35. Valjevski Jazz Festival: Uvertira uz Dečji Jazz Fest, klinci džezeri oduševili

0
44

35. izdanje Valjevo Jazz Festivala održava se pod sloganom “Ljuto skovan jazz”, od 11. do 19. maja. 

35. Valjevski Jazz Festival: Uvertira uz Dečji Jazz Fest, klinci džezeri oduševili

Minulog vikenda se u Valjevu odigrala uvertiva u Jazz Festival. Naime, organizatori pre oficijelnog dela manifestacije, pažnju su posvetili deci i mladima. Tako je organizovan Dečji Jazz Fest. Klinci džezeri imali su šanse da nastupaju, i to su uradili perfektno. Bilo je besplatnih programa i radionica, orila se muzika na ulicama grada, a posle i u Centru za kulturu.

35. Valjevski džez festival: Ljuto skovan jazz
35. Valjevski Jazz Festival: Uvertira uz Dečji Jazz Fest, klinci džezeri oduševili

U nedelju, 12. maja, sijalo je sunce nad Valjevom, a učenici muzičkih i škole za strane jezike “Kontext” paradirali su gradom. Bila je to second line parada u stilu New Orleans Mardi Gras karnevalske parade. Organizatori žele da ona postane tradicija, kao i koncerti mladih izvođača. Kako su naglasili, jedan od ciljeva festivala jeste i pružanje sve potrebne pomoći za pokretanje Jazz odseka u Muzičkoj Školi “Živorad Grbić”.
Dečje pesme i svirka “Bow Lence Brass Banda”, u stilu džezera iz Nju Orleansa, izmamili su osmehe sugrađana. Neki su širom otvarali prozore, snimali Dečji Jazz karneval, a veći broj starijih priključio se mališanima. Prava Jazz žurka desila se na Velikoj sceni Centra za kulturu, uz fantastičan kvartet Nemanje Nikolića i fenomenalno izvođenje muzike iz Diznijevih crtaća.

Ovacijama završen 34. Valjevski džez festival
35. Valjevski Jazz Festival: Uvertira uz Dečji Jazz Fest, klinci džezeri oduševili

Mladi Valjevac, Ivan Teofilović, profesor saksofona i klarineta, animirao je učesnike karnevala, kao i slučajne prolaznike, koji su radosno uhvatili ritam “Kad sveci marširaju”. U dahu su stigli od Muzičke do Centra za kulturu.
– Malo sam pristrasan da bih sad komentarisao, ali srce mi je puno. Valjevo je danas bilo svet! Za ljudski razvoj i uspostavljanje vrednosnog sistema, važno je da deca imaju dodir sa umetnošću. Mislim da je ovo pravi način da im sve to učinimo dostupnim, da ih uključimo u programe. Jeste da treba puno energije, moramo animirati sugrađane… a ja sam pozvao valjevske muzičare da nam se priključe. Mislim da je upravo Valjevski Jazz Fest savršena prilika da nešto uradimo po tom pitanju, obzirom da imamo tradiciju od 35 godina. Svi zajedno treba da cenimo tu ostavštinu. Jer, bez tradicije – nema pogleda u budućnost! Jako sam ponosan, što moj grad ima takvu manifestaciju, kao što je Valjevski Jazz Festival, kojom mogu da se hvalim! – kaže Teofilović koji Jazz Fest prati od srednjoškolskih dana.

35. Beogradski džez festival:”Mingus Big Band”, Lojd, Sekaldi… Džez svetkovina od 22. do 27. oktobra
35. Valjevski Jazz Festival: Uvertira uz Dečji Jazz Fest, klinci džezeri oduševili

Zbog Ivana Simeunovića, takođe mladog i uspešnog Valjevca, brojni osnovci su zavoleli violinu. On predaje kamernu muziku u školi “Josif Marinković” u Beogradu i član je kvarteta Nemanje Nikolića. Simeunović naglašava da mora postojati velika ljubav, ali i pravi uzor, da bi pojedinac pronašao pravi put sopstvenih afiniteta. Potreban je i ogroman trud, ali je važno da mladi muzičari imaju i mnogo nastupa. Inače, Ivan osim što svira violinu, često je i u ulozi vokalnog soliste.
– Valjevski Jazz Festival je divan, osećam da je deo mene. Posebna mi je čast kada sviram za mlađu publiku jer možemo da im darujemo deo popularne kulture. Baš kao što je muzika iz Diznijevih filmova. Ovde se to desilo u kombinaciji sa horom i decom iz Valjeva. Nemanja Nikolić kvartet ovaj program izvodi četiri godine, a nas dvojica kao duet nastupamo već deceniju. Smatram da ovoj deci mogu da pomognem da, pre svega, izaberu kvalitet. Valjevci su veoma talentovani ljudi, priznati i cenjeni, i verujem da dajemo dobar primer – rekao je Simeunović.

“Valjevska odvala” održaće se u četvrtak, 16. maja, od 20h u Velikoj sali Centra za kulturu Valjevo. Ulaz je slobodan! 

E. A. / Izvor: Jazz Fest Valjevo; Foto: Dragan Krunić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde