3. RSFF: Zlatni klip stručnog žirija filmu “Između dana i noći”

0
81

Proglašenjem pobednika, u nedelju, 23. juna, svečano je zatvoren treći Ravno Selo Film Festival.

3. RSFF: Zlatni klip stručnog žirija filmu "Između dana i noći"
Andro Martinović prima nagradu Zlatni klip, Foto: Promo

Po odluci stručnog žirija Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta osvojio je crnogorski reditelj Andro Martinović za film “Između dana i noći”. Njemu je pripala i novčana nagrada u iznosu od 1.500 evra. Laureatu je nagradu uručila predsednica žirija Marijana Janković, glumica našeg porekla koja ima ozbiljnu karijeru u Danskoj. Osim nje, u žiriju su bili i reditelj Darko Bajić i Aleksandar Protić, dizajner zvuka i producent.

3. RSFF: Italijanski umetnici otvorili festival
3. RSFF: Zlatni klip stručnog žirija filmu "Između dana i noći"
Andro Martinović, Marijana Janković i Aleksandar Protić, Foto: Promo

– Film “Između dana i noći” Andra Martinovića je odabran jednoglasnom odlukom stručnog žirija kao najbolji na ovogodišnjem izdanju Ravno Selo Film Festivala. Kroz formu omnibusa Martinović je na vizuelno uzbudljiv način ispričao veoma emotivnu i snažnu priču o tri generacije očeva i sinova i njihovim životima i smrti. Prateći junake u tri prelomna perioda za istoriju ovog dela sveta (kraj Drugog svetskog rata; pad Berlinskog zida; raspad Jugoslavije), film preispituje odluke očeva i sinova koje se neminovno reflektuju ne samo na njihove živote, već i na širi društveni kontekst. A, koji je zapravo sistemom spojenih sudova povezan sa samim akterima. Svaka smrt povezana je sa nastavkom jednog ili nekoliko života, a jedan neispaljeni metak alegorijski će usmrtiti mnoge generacije koje dolaze – obrazložio je žiri.

“Između dana i noći” Andre Martinovića uskoro u bioskopima Srbije
3. RSFF: Zlatni klip stručnog žirija filmu "Između dana i noći"
Zbog vremenskih neprilika svečano zatvaranje održano je u osnovnoj školi “Branko Radičević”, Foto: Promo

Zlatni klip za najbolji film po izboru publike dobio je italijanski film “Čovek koji je kupio mesec”, reditelja Paola Zuke. Dobitniku je pripao i novčani deo u iznosu od 1.000 evra.
– Film “Čovek koji je kupio mesec” Italijana Paola Zuke najbolji je po mišljenju žirija publike. Urnebesna komedija o sardinijskom ribaru koji je obećao mesec ženi koju voli i o frenetično smešnoj potrazi za njim, osvojila je srca publike Ravnog Sela – naveo je žiri publike. Članovi su, inače, bili: Maja Maraš, predsednica Aktiva žena Ravnog Sela; Veselin Crnovčić, sveštenik Ravnog Sela; i Maja Milinić, direktorka osnovne škole “Branko Radičević” u Ravnom Selu.

RSFF 2018: “Zlatni klip” publike za “Led”, a stručnog žirija za “Ederlezi Rising”
3. RSFF: Zlatni klip stručnog žirija filmu "Između dana i noći"
Prvi metar za Andriju Mugošu, Foto: Promo

Plaketu Prvi metar za najbolji kratkometražni omladinski film dobio je film “Praskozorje”, Andrije Mugoša sa Akademije umjetnosti Cetinje uz novčanu nagradu od 500 evra. Kako je žiri ocenio, ovo ostvarenje je vizuelno i montažno precizno, na vešt način prikazuje kontrast prelepih predela Crne Gore i beznađa koje u njemu vide nove generacije. Hrabra tema koja u srž postavlja pitanje slobode. Da li između dileme – “tamo negde” biti bilo šta ili naizgled nigde biti to što jesi, možda postoji i treće rešenje?!

Specijalno priznanje žirija osvojio je kratkometražni omladinski film “Zalazak”, Dušanke Belade studentkinje Akedemije umetnosti iz Novog Sada. Žiri je naveo da film “u svega sedam minuta je smestio na vrlo zreo ispričan način, priču o ljubavi, poverenju i krugovima istog.”

LAZAR RISTOVSKI: Film “Kralj Petar Prvi” smo napravili u slavu Srbije
3. RSFF: Zlatni klip stručnog žirija filmu "Između dana i noći"
Lazar Ristovski i voditelji programa, Milan Kolak i Lora Đurović, Foto: Promo

Proglašen je i pobednik filmske radionice u saradnji sa revijom “Filmić”, čiji je mentor bila Lora Đurović. To je film “Sergej kruži Ravnim Selom”, koji su napravili Stefan Asentić, Luka Đuričin i Jovana Dević uz pomoć osmogodišnje glumice Milice Bašić.
– Zbog prikazanog ogromnog entuzijazma, savladavanja ozbiljnih prepreka uz paralelno polaganje prijemnog ispita na Akademiju umetnosti u Novom Sadu – autori filma su uspeli da ga sami snime i montiraju, i na jedan humorističan način prikažu priču u kojoj se svako od nas može prepoznati – obrazložio je žiri.

Trejler za komediju Vinka Brešana “Koja je ovo država” sa Ristovskim, Kavacom, Bogdanom, Olbrickim…
3. RSFF: Zlatni klip stručnog žirija filmu "Između dana i noći"
Festivalski tim, Foto: Promo

Lazar Ristovki, osnivač festivala, pozdavio je publiku i zahvalio se celom Ravnom Selu i timu festivala i izjavio:
– Projekat novog Doma kulture je gotov! Dozvola se očekuje sledeće nedelje, kako bi se počelo sa gradnjom. Planira se da novi Dom bude gotov za Ravno Selo Film Festival 2021. godine – izjavio je Ristovski.

Kao i predhodne, i ove godine festival se održao uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu; Ministarstva kulture Republike Srbije; Grada Vrbasa; i producentske kuće “Zillion film”; te mnogih sponzora i prijatelja festivala.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde