Završen 32. Filmski festival Herceg Novi: Gran Pri za “Sažaljenje”

0
181

Dodelom “Zlatnih mimoza” na Kanli kuli je 7. avgusta završena 32. hercegnovska filmska smotra.

Završen 32. Filmski festival Herceg Novi: Gran Pri za "Sažaljenje"
Završnica festivala i dodela nagrada na Kanli kuli, Foto: FFHN

Gran pri “Zlatna mimoza” za najbolji film na 32. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival pripala je grčkom filmu “Sažaljenje” Babisa Makridisa. Glavnom glumcu tog ostvarenja Janisu Drakopoulosu dodeljena je “Zlatna mimoza” za najbolju mušku ulogu. Žiri (Teona Mitevska; Andrijana Stojković; Ermin Bravo; Ivan Đurović; Vladan Petković) u obrazloženju je istakao da “film istražuje duboku emociju koja je zajednička svim ljudima, ali je retko u fokusu umetničkih dela”. Takođe, naveli su i da je “humanistički, istinit i, pre svega, savršeno struktuiran film o ljudskoj prirodi, uz osvežavajuće sofisticiran humor”.

32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival od 1. do 7. avgusta
Babis Makridis, reditelj Završen 32. Filmski festival Herceg Novi: Gran Pri za "Sažaljenje"
Grčki reditelj Babis Makridis, Foto: FFHN
Završen 32. Filmski festival Herceg Novi: Gran Pri za "Sažaljenje"
“Sažaljenje”

U ovom interesantnom ostvarenju se snažno oslikava uzbudljiv rediteljski rukopis i neodoljiva poetika. Govori o čoveku koji zapravo ne može da živi ako nije nesrećan, odnosno o ljudima koji su, svesno ili ne, zavisni od nevolje, od tuge. O ljudima koji imaju gotovo organsku potrebu da ih sažaljevaju, zbog čega su u stanju da urade šta god samo da bi proizveli uslove da bi se osećali živima. Glavni junak je naočit muškarac, srednjih godina, u svetu nedovoljno surovom za njega. Film počinje replikom u kojoj se kaže da su izrazi sažaljenja zapravo među onim koji se zapravo ne mogu izimitirati, isfingirati, već se obično pribegava konvencionalnim iskazima, poput “žao mi je”, “ne znam šta da kažem”. Kako je rekao grčki reditelj Babis Makridis, “Sažaljenje” je radio pre svega vođen osećanjem da treba živeti otvorenih očiju i načuljenih ušiju, odnosno gledati i osluškivati ono što život donosi, a ne tražiti u njemu samo ono što mi hoćemo da čujemo i vidimo.

Tradicija se nastavlja: Vlado Georgiev 10. i 11. avgusta u Herceg Novom
Specijalno priznanje žirija takmičarske selekcije za film "Lenštine" reditelja Alekse Stefana Radunovića
Specijalno priznanje žirija takmičarske selekcije za film “Lenštine” reditelja Alekse Stefana Radunovića, Foto: FFHN

Karen Ban Rafael laureat je “Zlatne mimoze” za režiju, koja joj je pripala za film “Device”. Glavnu ulogu tumači Džoj Riger, dobitnica nagrade “Zlatna mimoza“ za najbolju žensku ulogu. Čuveni rumunski stvaralac Radu Žude dobitnik je “Zlatne mimoze“ za najbolji scenario za film “Nevažno je da li ćemo u istoriju ući kao varvari”.
Specijalno priznanje pripalo je filmu “Lenštine” Alekse Stefana Radunovića, a nagrada “Živko Nikolić” filmu “Neka se leševi sunčaju” Elen Kate i Bruna Forcanija. FEDORA žiri (Dubravka Lakić; Zlatko Vidačković; i Vuk Perović) nagradio je hrvatski film “Comic sans“ Nevia Marasovića za “ležeran, ali promišljen i dubok prikaz turbulentnog odnosa između oca i sina i jednostavnih radosti života”.

Nagrada za film „Zlogonje“ na festivalu u Zlinu
NAGRADA PUBLIKE pripala je filmu ZLOGONJE Raška Miljkovića. Film je od publike dobio ocjenu 4,48. raško Miljković i Jovana Karaulić
Nagrada publike za “Zlogonje”, Raško Miljković i Jovana Karaulić, Foto: FFHN

Nagrada publike pripala je filmu “Zlogonje” Raška Miljkovića, a ocena je bila 4,48. Priznanje “Milan Žmukić” za ukupan doprinos festivalu i razvoju kinematografije – koju dodeljuje direkcija festivala i Centar film – pripala je Mileni Dravić. Priznanje se sastoji od povelje, statuete (rad akademskog vajara Nikole Nikše Kosića) i umetničke slike akademskog slikara Dragana Stojkova.

Dokumentarac o kojem se priča: „Isti“ Dejana Petrovića, film o ljudima „iza rešetaka“
ZLATNU MIMOZU ZA NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM dobio je film ISTI reditelja Dejana Petrovića
“Zlatna mimoza” za najbolji dokumentarni film za Dejana Petrovića i “Isti”, Foto: FFHN

Žiri dokumentarne selekcije Gran pri “Zlatna mimoza“ dodelio je filmu “Isti” Dejana Petrovića. Kako je naveo žiri u obrazloženju “za svež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čoveka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet”. Specijalno priznanje u ovoj kategoriji pripalo je filmovima “Krug” Džajiša Patela (Indija) i “Leto sa deset godina” autora Čen Hao (Kina). A, nagrađen je i film “Jonaš sanja kišu” Dragoš Hančiju (Rumunija). U selekciji studentskog filma žiri (Maša Seničić; Peter Cerovšek; Danijela Radulović) je nagradio “Dom za Božić” Tomislava Durineca (Hrvatska) i dodelio dva specijalna priznanja filmovima “Marica” Judite Gamulin (Hrvatska) i “Loop” Matije Gluščevića (Srbija).

65. Pulski filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić
FFHN
Publika na Kanli kuli, Foto: FFHN

Festival, koji je otvoren 1. avgusta obraćanjem Milene Dravić, zatvoren je posle svečanog uručenja nagrada projekcijom filma “Kradljivac”. Ostvarenje režisera Hirokazua Kore-Ede, inače je osvojilo Zlatnu palmu na 71. Kanskom festivalu, a u Herceg Novom je bio u okviru netakmičarske selekcije “Kino Evropa”.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde