4. Dok’n’Ritam: “Mi smo na putu, mi pravimo put”

0
37

Festival će se ove godine održati u Dorćol Platzu, Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski Grad od 13. do 16. juna.

4. Dok’n’Ritam: "Mi smo na putu, mi pravimo put"

“Mi smo na putu, mi pravimo put” – slogan je četvrtog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam (DnR). Festival je prvi ovakav u Srbiji, a premijerno izdanje imao je u junu 2016. Cilj manifestacije je, pre svega, edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način, odnosno čuvanje dokumenata iz oblasti muzike. Festival se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela. U takmičarskom delu, za nagrade (žirija i publike) takmiče se dokumentarni filmovi čija je tema muzika. Nagrada festivala sastoji se od replike skulpture čiji je autor evropski poznat vajar Vitold Košir i nagradnog fonda FCS i donatora-sponzora.

Veče puno emocija: Premijerno prikazan film “Nebeska tema”

U revijalnom delu prikazuju se muzički dokumentarci svetske produkcije. Koncerti su takođe sastavni deo programa, kao i gostovanja muzičara i filmskih stvaraoca koji učešćem na tribinama, tematskim panelima, doprinose afirmaciji osnovne ideje, a to je čuvanje Dokumenata Našeg Ritma, što je tematski okvir festivala.

– Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi DnR 04. Filmovi na programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopsvenog puta, ne odustajanje od pomeranja granica, jeste uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike – objašnjavaju organizatori Festivala.

Predstava “Pisma iz Avganistana” po knjizi Goluba iz “Goblina”

Ove godine se za dve nagrade takmiči 10 filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji. Gledaćemo filmove o prvom albumu grupe “Laibach”; Vladi Kreslinu; Marku Rainey; putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja; multimedijalnim pank i džez umetnicima; “Nebesku temu”; put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa… O nagradama će kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri u uobičajenom sastavu – reditelj, muzičar, novinar.

Darko Lungulov snima film “YU grupa – Priča o bratstvu i jedinstvu”

Sekcija Work in Progress predstavlja publici dokumentarne projekte u nastajanju. Ovog puta to su Rok kamp za devojčice – Projekat Femix i “YU grupa – priča o bratstvu i jedinstvu” Darka Lunglulova. Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala jeste promocija knjige “Život sa Idi(j)otima” i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr Fritza, u okviru programske celine Notabook. U okviru iste celine biće predstavljene i knjige “Našao sam dobar bend” Borisa Hrepića; “Pamtite me po pjesmama mojim” Bogice Mijatovića; “Trenutak koji čekam” Miroslava Dimića; “Muzika & muabeti” Nenada Georgievskog.

Sa gostima iz regiona razgovaraće se o njihovim filmovima i podeliće iskustva vezana za put kojim ide muzički dokumentarac kao forma, odnosno, koje granice su na planu afirmacije podžanra pomerene minulih godina. Na DnR 04 sviraće se bluz koji dolazi direktno sa iskustvom iz Memfisa. Eksplozivni lucidni duo “Skijaš i Yeti” će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg BUNT ROK Festivala. Detaljan program DnR 04 je OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde