36. Nušićevi dani: Predstava “Noćna straža” najbolja po oceni publike

0
137

U utorak, 23. aprila, u Centru za kulturu Smederevo svečanim programom dodele festivalskih nagrada završen je 36. Pozorišni festival Nušićevi dani koji se ove godine održavao pod sloganom “Nušić naš, evropski i svetski”.

36. Nušićevi dani: Predstava "Noćna straža" najbolja po oceni publike
“Noćna straža”, Foto: Centar za kulturu Smederevo / Nikola Živanović

Nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike pripala je predstavi “Noćna straža” prema tekstu Fedora Šilija, u izvođenju pozorišta Atelje 212, a u režiji Borisa Liješevića. Sa ocenom 4, 80 ova predstava je nadmašila ostala ostvarenja koje je publika imala prilike da prati i vrednuje u okviru festivalskog programa.U okviru svečanog programa zatvaranja festivala 36. Nušićevi dani u Velikoj dvorani izveden je kabare “Dobri čovek” inspirisan “Listićima” koje je mladi Nušić pisao dok je u Požarevcu izdržavao kaznu kao autor pesme “Dva raba”. U kabareu koga je režirala Tamara Antonijević Spasić igrali su Vesna Stanković, Ljiljana Blagojević i Branislav Tomašević.

35. Nušićevi dani: “Ožalošćena porodica” najbolja predstava po oceni publike
36. Nušićevi dani: Predstava "Noćna straža" najbolja po oceni publike
“Dobri čovek”, Foto: Nikola Živanović / Centar za kulturu Smederevo

Dobitnik nagrade “Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu, na osnovu glasova publike, je Ljubomir Bandović. I to za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta u Beogradu, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru pripala je ove godine dramskoj umetnici Radi Đuričin. Inače, žiri za dodelu ovog priznanja bio je u sastavu: Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednica žirija); Radmila Živković, dramska umetnica; i Milan Caci Mihailović, dramski umetnik.

Ljubomir Bandović za ulogu Ilije Čvorovića u “Balkanskom špijunu” dobitnik je nagrade “Milosav Buca Mirković”, Foto: Centar za kulturu Smerevevo / Nikola Živanović

Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović (statueta Branislava Nušića koja je dodeljena dobitniku Nušićeve nagrade za životno delo i plaketa sa likom Branislava Nušića koja je dodeljena za najbolju predstavu na festivalu); i dr Zoran Kuzmanović (plaketa sa likom Milosava Buce Mirkovića).

35. Pozorišni festival “Nušićevi dani”: Aleksandru Berčeku nagrada za životno delo
Rada Đuričin, dobitnik nagrade za životno delo glumcu komičaru, Foto: Centar za kulturu Smederevo / Nikola Živanović
Rada Đuričin, dobitnik nagrade za životno delo glumcu komičaru, Foto: Centar za kulturu Smederevo / Nikola Živanović

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje večeri po oceni publike tokom festivalskog programa dobili su: Vladan Milić za ulogu Ivana, umirovljenika, u predstavi “Ničiji sin” Beogradskog dramskog pozorišta; Ljubomir Bandović za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta u Beogradu; Jelena Cvijetić za ulogu Živke Popović u predstavi “Živi su, nije smešno” Puls teatra Lazarevac i Regionalnog pozorišta Novi Pazar; Ljiljana Stjepanović za ulogu Larise Sergejevne u predstavi “Šuplji kamen” Ustanove kulture “Vuk Karadžić” iz Beograda; i Nebojša Ilić za ulogu grofa Andrenjija Ištvana, mađarskog plemića u predstavi “Noćna straža” Ateljea 212 iz Beograda.

Foto: Centar za kulturu Smederevo /Nikola Živanović

Predstava “Ničiji sin” dobila je, prema vrednovanju obavljenom od strane publike, prosečnu ocenu 4,46; predstava “Balkanski špijun” 4,69; predstava “Živi su, nije smešno” dobila je ocenu 4,77; a predstavi “Šuplji kamen” pripala je ocena 4,27.

36. Nušićevi dani Foto Nikola Živanović
Foto: Centar za kulturu Smederevo /Nikola Živanović

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde