39. Borini pozorišni dani: Festival se vraća u matični vranjski teatar

0
80

Najstariji pozorišni festival na jugu Srbije biće održan od 23. do 28. oktobra u Vranju.

39. Borini pozorišni dani: Festival se vraća u matični vranjski teatar
Pozorište “Bora Stanković”, Foto: Grad Vranje

Ovogodišnji, 39. Borini pozorišni dani ponovo će biti organizovani u matičnoj zgradi. Naime, nakon sedam godina izvođenja predstava na alternativnoj sceni u Domu vojske, obnovljeno je Pozorište “Bora Stanković” u Vranju. Vranjski teatar je izgoreo u požaru 2012. godine, i najzad je obnovljen i rekonstruisan. Svečano će biti otvoren 21. oktobra, kada će biti izvedena opera “Koštana” Petra Konjovića, u režiji Juga Radivojevića i produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda. Sutradan će domaći ansanbl premijerno odigrati “Nečistu krv”, koju je po Stankovićevom romanu dramatizovala Tijana Grumić, a režirao Jug Đorđević.

Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića “Koštana” posle 60 godina premijerno izvedena

Na 39. Borinim pozorišnim danima glavnim programom obuhvaćeno je šest predstava, a u sklopu pratećeg programa biće izvedene tri predstave i održaće se promocija knjige Ksenije Radulović, diplomiranog dramaturga i magistra teatrologije. Na festivalu će najbolju predstavu birati publika, a od sledeće godine uvodi se i žiri.

Festival će u sredu, 23. oktobra otvoriti Narodno pozorište iz Beograda predstavom “Rodoljupci”, rađenoj po istoimenoj komediji Jovana Sterije Popovića. Drugog dana festivala predstaviće se Bitef teatar sa predstavom “M. I. R. A” koja je posvećena životu i radu osnivača ovog pozorišta, Miri Trailović.

4. Pozorišno proleće: Trijumf predstave “Tartif”

Ljubitelji pozorišta će u petak, 25. oktobra, imati priliku da uživaju u savremenijoj verziji Molijerovog komada “Tartif”, rađen u koprodukciji novosadskog Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Sombora.

U subotu, 26. oktobra, Vranjanci će moći da odgledaju predstavu “Na Drini ćuprija”. Izvešće je glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Naredni dan je na repertoaru priča o čoveku u kandžama kapitalizma – “Zašto je poludeo gospodin R.” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. “Nečista krv” vranjskog Pozorišta “Bora Stanković” je na programu poslednjeg dana festivala.

24. Jugoslovenski pozorišni festival: Ko je junak našeg doba?

U pratećem programu biće izvedene predstave “Žurku kod plavog zeca” vranjskog pozorišta; monodrama Zorana Karajića “Bog te mazo” u režiji Tome Kuruzovića; i stand-up komedija “Najgori do sada” Marka Nikolića.

Pojedinačne karte prodavaće se po ceni od 600 dinara, a komplet ulaznica za ceo festival je 3.000 dinara.

Šabačko pozorište: Dodeljena Nagrada “Boris Kovač” i premijero izvedena “Šumadija”

Program Borini pozorišni dani 2019

Sreda, 23.10. – “Rodoljupci” J. S. Popović, Narodno pozorište Beograd, režija: Andraš Urban;

Četvrtak, 24.10. – “M.I.R.A”, Bitef teatar Beograd, režija: Andraš Urban;

Petak, 25.10. – “Tartif” Molijer, NP Sombor i SNP Novi Sad, režija: Igor Vuk Torbica;

Subota, 26.10. – “Na Drini ćuprija” Ivo Andrić, SNP Novi Sad, režija: Kokan Mladenović;

Nedelja, 27.10. – “Zašto je poludeo gospodin R.” Rajner Verner Fasbinder, Mihael Fengler, JDP Beograd, režija: Bobo Jelačić;

Ponedeljak, 28.10. – “Nečista krv” Bora Stanković/Tijana Grumić, Pozorište “Bora Stanković” Vranje, režija: Jug Đorđević.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde