33. FFHN-MFF: Grand Prix filmu “Bog postoji, ime mu je Petrunija”

0
106

U Herceg Novom je završen 33. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival, koji se pod sloganom “Cjeli dan na filmu” održavao od 1. do 7. avgusta. Na Kanli kuli su u sredu uveče proglašeni najbolji, dodeljene su nagrade.

33. FFHN-MFF: Grand Prix filmu "Bog postoji, ime mu je Petrunja"

Žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma 33. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival bio je u sastavu: producentkinja Dunja Klemenc (predsednica žirija); reditelj Vinko Brešan; glumac Nikola Ristanovski; producentkinja Jelena Mišeljić; i reditelj Nikola Ljuca. Oni su odlučili da Grand Prix – Zlatna mimoza za najbolji film pripadne filmu “Bog postoji, ime mu je Petrunija” u režiji Teone Strugar Mitevske.
– Za politički provokativnu modernu bajku, koja odjekuje, boli i zasmijava – navodi se u obrazloženju žirija.

33. FFHN-MFF: Mira Banjac dobitnica Nagrade “Milan Žmukić”
33. FFHN-MFF: Grand Prix filmu "Bog postoji, ime mu je Petrunja"
Grand Prix – Zlatna mimoza za najbolji film pripao je ostvarenju “Bog postoji, ime mu je Petrunija” rediteljke Teone Strugar Mitevske, a priznanje je primio glumac Stefan Vujisić

Za radikalno vizuealan i duboko promišljen postupak kojim piše vanvremensku hroniku Herceg Novog, Zlatna mimoza za režiju je dodeljena Ivanu Salatiću za film “Ti imaš noć”. Mariusu Olteanu je za film “Monstrumi” pripala Zlatna mimoza za scenario – “za fascinantan i misteriozan triptih komplikovanog emotivnog života modernog rumunskog para”. Za svoju ranjivost i hrabrost kojom je suptilno i duhovito dekonstruisao savremenog turskog muškarca, Zlatna momoza za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke turskog glumca Alicanu Yucesoyu za film “Prelepa ravnodušnost”.

Završen 32. Filmski festival Herceg Novi: Gran Pri za “Sažaljenje”

Za emotivnu ogoljenost i nijansirano prikazanu bol moderne žene Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu dodeljena je Nataši Ninković za film “Ajvar”. Nagrada “Živko Nikolić” za specijalan doprinos filmskom izrazu pripala je Jeleni Maksimović za montažu filma “Ti imaš noć” – “za specifičan osećaj za ritam i eklektičnost svog postupka”. Specijalno priznanje žirija dodeljeno je crnogorskom glumcu Momu Pićuriću. Kako su obrazložili, zbog specifičnosti svog autentičnog glumačkog izraza i doprinosu velikom broju filmova ovogodišnjeg festivala. Žiri je naglasio da posebno želi da izdvoji slovenačkog dizajnera i miksera zvuka Jurija Zornika, koji je zadužio post-jugoslovenske kinematografije izuzetnošću svoga rada na filmovima “Posledice” i “Šavovi”.

Koncerti Georgieva u njegovom rodnom Herceg Novom 9. i 10. avgusta

Nagrada Federacije filmskih kritičara Evrope i mediteranskih zemalja FEDEORA pripala je filmu “Ti Imaš noć” reditelja Ivana Salatića. Ovaj žiri činili su: Dževdet Tuzlić (predsednik žirija), Vuk Perović i Dragan Jovićević.
– Posttranzicijska tema rediteljski je stilizirana i uokvirena metaforom koja se jednako odnosi na zemlju porekla filma i prostor Mediterana kome ta zemlja pripada, ali i mnoga druga, ne samo brodogradilišta, već sva velika preduzeća iz sistema društvenih vrednosti kojih više nema. “Ti imaš noć” odlikuje originalan pristup metafilmskom sadržaju, radu sa glumcima i tehničkom ekipom filma. Posebnu vrednost uokvirenom filmskom rukopisu dali su Ivan Marković kao direktor fotografije, te Jelena Maksimović kao montažerka filma. Ovaj film je ujedno i dokaz kako festivali bez domaćih autora ne mogu imati dublji smisao, te da im je prisustvo domaćeg filma dodana vrednost sama po sebi – naveo je žiri obrazlažući svoju nagradu.

48. SOFEST: Gran Pri za najbolji film u celini za “Koja je ovo država”

Nagrada publike pripala je filmu “Šavovi” Miroslava Terzića. Film je od publike dobio ocenu 4,64.
Žiri selekcije Studentski film (Bojana Radulović, producentkinja i predsednica žirija; rediteljka Eleonora Veninova; i direktor fotografije Dušan Grubin), dodelio je sledeće nagrade: Specijalna priznanja žirija pripala su filmovima “Jedini” u režiji Nikole Polića i “Vrzel” u režiji Ane Trebše; Zlatnu mimozu za najbolji studentski film osvojio je Dušan Zorić za “Strano telo”.

66. Pula Film Festival: “Dnevnik Diane Budisavljević” dobio Zlatna vrata i Veliku Zlatnu arenu


Žiri Mini pitcha (predsednica Nikolina Vučetić Zečević; Sanja Jovanović; i Vuk Perović) odlučio je da svoju nagradu dodeli projektu “Rikverc” reditelja Andrije Mugoše i producentkinje Ive Kasalice. Kako su obrazložili “zbog efektno dramaturški i vizuelno prikazanog ljubavnog odnosa dvoje ljudi, zaokružene producentske vizije, kvalitetno pripremljenog projekta, kao i zbog jasne i precizne prezentacije.”
Nagradu za ukupan doprinos afirmaciji Festivala “Milan Žmukić” dobila je glumica Mira Banjac. Njoj je priznanje uručeno na otvaranju festivala.

E. A. / Foto: Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde