Ravno Selo Film Festival 2019 od 21. do 23. juna

0
115

I ove godine Ravno Selo ugostiće filmadžije, a ljupkim vojvođanskim mestom kružiće filmske priče.

Ravno Selo Film Festival 2019 od 21. do 23. juna

Ravno Selo Film Festival imaće treće izdanje od 21. do 23. juna. Ovaj festival je orijentisan ka mladima, na njemu se prikazuju debitantski filmovi, odnosno prvi ili drugi film reditelja. Novina ove godine je konkurs za debitantski scenario. Na njega će moći da se prijave svi autori po čijem scenariju do sada nije nikada snimljen dugometražni igrani film. Tradicionalno, biće pored filmskog upriličen i muzički program. Kako je najavljeno, ove godine će numere iz domaćih filmova izvesti (u manjem sastavu) Novosadska filharmonija.

RSFF 2018: “Zlatni klip” publike za “Led”, a stručnog žirija za “Ederlezi Rising”
Dom kulture u Ravnom Selu
Dom kulture u Ravnom Selu, Foto: Promo

Ravno Selo Film Festival je nastao na inicijativu glumca i producenta Lazara Ristovskog da se obnovi ravnoselski Dom kulture koji je izgoreo 2016. i da se publici u ovom kraju približe filmska umetnost i filmski stvaraoci. A, kada je Dom kulture izgoreo pre tri godine, na besplatnu projekciji filma “Dnevnik mašinovođe” došlo je više od 1.500 meštana ovog i okolnih sela. Tada se zapravo rodila ideja o festivalu.
– Naša ideja sa projekcijom filma je bila se skrene pažnja Opštini i pokrajini da se Dom kulture obnovi i ne ostane zgarište. Nakon velikog odziva te projekcije došli smo na ideju da pokrenemo festival. I evo, već je treća godina kako ga održavamo. Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano pet ili šest filmova, program ćemo naknadno najaviti, a kako Dom kulture još nije rekonstruisan, čekamo da dobijemo građevinsku dozvolu da ga podignemo, pa ćemo moći da pravimo i dnevne projekcije, ne samo večernje – rekao je Petar Ristovski, direktor RSFF na konferenciji za novinare na nedavno održanom FEST-u.

LAZAR RISTOVSKI: Film “Kralj Petar Prvi” smo napravili u slavu Srbije
Dom kulture u Ravnom Selu, Foto: Promo

Marko Čkonjević, umetnički direktor ovogodišnjeg izdanja festivala, dodao je da će 2019. domaćin festivala biti Akademija umetnosti u Novom Sadu, a gostujuća akademija biće Fakultet dramskih umetnosti sa Cetinja.
– Ostajemo verni konceptu festivala. Imaćemo program prvog i drugog dugometražnog filma, čiji će i ove godine biti gost selektor Ivan Karl, i program omladinskog kratkog filma, koji će prikazati studentske radovi dve akademije. Nagrade na festivalu će biti kao i prošle godine: “Zlatni klip” za najbolji film po izboru publike; i “Zlatni klip” za reditelja debitanta; a program kratkog omladinskog filma dodeljuje nagradu za najboljeg mladog autora. Festival posebnu pažnju posvećuje radionicama, odnosno pratećim programima, pa su masterklasove do sada držali renomirani umetnici poput Mirjane Karanović, Radeta Šerbedžije… Ove godine radionica kostima je novina, a držaće je Boris Čakširan. On je, između ostalog, radio kostime za film i seriju “Kralj Petar Prvi”. Biće organizovana i prateća izložba njegovog dosadašnjeg opusa. Na radionici režije će učestvovati pobednici Smotre kratkog đačkog filma – “Filmić” iz Novog Sada. Oni će sa mentorom u vreme trajanja festivala raditi film, koji će biti prikazan na zatvaranju – rekao je Čkonjević.

Trejler za komediju Vinka Brešana “Koja je ovo država” sa Ristovskim, Kavacom, Bogdanom, Olbrickim…
Marko Čkonjević i Petar Ristovski, Foto: FEST

Tročlani žiri će odlučiti o najboljem scenariju i dobitnik će kao nagradu dobiti novčani iznos od 1.500 evra.
– Ove godine konkurs za debitantski scenario podržao je “Zilion film”, pa će pobednik moći sa našom producentskom kućom ga dalje razvija kako bi se jednom našao na filmskom platnu. Ideja nam je da svake godine privučemo novog producenta. Konkurs je otvoren od 3. aprila do 6. maja – rekao je Petar Ristovski.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde