42. Festival filmskog scenarija od 13. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji

0
134

Sve je spremno za još jedno okupljanje filmadžija u Vrnjačkoj Banji.

42. Festival filmskog scenarija plakatSvetskom premijerom “Korena” u produkciji RTS u ponedeljak 13. avgusta počeće 42. Festival filmskog scenarija u Amfiteatru u Vrnjačkoj Banji. Prve dve epizode serije “Koreni” (scenariste Đorđa Milosavljevića, u režiji Ivana Živkovića) biće prikazane van konkurencije. Publika će odgledati i dve početne epizode serije “Senke nad Balkanom” (po scenariju Danice Pajović, Dragana Bjelogrlića, Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, a u režiji Dragana Bjelogrlića), koje takođe ne konkurišu za nagrade.

Serija „Koreni“ otvora Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji
42. Festival filmskog scenarija plakat
Van konkurencije biće prikazane po dve prve epizode serija “Koreni” i “Senke nad Balkanom”, kao i dokumentarni film “Zaboravljeno vreme”

Na ovogodišnjem 42. FFS publika će u pet festivalskih dana gledati u konkurenciji za festivalske nagrade sledeća filmska ostvarenja: “Ederlezi Rising” (scenariste Dimitrija Vojnova, u režiji Lazara Bodrože); “Grande Punto” (scenariste i reditelja Vanje Hovana); “O bubicama i herojima” (scenarista Nikole Pejakovića, Dimitrija Vojnova i Petra Pašića, u režiji Petra Pašića); “Horizonti” (scenariste i reditelja Svetislava Dragomirovića); “Meso” (scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića); “Nigde” (scenariste i reditelja Predraga Velinovića); “Izgrednici” (scenarista Đorđa Milosavljevića i Milana Konjevića, i reditelja Dejana Zečevića); “Prokleti pas” (scenariste i reditelja Dragana Pešikana); “Banditi u potrazi za mamom” (Koste Ristića); i “Patuljci sa naslovnih strana” (Milorada Milinkovića).

Nagrada za Lazara Bodrožu za režiju „Ederlezi Rising“ na festivalu u Kranjskoj Gori
42. Festival filmskog scenarija plakat
U takmičarskom programu su “Banditi u potrazi za mamom”, “Ederlezi Rising”, “Izgrednici”

U pratećim programima festivala i ove godine biće Škola filmske dramaturgije “Slobodan Stojanović”. Tu će predavači biti Nikola Pejaković, Đorđe Milosavljević, Dimitrije Vojnov i Ivan Velisavljević. Školu filmske kritike vodiće novinar Vladimir Džudović. Publici će u biblioteci Vrnjačke Banje biti predstvaljene i dve knjige. Promocija “Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017” Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića, u izdanju Filmskog centra Srbije biće 14. avgusta (19h); a “Više od istine – Kadijević o Kadijeviću” Dejana Ognjanovića, u izdanju kuće Orfelin održaće se 16. avgusta (19h). U sredu 15. avgusta za goste festivala biće organizanovan izlet do rodne kuće glumice Sonje Savić u Donjoj Gorevnici i Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku.

KOSTA RISTIĆ o filmu „Banditi u potrazi za mamom“: Naturščici moraju da veruju reditelju
Za nagrade će se nadmetati i “Patuljci sa naslovnih strana”, “Prokleti pas”, “Nigde”

U oviru postfestivalskog programa “Preko plota” 18. avgusta, festivalska publika moći će da pogleda i dve srpske manjinske koprodukcije – filmove “Žaba” (scnariste Pjera Žalice i reditelja Elmira Jukića, BiH); i “Godina majmuna” (Vladimira Blaževskog, Makedonija). Osim toga, biće priređena i projekcija dokumentarnog filma “Zarobljeno vreme” autora Milana Nikodijevića.

42. Festival filmskog scenarija plakat
U konkurenciji za nagrade su i filmovi “”Grande Punto”, “Horizonti”, “O bubicama i herojima”

42. FFS biće specifičan i po tome što će imati i svoj prateći muzički program. Tako će u ponedeljak 13. avgusta na novom Trgu kulture u Vrnjačkoj Banji u 19h nastupiti Nikola Pejaković Kolja sa svojim bendom “4 prsta”. Na istom mestu i u isto vreme narednih festivalskih dana filmsku muziku sviraće “The boneshakers”.

PETAR PAŠIĆ: Ljubav će spasiti svet, bez nje ničeg neće biti
Publika u Vrnjačkoj Banji videće i ostvarenja “Godina majmuna”, “Žaba”, “Meso”

U saradanji sa RTS ove godine u konfrencijskoj sali hotela “Fontana” 16. avgusta održače se i simpozijum na temu “TV film na filmskom festivalu”. Moderator će biti Nebojša Bradić. Posle simpozijuma u vrnjačkom bioskopu biće prikazane i tri TV drame – “Beogradska trilogija” Biljane Srbljanović; “Paviljoni” Milene Marković; i “Ne igraj na Engleze” Vladimira Đurđevića. U pitanju su TV adaptacije poznatih pozorišnih komada, koje su nastale u koprodukciji RTS-a i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Završen 47. Sofest: Gran pri za najbolji film – „Izgrednicima“
42. Festival filmskog scenarija plakat
Vrnjačka Banja u ovoj godini obeležava veliki jubilej, 150 godina postojanja, Foto: Facebook / 42. FFS

O tri nagrade 42. FFS, koji se održava u godini velikog jubileja za Vrnjačku Banju, 150 godina postojanja, odlučivaće tročlani žiri. Članovi su Ivan Velisavljević , Boško Ruđinčanin i Bojan Vuletić. Festival će biti zatvoren svečanom dodelom nagrada 17. avgusta (od 20,30h). Umetnički direktor 42. Festivala filmskog scenarija je glumac Marko Živić. Organizator je Kulturni centar Vrnjačka Banja, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Vrnjačka Banja.

A. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde