40 godina na sceni: “Električni orgazam” u Kombank dvorani

0
59

Najdugovečniji beogradski novotalasni bend obeležava svoj jubilej.

40 godina na sceni: "Električni orgazam" u Kombank dvorani

Legendarna grupa “Električni orgazam” ove godine slavi 40 godina postojanja! Tim povodom krenuće na slavljeničku turneju širom regiona. Centralna proslava biće simbolično obeležena u Beogradu, gde je sve počelo. Koncert je najavljen u Kombank dvorani 19. marta, gde je bend nastupio i prvi put u karijeri. Ova svirka i velika žurka održaće se u okviru četvrtog izdanja Kontakta.

Kultni bend “Električni orgazam” objavio album “Gde smo sad?”
40 godina na sceni: "Električni orgazam" u Kombank dvorani
Gile i Ljuba, Foto: Patricija Punki

– Jako sam uzbuđen što ćemo naš veliki beogradski koncert održati u dvorani iz koje je sve krenulo i koja je jako bitna za istoriju benda. Naši fanovi znaju da smo Ljuba, Jovec i ja nakon koncerta grupe grupe “Leb i sol” u Domu sindikata (današnjoj Kombank dvorani) otišli u kafanu “Mornar” i tamo napravili “Električni orgazam”. Pored toga, u istoj dvorani je nedavno održana i premijera filma “Električni orgazam za ljude budućnosti”, autorke Marije Vukić. Mislim da je ta dvorana idealna za svečanost koja nas očekuje! – izjavio je Srđan Gojković Gile, frontmen “Orgazma”, pred beogradski koncert.

12. Beldocs: Proglašeni pobednici, premijerno prikazan film “Električni orgazam za ljude budućnosti”
40 godina na sceni: "Električni orgazam" u Kombank dvorani
Foto: Zoran Radomirović Švaba

Urbana legenda kaže da je bend nastao 13. januara 1980. Ime “Električni orgazam” predložio je Gile, pošto mu je to prvo palo na pamet, želeći da na taj način namerno provocira i šokira tadašnji establišment.
– Tog dana bili smo na koncertu grupe “Leb i sol”. Koncert je bio super, ali to nama, koji smo slušali to što smo slušali, sa nabujalom tinejdžerskom energijom, jednostavno nije bilo dovoljno. Hteli smo nešto drugo. Posle koncerta smo otišli u kafanu “Mornar”. Bila je, za to vreme jedna uobičajena situacija – nema konobara. Tako je i nastala jedna od naših prvih pesama “Konobar”. Te iste večeri nastao je i “Električni orgazam” – sećaju se članovi ovog kultnog sastava.

“Eva Braun” i Gile objavili spot za pesmu “Put za Lisabon”

– Za dva meseca su svi u Jugoslaviji znali za bend! – seća se Gile.
Od tada je prošlo 40 godina, a u međuvremenu “Električni orgazam” je promenio mnogo članova i postava, preživeo i nadživeo nekoliko ratova i država, objavio mnogo antologijskih albuma i pesama, održao dosta koncerata, nebrojeno puta podigao veliku prašinu, bio na ivici raspada, ali je ipak opstao! I danas ponosno i uzdignute glave predstavlja jedan od najznačajnijih bendova sa ovih prostora. A, nosi i titulu najdugovečnijeg beogradskog novotalasnog benda.

Ulaznice za slavljenićki beogradski koncert 40 godina “Orgazma” biće dostupne od petka, 17. januara.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde