32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival od 1. do 7. avgusta

0
179

32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival održaće se na nekoliko lokacija u u Herceg Novom – na Kanli kuli, Tvrđavi Forte mare,  Trgu Mića Pavlović, u bašti kuće nobelovca Iva Andrića, kao i u Velikoj sali Dvorane “Park”.

32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival od 1. do 7. avgusta32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival odvijaće se od 1. do 7. avgusta. Manifestaciju će 1. avgusta na Kanli kuli otvoriti evropska premijera filma “Krijumčareći Hendriksa” Mariosa Piperidesa, aktuelnog pobednika Tribeca film festivala. Film se prikazuje u okviru Takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma. Gosti prve večeri festivala u Herceg Novom su reditelj filma Marios Piperides i producentkinja filma Janine Teerling. Posle toga, takođe na Kanli kuli, biće prikazan film “Diamantino” autorskog dvojca Abrantes i Schmidt, nagrađen Gran Prijem Nedelje kritike u Kanu. Festival će zvanično otvoriti diva jugoslovenskog glumišta Milena Dravić.

65. Pulski filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić
32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival od 1. do 7. avgusta
Sa konferecije za novinare, Foto: FFHN – MFF

– Zadovoljni smo i ponosni što je Filmski festival, čiji je osnivač grad Herceg Novi, manifestacija od nacionalnog značaja za kulturu cele Crne Gore, što iz godine u godinu pravda tu titulu, ali i postavlja nove standarde i domete – rekao je na konfereciji za novinare gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić. Dodao je da je izvršni producent Festivala JUK Herceg Fest, a Opština Hereceg Novi i ove godine je jedan od glavnih pokrovitelja, zajedno sa Ministarstvom kulture Crne Gore.
– Opština Herceg Novi obezbedila je 40 odsto sredstava potrebnih za organizaciju jednog ovakvog festivala, što je 68.000 evra. Ministarstvo kulture je obezbedilo 60 odsto – 102.000 evra.

MOFF: „Stablo ljubavi“ Mirjani Karanović i Emiru Hadžihafizbegoviću
32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival od 1. do 7. avgusta
“Zlatna mimoza”, Foto: FFHN – MFF

Programska direktorka Festivala Jelena Mišeljić saopštila je da program obuhvata tri selekcije dugometražnog igranog filma. To su takmičarska selekcija, selekcija “Kino Evropa” i Ponoćne projekcije. Zatim, na FFHN je i takmičarska selekcija dokumentarnog filma; takmičarska selekcija studentskog filma; i specijalni program – u okviru kojeg će biti Omaž 1968-oj: jugoslovenski eksperimentalni film i specijalna projekcija restaurisane kopije filma Živka Nikolića “Lepota poroka”.

25. FEF Palić: Filmu „Devojka“ osim nagrade stručnog žirija i „Gorki list“ publike

Mišeljić je istakla da je selektor dugometražnog igranog programa reditelj Ivan Marinović, dokumentarnog reditelj Vladimir Perović, a studentskog reditelj Dušan Kasalica. Ona je naglasila da će u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma biti prikazano 12 filmova, koji predstavljaju presek savremenog autorskog filma iz šireg regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana. U okviru takmičarskog programa dokumentarnog filma biće prikazano 29 dokumentarnih filmova koji dolaze iz celog sveta. A, u okviru takmičarskog programa studentskog filma biće prikazano 17 kratkih filmova koji dolaze iz različitih filmskih škola. Dvanaest filmova je u netakmičarskoj selekciji “Kino Evropa”, kao i tri filma u okviru Ponoćnih projekcija.

RADE ŠERBEDŽIJA: „Pre kiše“ me je upisao na filmsku mapu svetskog filma

Poslovni direktor Festivala Zoran Živković saopštio je žiri 32. Filmog festival u Herceg Novom.
– Žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma 32. FFHN – MFF biće rediteljka Andrijana Stojković; glumac Ermin Bravo; producent Ivan Đurović; rediteljka Teona Strugar Mitevska; i filmski kritičar Vladan Petković. Žiri takmičarskog programa dokumentarnog filma biće reditelji Senad Šahmanović; Huaqing Jin; i Zofia Kowalewska. Nagrade u selekciji studentskog filma dodeljuje tročlani žiri: Danijela Radulović, Peter Cerovšek i Maša Seničić. Žiri Međunarodne organizacije filmskih kritičara zemalja Evrope i Mediterana – FEDEORA su Dubravka Lakić, Vuk Perović i Zlatko Vidačković – rekao je Živković.

Vrmdža fest 2018: Gran Pri „Latin grad“ Miljanu Gogiću za film „Čuvari“
žiri takmičarskog dela
U žiriju takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma 32. FFHN – MFF su Ermin Bravo, Teona Strugar Mitevska, Ivan Đurović, Andrijana Stojković i Vladan Petković, Foto: FFHN – MFF

Novitet ovogodišnejg Festivala je Mini Pitch.
– Kako FFHN-MFF ima za cilj i da postane platforma za okupljanje filmskih profesionalaca iz svih domena industrije, u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore razvijamo novi program za pitching kratkometražnih studentskih filmova – Mini Pitch. Učesnici su studenti filma i dramskih umjetnosti iz Crne Gore, koji rade na kratkom igranom filmu. Za selekciju projekata zaduženi su Sanja Jovanović (Filmski centar Crne Gore), i Dušan Kasalica (Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival). Učešće podrazumeva rad projektnog tima sa mentorkom, Injom Korać, (Zagreb Film Festival – Industrija Mladost, Motovun Film Festivala). Za najbolju prezentaciju pred žirijem dodeljuje se nagrada u vidu direktnog učešća na programu Industrija Mladost Zagreb Film Festivala – zaključila je Jelena Mišeljić.

RSFF 2018: „Zlatni klip“ publike za „Led“, a stručnog žirija za „Ederlezi Rising“
žiri fedora
Članovi žirija Međunarodne organizacije filmskih kritičara zemalja Evrope i Mediterana – FEDEORA su Dubravka Lakić, Vuk Perović i Zlatko Vidačković, Foto: FFHN – MFF

U festivalske celine uvršteno je nekoliko srpskih filmova i jedna srpska manjinska koprodukcija. Za program dokumentarnih filmova odabran je kratkometražni dokumentarni film Dejana Petrovića “Isti”; u takmičarskom programu dugometražnih igranih filmova je “Zlogonje” Raška Miljkovića; kao i (srpska manjinska koprodukcija) film “Godina majmuna” reditelja Vladimira Blaževskog. Osim toga, među tri provokativna ostvarenja odabrana za ponoćni program u Dvorani “Park” našao se i srpski film “Ederlezi Rising” reditelja Lazara Bodrože. Za studentski program izabrana su šest ostvarenja mladih autora iz Srbije.

65. Pulski filmski festival: Gran pri za film „Mali“, Zlatna vrata Pule za „Comic Sans”
Krijumčareći Hendriksa
Festival će na Kanli kuli otvoriti evropska premijera filma “Krijumčareći Hendriksa” Mariosa Piperidesa

I ove godine biće dodeljene “Zlatne mimoze”, nagrade Festivale. U takmičarskoj selekciji dugometražnog igranog filma priznanja će biti dodeljena za najbolji film (Gran Pri – Zlatna mimoza); mimoza za režiju; za scenario; za mušku ulogu; za žensku ulogu; kao i Nagrada “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu. U takmičarskoj selekciji dokumentarnog filma dodeliće se nagrada za najbolji dokumentarac i dva specijalna priznanja žirija. A u takmičarskoj selekciji studentskog filma nagrađen će biti najbolji film i uručiće se dva specijalna priznanja žirija. Pored navedenih, dodeliće se i Nagrada publike, kao i Nagrada “Milan Žmukić” za doprinos Festivalu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde