4. ŠIFF: 10 debitantskih zapaženih filmova u konkurenciji za nagradu

0
58

Od 13. do 15. decembra u Kragujevcu će se održati 4. Šumadijski Intenacionalni Filmski festival (ŠIFF).

4. ŠIFF: 10 debitantskih zapaženih filmova u konkurenciji za nagradu

Na festivalskom programu je 10 debitantskih dugometražnih filmova, koji su bili zapaženi i nagrađivani u protekloj godini. Nakon projekcija biće organizovani razgovori sa rediteljima, a publika će svojim glasovima odrediti kome će pripasti nagrada za najbolji film. Inače, ŠIFF prvi put od svog osnivanja ove godine uvodi novčanu nagradu za najbolje debitanstsko ostvarenje. Uz podršku Filmskog centra Srbije dodeliće reditelju laureatu 60.000 dinara.

Ovacije na srpskoj premijeri za film “Dnevnik Diane Budisavljević”

– Obezbeđena sredstva za nagradu su simbolična, ali kao što našem festivalu pomažu da se pozicionira na mapi internacionalnih festivala, nadamo se da će i pobedniku biti stimulans za uloženi rad! – navode organizori.

4. ŠIFF: 10 debitantskih zapaženih filmova u konkurenciji za nagradu

Na programu 4. ŠIFF-a, ujedno i filmovi koji konkurišu za nagradu su: nemački “Atlas” reditelja Davida Nawratha; hrvatski “Dnevnik Diane Budisavljević” u režiji Dane Budisavljević; francuski “Užareni duh” čiji je reditelj Stéphane Batut; i domaći “Taksi bluz” Miroslava Stamatova; rediteljski prvenac Gordana Kičića “Realna priča”; “Asimetrija” u režiji Maše Nešković; “4 ruže” Vasilija Nikitovića; “Psi umiru sami” Nikole Petrovića; “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića; i “Ekipa” Marka Sopića.

VASILIJE NIKITOVIĆ: “4 ruže” mali film koji diže veliku prašinu

U Domu omladine Kragujevac biće prikazan program “Nacionalna klasa” sa osam kratkometražnih domaćih filmova (po četiri u petak i subotu), a to su “Bambilend” (Režija: Danilo Stanimirović); “Šafarikova 19” (Lana Pavkov); “Gužva” (Iris Janković); “Jesenji valcer” (Ognjen Petković); “Dinosaur” (Siniša Cvetić); “Divan dan” (David Jovanović); “Kada sam kod kuće” (Ivana Todorović); i “Mi smo videli leto” (Nikola Stojanović).

Novi spot “Deda Mraz je švorc” Kralja Čačka sa scenama iz “Realne priče”

U pratećem programu festivala publika će u Domu omladine imati priliku da vidi i pet austrijskih filmova kratkog metra. Biće predstavljeni naslovi koji su bili u nominaciji ili su dobitnici Austrijske filmske nagrade za kratki film.

Cena ulaznice je 300 dinara za festivalski dan, a ulaz na festival kratkometražnog filma je slobodan.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde