji se “gleda” i danas tokom Festivala filmskog scenarija; brojnih umetnika, muzičra, sportista i glumca koji su gostovali u emisijama… Gledaoci filma će prvi put imati priliku da vide davno zaboravljene slike, dokumentarne snimke, intervjue… da se podsete mnogih manifestacija u kojima je učestvovala RVB, od trke bobova na Crkvenom brdu, preko vola na ražnju ispred “Sunca” do “Igara bez granica” i Olimpijskih igara u Sarajevu. Podsetiće se kultnih emisija uz koje su generacije Vrnjčana, ali i drugih gradova odrastale. Setiće se ko je sve sedeo pred mikrofonima RVB.

26. FEF Palić: Uručenjem nagrada Grliću i Kreki svečano otvoren festival

Kako je istakla Mina Kaličanin (Turističke organizacije Vrnjačka Banja) na konferenciji za novinare, Festival filmog scenarija pored Vrnjačkog karnevala i Lovefesta je jedna od najposećenijih manifestacija u Vrnjačkoj Banji, sa svakako najdužom tradicijom. U ime Umetničkog saveta festivala Dragoljub Vojnov je najavio prateće manifestacije 43. Festivala filmskog scenarija: Letnju školu dramaturgije “Slobodan Stojanović”, koju će voditi Ivan Vasiljević; promociju monografije Anite Panić “Milena Dravić, ili ključ snova”; promociju knjige Predraga Perišića “O životu i o smrti”; kao i izložbu “Velikani srpskog glumišta”.

U programu “Preko plota”, u okviru postfestivalskog programa, 18. i 19. avgusta, biće prikazani filmovi “Balkanska međa” Andreja Volgina; “Između dana i noći” Andra Martinovića; i “Koja je ovo država” Vinka Brešana.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde