4. Pozorišno proleće: Trijumf predstave “Tartif”

0
30

U Šabačkom narodnom pozorištu, od 8. do 16. aprila, održano je četvrto izdanje festivala “Pozorišno proleće”. Poslednje festivalske večeri dodeljene su nagrade, a u čast nagrađenih izvedena je predstava “Limunacija” u režiji Nebojše Bradića.

4. pozorišno proleće šabac nagrađeni
Dobitnici nagrada na 4. Pozorišnom proleću, Foto: Šabačko pozorište

U takmičarskom programu učestvovalo je sedam predstava iz cele Srbije, po izboru selektora i direktora festivala Zorana Karajića. Ovogodišnja selekcija nosila je naziv “Neprilagođeni u klasici”, jer su u fokusu bili klasični pisci. A najviše nagrada u Šapcu pripalo je predstavi “Tartif” u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

4. Pozorišno proleće: Sedam predstava u takmičarskom programu

Stručni žiri bio je u sastavu Karpo Godina (predsednik); Nikola Ristanovski; i dr Petar Kaukov. Oni su posle sedam dana ozbiljnih i raznovrsnih pozorišnih događaja, kako su naveli “rukovodeći se kriterijumom kreativne minucioznosti u umetničkom radu”, jednoglasno doneli odluke o dodeli priznanja. A, nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je predstavi “Tartif” po motivima originalne Molijerove drame, autora i reditelja Igora Vuka Torbice (scenografija Andreja Rondović; kostimografija Jelisaveta Tatić Čuturilo; kompozitor Vladimir Pejaković; u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu).

4. pozorišno proleće TARTIF
“Tartif”, najbolja predstava u celini, Foto: Šabačko pozorište

Za ulogu Marijane u ovoj predstavi nagrađena je Danica Grubački za najbolju mladu glumicu, dok je njena koleginica Hana Selimović za ulogu Dorine, proglašena za najbolju žensku ulogu, a Saša Torlaković, koji je tumačio Tartifa, dobio nagradu za najbolju mušku ulogu. Još dve nagrade stručnog žirija pripale su “Tartifu”, i to za najbolju režiju Igoru Vuku Torbici, i najbolju muziku kompozitoru Vladimiru Pejkoviću.

“Pozorišno proleće” u Šapcu: “Carstvo mraka” najbolja predstava

– Nekako se osećam svečarski, ponosno, danas je tako a sutra je novi dan. U našem poslu to je tako, uvek sve ispočetka, kao da ovoga nije ni bilo. Inače, ovaj festival je jako važan i važno je ovo pozorište i ovaj grad – rekao je glumac Saša Torlaković.

“Balkanski špijun”, nagrada publike sa ocenom 4,75, Foto: Šabačko pozorište

Nagrada za kreativna glumačka ostvarenja u tandemu osvojili su Ljubomir Bandović i Nela Mihailović za uloge Ilije i Danice Čvorović u predstavi “Balkanski špijun”, u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Novinarski žiri 4. Teatarskog festivala “Pozorišno proleće” bio je u sastavu: Teofil Pančić; Aleksandra Ćuk; i Gordana Manjenčić. Ovaj žiri doneo je odluku da se Nagrada “Zalog za budućnost” dodeli glumcima Marti Bjelici i Joakimu Tasiću. Priznanje se dodeljuje mladom glumcu kome žiri predviđa bogatu i uspešnu karijeru na osnovu dosadašnjih rezultata.

5. Bucini dani: Gran pri festivala Saši Torlakoviću
Hana Selimović, nagrada za najbolju žensku ulogu, Foto: Šabačko pozorište

– Marta Bjelica je u impresivnom sadejstvu sa svojim koleginicama briljira u ulozi mlade Petrije, možda i najtežem glumačkom zadatku u predstavi ”Petrijin venac”, Ateljea 212. Joakim Tasić pripada nagrada za izuzetno komičarsko ostvarenje u veoma zahtevnoj i stilski rizičnoj ulozi Simeona Njegovana u predstavi “Korešpodencija”, Zvezdara teatra – obrazložio je svoju odluku novinarski žiri.

Hana Selimović odbila da primi nagradu Narodnog pozorišta
Saša Torlaković, nagrada za najbolju mušku ulogu, Foto: Šabačko pozorište

Na ovogodišnjem Pozorišnom proleću prvi put je za svoju omiljenu predstavu u zvaničnoj konkurenciji za nagrade glasala i publika. Gledaoci su ocenjivali predstave od jedan do pet, a prvu nagradu publike, sa najvećom ocenom 4,75, dobila je predstava “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića u režiji Tatjane Mandić Rigonat u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde