4. Pozorišni Kustendorf: “Cena života” najbolja predstava festivala

0
103
4. Pozorišni Kustendorf: "Cena života" najbolja predstava festivala
Nagrade Zlatni list

Na Mećavniku se 25. i 26. oktobra pod sloganom “Društvo spektakla” održao 4. Pozorišni Kustendorf. Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada završen je festival.

4. Pozorišni Kustendorf: "Cena života" najbolja predstava festivala
“Cena života”

Nagradu Zlatni list za najbolju predstavu na 4. Pozorišnom Kustendorfu žiri je dodelio Filmskoj akademiji iz Lođa (Poljska) za komad “Cena života” Martine Majo.
– Baveći se temom koja ih se tiče i dotiče, upečatljivom i ujednačenom zajedničkom igrom glumci ove predstave uspeli su da uzdrmaju gledaoce istovremeno izazivajući u nama osećanje neprijatnosti i empatije, navodeći nas na duboko preispitivanje sopstvenih stavova prema invaliditetu i “ceni života” – navodi se u obrazloženju žirija. Nagradu je uručio osnivač Festivala, proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

Društvo spektakla: 4. Pozorišni Kustendorf 25. i 26. oktobra na Mećavniku
4. Pozorišni Kustendorf: "Cena života" najbolja predstava festivala
Ovogodišnji laureati – Sergej Čurakov, Sofija Mijatović i Milja Mazarak

Nagrada Zlatni list za najboljeg glumca pripala je Sergeju Čurakovu iz Državne pozorišne akademije iz Jaroslavlja (Rusija) za ulogu Andreja Prozorova u predstavi “Čehov.nekst (Čehov.next)”. Kako je obrazložio žiri, “glumac je promišljeno i precizno minimalističkim sredstvima izgradio i dosledno igrao tragikomičnog Čehovljevog junaka”.

Za najbolju glumicu proglašena je Sofija Mijatović za ulogu u predstavi “Kiseonik” Ivana Viripajeva Akademije umetnosti u Novom Sadu. Priznanje za najbolju režiju, posvećenost u radu sa glumcima i preciznost rediteljskog izraza, otišlo je u ruke Milje Mazarak, takođe za predstavu “Kiseonik” Akademije umetnosti u Novom Sadu.

3. Jesenji pozorišni festival: “Zlatni list” za predstavu “Dok čekamo Godoa”

O dobitnicima Zlatnog lista odlučivali su članovi ovogodišnjeg žirija: glumica Jovana Stoiljković; dramaturg Jelena Mijović; i reditelj Veljko Mićunović.

Tokom dvodnevnog festivala na Mećavniku pored takmičarskog bio je i zanimljiv prateći program. Izvedena je predstava “Zašto je poludeo gospodin R” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kao i “Moje dete” Beogradskog dramskog pozorišta. Takođe, organizovana je panel diskusija “Pozorište u društvu spektakla” i predstavljena je knjiga “Ruski krst” Zorana Šaponjića. A, učesnici i gosti festivala uživali su i u muzičkom programu i noćnom provodu na Mećavniku.

Kusturica o Mihiću: Bio je naš filmski Čehov

– U čovekovoj podsvesti postoje slojevi koji su kroz vekove, od pećine pa na ovamo, pretvarali čoveka u biće koje je uzdrhtavalo i koje je pored svojih egzistencijalnih problema uvek imalo vremena da reaguje na sve vidove onoga što se danas pogrdno zove spektaklom, ali ipak onim što ga dovodi do katarze. Dobro pozorište, dobar film, uvek nas dovode do te, u čovekovom biću postojeće, ideje o katarzi! – zaključak je Emira Kusturice na panel diskusiji “Pozorište u društvu spektakla”.

E. A. / Foto: Pozorišni Kustendorf

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde