4. Pozorišno proleće: Sedam predstava u takmičarskom programu

0
106

Četvrto izdanje šabačkog festivala “Pozorišno proleće” održaće se od 8. do 16. aprila u Šabačkom narodnom pozorištu.

4. Pozorišno proleće: Sedam predstava u takmičarskom programu

Ove godine selekcija nosi naziv “Neprilagođeni klasici” zbog toga što su tekstovi klasičnih pisaca u fokusu festivala. Osnivač, selektor i direktor Festivala Zoran Karajić odabrao je sedam predstava za takmičarski program. To su predstave: “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta iz Beograda; “Petrijin venac” Ateljea 212; “Korešpodencija” Zvezdara teatra; “Veštice iz Salema” Srpskog narodnog pozorišta; “Tartif” Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta; “Hronika palanačkog groblja” Kruševačkog pozorišta; i “Ujka Vanja” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. A, završne večeri, u čast nagrađenih biće odigrana predstava “Limunacija” prema tekstu Duška Kovačevića u režiji Nebojše Bradića i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša.

JDP: Egon Savin režira “Ujka Vanju”

– Godina je bila prepuna izvanrednih predstava koje su rađenje po tekstovima iz ranijih vremena, pa ih možemo nazvati klasičnim. Mene je interesovao pogled iz ovog vremena na te tekstove koje su uglavnom radili mlađi reditelji. Naišao sam čak na bolji odziv publike prema takvim tekstovima nego prema savremenim. I, zbog toga sam fokus selekcije usmerio na klasične pisce tumačene u ovome vremenu – kaže Karajić.

On dodaje da se naslov selekcije “Neprilagođeni klasici” odnosi na život klasičnih pisaca koji su gledali u budućnost. A, i koji su zbog toga u svom vremenu bili neprilagođeni, buntovni.

“Pozorišno proleće” u Šapcu: “Carstvo mraka” najbolja predstava
4. Pozorišno proleće: Sedam predstava u takmičarskom programu
Konferenciji za novinare u Zvezdara teatru, Foto: Promo

Pisac Dušan Kovačević, predsednik Umetničkog saveta festivala, kaže da je stigla jedna potpuno nova generacija pozorišne publike za koju će klasici biti premijera.
– Pozorište je jedna od prolaznih umetnosti jer se brzo smenjuje ono što je za nas bitno. Sećanje u pozorištu je vezano za publiku. Tu i tamo postoje snimci predstava, ali pozorište živi isključivo kada gledalac dođe u salu – navodi Kovačević.

Ovaj festival upisuje Šabačko pozorište velikim slovima na pozorišnu mapu Srbije, ističe Milena Bogavac, v. d. direktorka Šabačkog pozorišta. Ona je najavila prateći program koji ima cilj da publici pruži bogat sadržaj i van teatra.

Narodno pozorište: Premijerno izveden “Balkanski špijun”, ansambl predstavu posvetio Predragu Ejdusu

– Šabac nema publiku koja je stručna i može da gleda više predstava dnevno, pa tako ne želimo da publiku iscrpljujemo na takav način. Ideja nam je da kroz niz pratećih programa stvorimo drugačiju atmosferu, drugačiju temperaturu u zajednici i u samom gradu. Počećemo sa jednim velikim koreografisanim performansom na Trgu šabačkih žrtava. Zatim će biti organizovana izložba koja je posvećena retrospektivi festivala. Ono što je centralni deo pratećeg programa je scena “Lasta”. Tu će biti organizovani programi za decu. Ideja nam je da svi ovi programi koji se događaju na ulici budu besplatni, tako da i oni ljudi koji ne dolaze na festival ipak mogu nešto od njega da dobiju – kazala je Bogavac.

U pratećem programu je i premijerna projekcija kratkog dokumentarnog filma o festivalu. A, deo izložbe na otvorenom činiće i mini-skulpture legendarnih glumaca Šabačkog pozorišta, među kojima su: Ljubiša Jovanović; Mira Stupica; Boris Kovač; Branka Crnomarković; i Cane Firaunović. Ovi radovi ostaće u javnom prostoru, sve do kraja Festivala, a publika i prolaznici, moći će da se slikaju sa njima.

26. Vršačka pozorišna jesen: Za publiku najbolja predstava “Korešpodencija”, za žiri “Anika i njena vremena”
4. Pozorišno proleće: Sedam predstava u takmičarskom programu
Konferenciji za novinare u Zvezdara teatru, Foto: Promo

Zvanični žiri festivala čine regionalni umetnici: reditelj i pisac Karpo Godina iz Ljubljane; glumac Nikola Ristanovski iz Skoplja; i reditelj i profesor Petar Kukov iz Sofije. Oni će dodeliti sedam nagrada: za najbolju predstavu; režiju; najbolju mušku i žensku ulogu; i tri nagrade po izboru. Novinarski žiri koji čine Teofil Pančić iz lista “Vreme”; Aleksandra Ćuk iz “Danasa”; i Gordana Manjenčić novinarka RTS-a. Oni će dodeliti nagradu “Zalog za budućnost” mladom glumcu kome predviđaju bogatu i uspešnu karijeru na osnovu dosadašnjih rezultata. Od ove godine i publika će dodeljivati nagradu za najbolju predstavu.

Članica Umetničkog saveta festivala glumica Mira Banjac veruje u odabrane naslove, kao i da će ovaj festival biti pravo proleće. Reditelj Nebojša Bradić, takođe član saveta, ukazao je na visok kvalitet predstava i jasan profil festivala. On je ocenio ovogodišnju selekciju kao “ogledanje stare i nove klasike”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde