Počinje 35. Festival novog filma i videa Alternative Film/Video

0
153

Festival Alternative Film/Video predstavlјa najnovije filmove kojima autori istražuju granice filmskog jezika i vizuelne ekspresije, predstavlјajući svoje lične, intimne svetove koje je moguće stvoriti samo inovativnim mogućnostima novih digitalnih medija. Specijalna gošća i članica žirija biće nemačka umetnica Hito Štejerl.

Alternative film video35. Festival novog filma i videa Alternative Film/Video biće održan od 13. do 17. decembra u Domu kulture “Studentski grad”. Festival je internacionalnog karaktera sa težištem na regionalnom povezivanju autora koji istražuju i inoviraju filmski jezik. Tema ovogodišnjeg izdanja, “Alternativni film kao subverzivna umetnost”, prilika je da se sagledaju i revalorizuju filmovi koji su svojom estetikom i sadržajem rušili ustalјene filmske, društvene i političke kodove. A, koje su autori stvarali uglavnom u kino klubovima ili samostalno, van ograničavajuće i kontrolisane profesionalne produkcije, poručuju organizatori.

Film „Pijavice“ Dragana Marinkovića u postprodukciji

Prvog dana festivala, 13. decembra, u Maloj sali u 17h časova biće prikazana retrospektiva “Subverzija u YU filmu”, za koju je filmove izabrao Slobodan Šijan. Ukazaće na korene radikalne formalne subverzije filmskih kodova začete pokretom Antifilm i filmovima Pansinija, Gotovca i drugih. Ali i na početke subverzije političkog sistema u filmovima Makavejeva, Žilnika, kasnije nazvanim Crni talas.
U 19,15h u Maloj galeriji biće otvorena izložba video-instalacija “S druge strane”, autorke Anice Vučetić.

Festival Allternative Film Video hito štejeri promo
Hito Štejerl, Foto: Promo

U Velikoj galeriji u 19,45h biće otvorena izložba “Subverziji ne treba verovati”, čiji su autori Miriam de Rosa i Greg de Kjur. Posle toga sledi zvanično otvaranje festivala, u 20,15h u Velikoj sali, kada će biti prikazan najnoviji kratki eksperimentalni film Milča Mančevskog “The End of Time”, snimlјen na Kubi.

23. FAF: Film Gorana Markovića „Mnoštvo i manjine“

Specijalna gošća festivala i članica žirija, Hito Štejerl, svoj rad predstaviće u subotu 16. decembra u 18,45h u Maloj sali DKSG. Pored takmičarskog, Alternative će ponuditi publici i bogat prateći program.

Festival Alternative film video
Slobodan Šijan – Subverzija u YU filmu, Foto: Promo

U okviru festivala biće prikazane i retrospektive subverzivnih filmova Bojana Jovanovića, Miloja Radakovića i Miroslava Bate Petrovića. Okrugli sto i Istraživački forum će biti mesta gde će se teorijski i istorijski istražiti subverzija u umetnosti filma.

Završen festival filmske fantastike: Nagrada publike za „2116“, a žirija za film „Čuvar“

Publika će imati priliku da vidi klasična remek-dela srpskog subverzivnog igranog filma: “Rani radovi” Želimira Žilnika; “W.R. misterije organizma” Dušana Makavejeva; i “Plastični Isus” Lazara Stojanovića. Retrospektiva video-radova Sonje Savić, ostvarena u saradnji sa Galerijom Nadežda Petrović iz Čačka, biće inicijacija za dodelu nagrade sa imenom ove rano preminule glumice.

"Rani radovi" Želimir Žilnik
Rani radovi Želimir Žilnik

Faund-futidž (found footage) radionicu pravljenja filmova od materijala pronađenih na internetu vodiće NEOZOON kolektiv, ženski umetnički duo osnovan 2009. u Berlinu i Parizu. Polaznici će, istražujući internet, stvarati svoje faund-futidž video radove, uzimajući u obzir sociološke pojave i paradokse kulturnih normi.

Saša Đorđević podržao projekat i film o Nataši Kovačević

Članovi žirija ovogodišnjih Alternativa su Lordan Zafranović, Hito Štejerl i Miloš Miša Radivojević. Žiri će odabrati najviše deset filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala. Autori čiji filmovi budu na Listi biće gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra (AFC), u okviru koga će moći da realizuju svoj novi film.Festival Alternative film video

Lordan Zafranović će prikazati svoje amaterske filmove, dok će Miloš Radivojević predstaviti svoj film “Bez reči” (1972). U tom ostvarenju Dragan Nikolić u 26 scena, kroz performans, gotovo monodramski vodi gledaoce kroz svoj život bez ijedne izgovorene reči – potpuna subverzija igrane strukture filma.

Ulaz je slobodan.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde